Singapore

Reisadvies Singapore: Alles over reizen naar Singapore met maatregelen

Goed nieuws voor reizigers die naar Singapore willen, de grenzen zijn weer open! De Singaporese overheid heeft bekend gemaakt dat internationale toeristen vanaf 19 oktober weer naar Singapore mogen komen. Voor een toffe citytrip in de tropen moet je wel iets meer doen op dit moment. Singapore staat bekend om zijn strenge regels dus wat gaat dit voor jou inhouden? Wat is het reisadvies op dit moment? Wat zijn de regels waar je je aan moet houden en wat moet je allemaal doen om daadwerkelijk Singapore in te mogen komen? In dit artikel leg ik je alles uit.

Disclaimer: Dit artikel is uit eind november 2021. Kaat Keeps Going doet haar best om het artikel zo up-to-date mogelijk te houden, maar het kan zijn dat enkele informatie verouderd is. Controleer altijd de officiële website van de Singaporese overheid voor de laatste regels en maatregelen. Kaat Keeps Going is niet verantwoordelijk voor geweigerde toegang tot Singapore.


Hoe staat het er nu voor met corona in Singapore?

Singapore zit momenteel in de ‘Stabilisation Phase of Transition to COVID-19 Resilience’. Dit wil zeggen dat we in de fase zitten om steeds meer met corona te leven. In tegenstelling tot Europa, of Nederland, heeft Singapore de coronagevallen altijd de kop in willen drukken. Dit door veelvuldig te testen en personen direct in quarantaine te plaatsen wanneer ze positief testen. Singapore neemt nu de strategie aan van Europa. Wel geleidelijk om ervoor te zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raak.

Daarom zien we sinds september dat het aantal gevallen steeds verder oploopt. Momenteel zijn er tussen de 1.500 tot 2.500 gevallen per dag.

Singapore is begonnen met vaccineren in eind december 2020. Dit is zeer vlot verlopen waardoor Singapore een van de hoogste vaccinatiecijfers heeft van de wereld. Inmiddels heeft 86% van de bevolking 1 prik gehad en 85% 2 prikken. Iedereen boven de 30 jaar mag sinds kort ook een booster, 3e prik, gaan halen. Dit mag vanaf 5 maanden nadat diegene de 2e prik gehad heeft. 24% van de bevolking heeft al een booster prik gehad.

Voor de laatste updates kun je terecht op de website van Ministry of Health.


Hoe kan ik op dit moment op vakantie naar Singapore?

Wanneer je Singapore wilt bezoeken, kun je op dit moment alleen nog maar gebruik maken van de zogenoemde Safe Travel Lanes (STL). Dit is een overeenkomst die opgesteld is tussen Singapore en een ander land, waar toeristen en emigranten gebruik van kunnen maken. Er zijn verschillende soorten Safe Travel Lanes voor toeristen of pass holders (emigranten) die allemaal hun eigen regels hebben waar je aan moet voldoen. Op deze website vind je een lijst met de verschillende STL mogelijkheden. In dit artikel zal ik alleen de toeristische STL bespreken.


Vaccinated Travel Lanes

Een van de vluchten binnen de Safe Travel Lanes zijn de Vaccinated Travel Lane (VTL) vluchten. Dit zijn speciale vluchten die bedoeld zijn voor volledig gevaccineerde toeristen. Voor Singapore ben je pas volledig gevaccineerd wanneer je minimaal 2 weken voor je vlucht naar Singapore de laatste prik gehad hebt. Kinderen onder de 12 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn, maar mogen alleen gebruik maken van deze vlucht wanneer ze begeleid worden door een volledig gevaccineerde volwassene.

Je mag alleen gebruik maken van deze VTL-vluchten wanneer je vaccinatiebewijs uitgegeven is door een VTL-land of Singapore. Heb je niet zo’n vaccinatiebewijs, dan krijg je geen toegang tot Singapore.

Singapore heeft momenteel een maximum aan het aantal toeristen dat de stad mag bezoeken. Dit wordt simpelweg onder controle gehouden door maar een x aantal vliegtickets te verkopen op de VTL-vluchten. Hierdoor zullen vluchten sneller vol zitten en duurder geprijsd zijn.


Kan ik vanuit een ander land Singapore bezoeken?

Ja, als toerist mag je vanuit elk land dat een directe VTL-vlucht heeft naar Singapore vliegen. Je mag bijvoorbeeld reizen naar Duitsland en daar een VTL-vlucht nemen, maar ook op vakantie naar Amerika of Canada en vanuit daar naar Singapore vliegen.

Bezoek je een land dat niet aangemerkt is als “VTL country” door Singapore, dan moet je minimaal 14 aaneengesloten dagen verblijven in VTL countries. Bijvoorbeeld: Je gaat een week voor vertrek naar Singapore een dagje winkelen in België, dan kom je Singapore niet in. België staat op dit moment niet op de VTL-lijst. Je mag wel een dagje winkelen in Duitsland, omdat deze wel op de VTL-lijst staat.

Let op: Je mag ook geen overstap maken in een niet-VTL-land zoals bijvoorbeeld Dubai. De Arabische Emiraten staan (nog) niet op de VTL-lijst. Dit wil zeggen dat je vanuit Dubai Singapore niet in komt. Het beste is om te kiezen voor een directe vlucht van Nederland naar Singapore met KLM of Singapore Airlines. Vlieg je vanuit een ander VTL-land, dan kun je op deze website kijken welke vliegtuigmaatschappijen VTL-vluchten aanbieden.


Lijst van VTL-landen
 • Australië
 • Brunei
 • Canada
 • Denemarken (incl. Faroe Eilanden en Groenland)
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Korea
 • Nederland (incl. o.a. Aruba, Curacao en St. Maarten)
 • Spanje
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten (incl. Amerikaanse territoria, zoals Puerto Rico)
 • Zwitserland

Vanaf 28 november (23:59u) worden Finland, India, Indonesië, Maleisië en Zweden toegevoegd. Vanaf 5 december (23:59u) komen ook Quatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten VTL-lijst te staan.


Safe Travel Lane tool

Of je Singapore in mag reizen heeft dus te maken met je reisgeschiedenis en of je de juiste vaccinatie hebt. Ben je al een langere tijd op reis dan is het handig om via deze website na te gaan of je daadwerkelijk Singapore in mag komen voordat je je papierwerk gaat regelen. De website bevat een handige tool, waar je jouw informatie in kunt vullen. Vervolgens krijg je automatisch suggesties over hoe jij Singapore in kunt reizen.

In de tool moet je ook aangeven wat je vaccinatiestatus is. Singapore is hier heel streng in. Op deze website kun je nagaan of jouw vaccin geschikt is voor een bezoek aan de stad. Kies in de Safe Travel Lane tool vervolgens de juiste optie.


Wat heb ik nodig aan papierwerk?

Op de Safe Travel website van de Singaporese overheid vind je deze checklist. Het is belangrijk dat je aan alle punten op deze checklist voldoet voordat je vertrekt naar Singapore. Voor vertrek op Schiphol, maar ook bij aankomst bij de douane in Singapore zal alles grondig gecontroleerd worden. Het is verstandig om al het papierwerk zowel digitaal (op je telefoon) maar ook uitgeprint bij te hebben. Op deze manier heb je altijd alle belangrijke papieren bij je en kun je alles laten zien waar om gevraagd wordt. Kun je documenten niet laten zien, dan bestaat er de kans dat je geweigerd wordt.


Aanvragen van een Vaccinated Travel Pass (VTP)

Een van de papieren die je moet regelen is het vaccinatiebewijs of een coronacertificaat. Op Schiphol moet je al laten zien dat je volledig gevaccineerd bent. Dit kun je laten zien in de CoronaCheck App, via een internationaal certificaat. Meer over het coronacertificaat lees je hier op deze website. Reizen naar Singapore met alleen de CoronaCheck App is niet voldoende. Hiervoor moet je een speciale pass aanvragen.

Alle reizigers naar Singapore moeten een travel pass aanvragen binnen 7 tot 60 dagen voor vertrek naar Singapore. Deze pass is een soort toestemming om Singapore in te mogen en te laten zien dat je volledig gevaccineerd bent. De aanvraag van de pass wordt vrijwel direct verwerkt. Via deze website kun je een VTP aanvragen. Tijdens de aanvraag wordt je gevraagd om 1 of 2 QR codes te uploaden, een QR code per vaccinatie die je gehad hebt. Deze codes kun je krijgen via de CoronaCheck App. Zorg ervoor dat de CoronaCheck app helemaal up-to-date is (versie 2.4.0). Beide QR codes zullen zichtbaar zijn in het tabblad ‘internationaal’.

Het kan ook zijn dat je maar 1 QR code moet uploaden. In dit geval moet je de laatste QR code van de tweede prik uploaden.

Kinderen onder de 12 jaar hoeven niet volledig gevaccineerd te zijn en hoeven dus ook geen VTP aan te vragen.


Een PCR- of ART-test voor vertrek

Singapore vraagt, ondanks dat je gevaccineerd bent, om een PCR (Polymerase Chain Reaction) of ART (Antigen Rapid Test) test voor vertrek. Een van deze testen moet binnen 48 uur voor vertrek gedaan worden. Elke reiziger moet een test doen behalve kinderen onder de 2 jaar. De test moet afgenomen worden door een geaccrediteerd test centrum. Spoedtest is bijvoorbeeld een aangeschreven centrum. Wij hebben hier goede ervaringen mee. Ook het certificaat wat je krijgt moet aan enkele zaken voldoen:

 • Het moet in het Engels zijn (of een Engelse vertaling hebben).
 • Op het reiscertificaat moet je naam, en geboortedatum of paspoortnummer staan.
 • Op het certificaat moet ook de datum van afname staan, de naam van het testcentrum en natuurlijk het negatieve testresultaat.
 • Het certificaat mag niet handgeschreven zijn.

VTL-vliegtickets

Regel vooraf je vliegtickets, bij voorkeur voor een directe VTL-vlucht naar Singapore. De vliegtickets zijn tot 6 dagen na de gekozen vertrekdatum geldig. Wanneer er vluchten geannuleerd worden, kan je nog steeds gebruik maken van het originele vliegticket. Indien dit gebeurt, neem dan direct contact op met de vliegtuigmaatschappij.

Meer informatie over welke vluchten VTL zijn lees je hieronder (informatie in het Engels):


Reisverzekering

De Singaporese overheid vraagt nu ook om een verzekering die voor minimaal S$30.000 (€19.000) aan medische kosten dekt. Dit voor het geval je COVID oploopt en je naar het ziekenhuis moet. Dit is verplicht en dit moet je laten zien bij aankomst. Denkt jouw Nederlandse verzekering niet zoveel voor buitenlandse medische zorg, dan raad de Singaporese overheid enkele verzekeringen aan. Welke dat zijn kun je op deze website lezen.


Gezondheidsverklaring

Binnen 3 dagen voor vertrek moet je ook een gezondheidsverklaring (health declaration) en reisgeschiedenis doorgeven. Dit doe je online via de SG Arrival Card (SGAC). Indien je de mogelijkheid hebt om dit uit te printen, dan is dat verstandig.


Registreren (en betalen) van je PCR-test bij aankomst

Je PCR-test bij aankomst moet ook voor vertrek geregeld zijn. Wederom moet elke reiziger boven de 2 jaar een test ondergaan. Doe je dit niet, dan zul je de test ter plekken moeten betalen en duurt het langer voordat je getest kunt worden en daardoor langer op het vliegveld moet zitten.

Een afspraak kun je maken op Safe Travel Concierge website. Op deze website moet je een account aanmaken, al je gegevens invullen, een afspraak maken (dit kan ook meteen voor anderen die met je mee reizen) en de betaling voltooien.


TraceTogether App downloaden

In Singapore maken we sinds het begin van corona gebruik van de TraceTogether App. Deze app heb je nodig om overal binnen te komen: Restaurants, malls, musea etc. Met de app moet je in- en uitchecken wanneer je ergens naar binnen gaat of de plek verlaat. Mocht er een uitbraak zijn, dan weet men dat jij daar geweest bent en zul je een melding krijgen. Ook kan je in deze app laten zien dat je volledig gevaccineerd bent als daar naar gevraagd wordt.

Let op: Deze app moet geactiveerd worden. Dit kun je het beste doen na aankomst in Singapore. Je mobiel moet tijdens je gehele verblijf aan blijven staan en bluetooth moet geactiveerd zijn.


Accommodatie voor zelf-isolatie

Bij aankomst in Singapore moet je opnieuw een PCR-test ondergaan. Pas wanneer het resultaat van deze test bekend is (vaak is dit ruim binnen 24 uur) mag je de stad gaan ontdekken. In de tussentijd moet je verplicht jezelf isoleren. Dit kan in het huis of appartement van een vriend of familielid, maar dat kan ook in een hotel. Op deze website vind je een lijst met alle hotels waar je je tijdelijk kunt isoleren. Wil je in een hotel verblijven, dan moet je zelf contact opnemen met het hotel en duidelijk aangeven dat het om een (tijdelijke) zelfisolatie gaat. Je kunt dus geen hotel boeken op websites als booking.com. De hotelreservering moet je uitprinten en kunnen laten zien bij de douane als daar om gevraagd wordt.


Wat gebeurd er na aankomst in Singapore?

Bij aankomst in Changi Airport wordt je opgewacht door ontzettend veel mensen in blauwe pakken, maskers en gezichtsschermen. Ze staan er vooral om alles in goede banen te lijden en te zeggen waar je door moet lopen.


Singaporese simkaart

Mocht je nog geen Singaporese simkaart bemachtigd hebben dan kun je deze op het vliegveld kopen. Net voor de roltrappen bij de immigratiehal, staan verschillende stalletjes die simkaarten verkopen. Het is handig om deze te kopen en direct te laten activeren door de medewerker. Hiermee kun je je TraceTogether app activeren en een taxi boeken wanneer je klaar bent met de PCR test.


De douane en PCR test

Bij de douane zal om al je papierwerk gevraagd worden. Het duurt even om dit allemaal te controleren. Wees geduldig en volg de instructies van de medewerkers. Wanneer je iets niet begrijpt, vraag netjes om verduidelijking.

Na de douane haal je eerst je koffer van de band en loop je door de ‘nothing to declare’ naar buiten. Ook hier staan weer medewerkers om je de juiste richting in te sturen naar de testlocatie. Ook hier loopt alles in goede, strakke banen en wordt je begeleid door verschillende medewerkers.

Eenmaal buiten wordt verwacht dat je direct naar je accommodatie voor isolatie gaat. Het gebruik van openbaar vervoer (bussen en metro) is verboden. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een taxi. Op deze website onder het kopje ‘Stage 3: Arrival in Singapore’ vind je verschillende taxibedrijven die je kunt bellen. Het is handig deze ergens te noteren zodat je ze bij de hand hebt.


Zelfisolatie

Zoals eerder vermeld ben je verplicht om jezelf te isoleren totdat je negatieve testresultaat bekend is. Dit gebeurt vaak binnen 24 uur. Het testresultaat zal naar je toe gestuurd worden via e-mail of via een telefoontje.


Wat zijn de coronaregels op dit moment?

Niets is zo veranderlijk als het weer in Singapore. Nou, de coronaregels zijn nóg veranderlijker. Zodra alles een beetje normaal begint te worden, worden er weer strengere maatregelen afgekondigd. Hoewel de wereld steeds meer open gaat, moet je in je achterhoofd houden dat landen altijd hun regels aan kunnen passen en dit je vakantie kan beïnvloeden. Dit zijn de regels in Singapore op dit moment (november 2021):

 • Een masker dragen is verplicht, zowel binnen als buiten, tenzij je aan het eten en/of drinken of sporten bent.
 • Wanneer je ergens naar binnen gaat moet je inchecken met de TraceTogether App.
 • Ook moet je kunnen laten zien dat je volledig gevaccineerd bent in restaurants en malls.
 • Je mag met 5 personen samen komen buitenshuis.
 • Thuis mag je per dag 5 unieke bezoekers ontvangen (dit geldt wanneer je bij familie of vrienden verblijft).
 • 1 meter afstand houden tussen personen/groepen die niet van je huishouden zijn.

Veel restaurants, bars, beach clubs, musea, concerten en andere bezienswaardigheden draaien maar op 50% van de capaciteit en hebben daardoor gelimiteerde plekken beschikbaar. Vooral in het weekend kan het handig zijn om te reserveren of entreekaartjes te kopen.

Belangrijk: Singapore is zeer streng als het aankomt op het volgen van de regels. De lokale bevolking is zeer volgzaam en je zult er als buitenlander zeker op aangekeken worden als je de regels niet volgt. Volg je de regels niet, dan is de kans groot dat je een flinke boete krijgt en zonder pardon het land uit gestuurd wordt, met kans dat je nooit meer Singapore mag bezoeken.

Voor meer coronamaatregelen kun je terecht op de website van het Ministry of Health.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste regels binnen de Singaporese luchtvaart? Dat kan op deze website van Civil Aviation Authority of Singapore (CAAS).


Terug naar Nederland

Vreemd genoeg is Singapore code oranje (alleen noodzakelijk reizen) voor wanneer je terugvliegt naar Nederland ondanks dat er in Nederland veel meer gevallen zijn dan hier. Voor je terugreis naar Nederland heb je de volgende zaken nodig (dit geldt voor elke passagier die 12 jaar en ouder is):

 • Een negatieve PCR-test die maximaal 48 uur oud is óf een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud.
 • Een quarantaineverklaring (die moet je ook invullen als je onder de uitzonderingen valt). Zonder deze verklaring kom je Nederland niet in.
 • Een ingevulde gezondheidsverklaring. Print er twee uit, een voor op de heenweg en een voor de terugvlucht.
 • Je moet bij aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Deze quarantaine kun je verkorten door je op de 5e dag na aankomst te laten testen. Test je negatief dan mag je op dag 6 uit quarantaine.

Meer informatie over terugvliegen naar Nederland vind je op deze websites: Nederland Wereldwijd, Quarantaine Reischeck, Gezondheidsverklaring en de Quarantaineverklaring van de Rijksoverheid.


Op zoek naar leuke reistips voor je citytrip in Singapore?
Die check je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: