Informatie over Emigreren

‘Ik wil ook wonen in het buitenland. Hoe vind ik werk?’ Wij geven 5 tips

‘Ik wil ook wonen in het buitenland. Hoe kan ik werk vinden in het buitenland?’ Met stipt op nummer één wordt deze vraag het meeste aan mijn gesteld. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is ook een hele moeilijke vraag om te beantwoorden omdat er veel factoren afhankelijk zijn van het antwoord op deze vraag. Na het lezen van dit blog weet je waarom het zo lastig is om antwoord te geven op deze veelgestelde vraag en kun je met onze tips zelf aan de slag om werk te vinden in het buitenland.


Niet elk land is even gemakkelijk om binnen te komen

De eerste vraag die je moet beantwoorden wanneer je wilt emigreren is in welk land of in welke landen heb je interesse. Weet je dit niet, dan kan er niet veel zinnigs gezegd worden over het emigratieproces en hoe moeilijk het is om daar binnen te komen en werk te vinden. Eigenlijk is de vraag die men mij stelt, mits gericht op Amerika of Singapore, onmogelijk te beantwoorden.

Ten tweede zijn de vaardigheden die je hebt ook erg van belang. Veel landen laten bijvoorbeeld alleen mensen toe die een speciale skill set hebben. De bedrijven moeten dus aantonen dat ze niemand in hun eigen land kunnen vinden met die bepaalde skill set en waarom jij dus noodzakelijk bent voor dat bedrijf.

Als laatste is het werkveld waarin je werkt ook belangrijk. Net zoals in Nederland is er een verzadiging in sommige branches. Werk vinden is dus ontzettend moeilijk. Hetzelfde geldt voor sommige branches in het buitenland. Welke dat zijn, dat weet niemand zo direct uit zijn of haar hoofd.

werk vinden buitenland
Beantwoord eerste deze vraag


Niet elk land laat het toe om zomaar werk te zoeken op een toeristenvisum

Zoals uitgelegd is, is elk land anders qua regels. Dit geldt ook voor werk zoeken. Niet elk land laat het toe om jou als buitenlander zomaar werk te laten vinden terwijl je in hun land op bezoek bent.

Ik zie veel mensen zeggen: ‘Ik ben van plan daar gewoon even op vakantie te gaan en op een toeristenvisum werk te zoeken. Ik heb zo veel weken de tijd. Dat zal toch wel moeten lukken?!’ Nou, nee, dat is dus sterk afhankelijk per land. In Amerika is het bijvoorbeeld verboden om op je ESTA werk te zoeken of zelfs vrijwilligerswerk te doen. Komen ze hier achter dan is de kans groot dat je het land nooit meer in mag op een speciaal visum en met een beetje pech voorlopig ook niet meer op een ESTA.

Singapore laat het bijvoorbeeld wel toe om werk te zoeken op een toeristenvisum. Dit maakt werk vinden een stuk gemakkelijker. Zo zie je maar dat elk land weer compleet andere regels heeft. Let daar ontzettend goed op voordat je de regels overtreedt!


Je hebt niet altijd werk nodig om in het buitenland te wonen

Binnen de Europese Unie geldt dat iedere EU-burger het recht heeft om in een ander EU-land te mogen wonen, werken, studeren, werk te zoeken of zelfs met pensioen te gaan. Het is dus mogelijk om simpelweg je koffers te pakken, je auto vol te laden, naar bijvoorbeeld Spanje te rijden, daar een appartement te huren en werk te zoeken, precies zoals elke Spanjaard ook doet.

Het scheelt enorm dat je binnen Europa geen regels hebt rondom de aanvraag van ingewikkelde visums en eindeloos papierwerk. Natuurlijk hebben de EU-landen onderling wel kleine verschillen in regels. Bijvoorbeeld: In sommige landen moet je je aanwezigheid melden, terwijl dat in andere landen niet noodzakelijk is tenzij je er een langere tijd woont. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Bekijk de regels goed van het land waarnaar je wilt emigreren!


Je zult er zelf voor moeten werken

Ben je serieus aan het nadenken om de avontuurlijke stap te nemen dan is het handig om eerst wat onderzoek te verrichten voor je aan de slag gaat. Verhuizen doe je niet zomaar en je zult dus bereid moeten zijn om veel zaken grondig uit te pluizen. Zo ook het zoeken naar werk. Een baan komt meestal niet aangewaaid.

Dit kun je doen om wat meer inzicht te krijgen in de banenmarkt in het betreffende land waar je naar toe wilt verhuizen:

  • Tegenwoordig staan veel posities online. Het is dus gemakkelijk om na te gaan of er veel vraag is naar werk binnen de branche waarin je werkt.
  • Je kunt je aanmelden bij diverse expatgroepen op Facebook. Vaak zijn er ook groepen als ‘Nederlanders in [naam land]’. De leden in deze groepen hebben ontzettend veel kennis van het betreffende land. Wellicht kunnen zij je de juiste richting op wijzen.
werk vinden buitenland
Ga zelf actief op zoek naar antwoorden


Onze tips om werk te vinden in het buitenland

Werk zoeken in een nieuw land is lastig. Elk land heeft zo zijn eigen regels en omgangsvormen rondom het vinden van een nieuwe baan. Met deze tips wil ik je op weg helpen met het zoeken naar een nieuwe baan. Voordat ik deze lijst opstelde, heb ik een klein onderzoekje gedaan naar ervaringen van andere wereldburgers. Niet elke tip zal goed werken in elk land: Bekijk hoe het in een land te werk gaat en kies de beste uit.

Solliciteren
Er is niets mis met de stoute schoenen aantrekken en gewoon solliciteren op die positie of posities die je online tegenkomt. Nooit geschoten is altijd mis en des te meer sollicitaties je de deur uit steurt des te meer kans je hebt natuurlijk. Hoewel sommigen zeggen dat dit niet werkt, hebben wij en vele anderen er toch ervaring mee dat het wél mogelijk is om op deze manier een baan te vinden.

Een studie of stage in het buitenland
Voor de jeugd is het wellicht aantrekkelijk om een paar maanden, half jaar of misschien wel een heel jaar in een ander land te studeren of een stage te doen. Heb jij een land op het oog waar je misschien in de toekomst wilt gaan wonen, dan is dit een perfecte manier om kennis te maken met het betreffende land. Je leert niet alleen de cultuur beter kennen, maar je kunt ook contacten leggen, netwerken en de dagelijkse sleur binnen dat land eens meemaken (ook heel belangrijk!). Er zijn namelijk wereldburgers die na hun stage of studie werk aangeboden kregen in verschillende landen.

Ga vrijwilligerswerk doen
Deze tip is bedoeld voor landen waar het toegestaan is op een toeristenvisum vrijwilligerswerk te doen of wanneer je al in het betreffende land woont (je bent bijvoorbeeld meeverhuisd met je partner). Met name binnen Europa kan dit handig zijn wanneer je aan het wachten bent op reacties van je sollicitaties. Je zit niet stil, bent onder de mensen en werkt direct aan eventueel nieuwe vaardigheden.

Willekeurig vrijwilligerswerk doen is natuurlijk niet handig, maar kies voor gerichter werk binnen je vakgebied. Je zult nieuwe contacten leggen en connecties krijgen die wellicht nog ergens goed voor kunnen zijn.

Netwerken
Een superbelangrijke taak binnen veel branches is netwerken. In sommige landen werkt het op een of andere manier niet om willekeurig te solliciteren maar werkt netwerken daarentegen supergoed. Ons kent ons zullen we maar zeggen.

Hoe pak je dit aan? Bezoek (inter)nationale conferenties binnen je vakgebied. Bezoek carrière-evenementen en zorg dat je LinkedIn profiel up-to-date is zodat je ook online kunt netwerken.

Werk voor een bedrijf met vestigingen in het buitenland
Je hebt een kleine voorsprong wanneer je werkt voor een internationaal bedrijf of voor een bedrijf met vestigingen in het buitenland. Je hebt zicht op open posities en je kunt eventueel bij je baas aangeven dat je graag naar het buitenland wilt. Dit vergroot je kans om tijdelijk of voor een langere periode in het buitenland te wonen.


Dit maakt het proces van werk vinden in het buitenland makkelijker

Stel je verwachtingen bij
Veel mensen hebben hoge verwachtingen wanneer ze werk zoeken. Je stuurt tig sollicitaties de deur uit dus beet hebben zul je altijd wel. Ga daar niet vanuit! Sommige, zelfs hoogopgeleide mensen, solliciteren zich jaren kapot in verschillende landen en krijgen er helaas niets voor terug. Houd je verwachtingen laag. Dan kan het nooit tegenvallen mocht je geen baan kunnen vinden!

Wees bereid iets anders te doen
Werk vinden in het buitenland is voor veel mensen niet gemakkelijk. Wees bereid om iets anders te doen dan waarvoor je geleerd hebt of wat je al jaren doet. Hoe flexibeler je bent, hoe sneller je iets zult vinden.

Pas je cv aan aan de regels van het land
Het is ontzettend belangrijk om professioneel over te komen tijdens een sollicitatie. Dat begint al bij het insturen van je cv. Daarom is het van groot belang je cv aan te passen rondom de regels van het land waarin je solliciteert. Elk land heeft zo zijn eigen regels. In Nederland is het bijvoorbeeld normaal om er een foto van jezelf bij te doen. In Amerika wordt dit vreemd gevonden en niet gedaan om discriminatie tegen te gaan.


Lees hier meer artikelen over
wonen in het buitenland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: