Informatie over Emigreren

Waarom is het belangrijk om snel nieuwe vrienden te maken na een verhuizing naar het buitenland?

Een van de grootste uitdagingen voor veel mensen die besluiten naar het buitenland te verhuizen is het maken van nieuwe vrienden. Maar vrienden maken in het buitenland is eigenlijk helemaal niet anders dan in Nederland. Je moet gewoon alleen even weten waar je ze zoeken moet. In dit blog vertel ik je precies waar je deze nieuwe vrienden kunt vinden en waarom het zo belangrijk is om snel nieuwe vrienden te maken in je nieuwe woonomgeving.


Mijn persoonlijk verhaal

Voor degenen die me niet kennen ik zal meteen met de deur in huis vallen: Ik ben een introvert. Een echte. Ik kan me prima vermaken de hele dag zonder echt sociale contacten te hebben (quarantaine tijdens corona doet me niets). Dit wil niet zeggen dat ik sociale activiteiten niet leuk vind of mensenschuw ben, alleen niet té veel. Daar word ik namelijk ontzettend moe van en ik heb tijd nodig om mezelf op te laden.

Het vooruitzicht dat ik nieuwe vrienden moest maken in een vreemd land vond ik het ergste van onze hele verhuizing. Ik ben nogal stil en kan niet zoals Willem op iemand afstappen en een random gesprek beginnen of mezelf aansluiten bij een gesprek wat al gaande is. Super awkward! Wat moet ik in godsnaam zeggen? Dit is iets wat ik overigens nog steeds niet kan. Maar het moest. Ik had van anderen begrepen dat dit ontzettend belangrijk was en wilde ook zeker niet dat ik spijt zou krijgen van deze verhuizing.

Ik deed ontzettend hard mijn best en merkte al snel dat ‘small talk’ het beste werkt om een gesprek te beginnen of op gang te houden. Je vertelt duizend keer tegen mensen waar je vandaan komt, waarom je verhuisd bent, waar je woont en of je goed gesetteld bent. Het is net zoiets als je bij de kapper zit en over het weer praat, praat om te praten dus. Houd dit vast in je achterhoofd. Maar ik merkte dat hierdoor ook andere gesprekken ontstaan. Mensen zeggen interessante dingen waar je op in kunt haken en voor je het weet heb je een super leuk gesprek en een lunchdate met een leuke nieuwe vriend of vriendin.

Als ik terugkijk is het makkelijker om vrienden te maken wanneer er een activiteit gehouden wordt. In Amerika leerde ik veel nieuwe mensen kennen op een informatiebijeenkomst voor ‘partners van’. Er werd uitgelegd hoe om te gaan met de nieuwe levensstijl en er waren clubjes aanwezig waarbij je jezelf aan kon sluiten. Met andere dames sprak ik af om daar naartoe te gaan, een interactie waar je meteen op verder kunt bouwen. We zagen elkaar wekelijks en daardoor ontstaan toch sneller nieuw relaties.

De eerste keer in Singapore ging ik naar een koffiebijeenkomst terwijl er een boek gepresenteerd werd dat gerelateerd was aan wonen in het buitenland. Nou, perfect meteen een hoop gespreksstof om met anderen te delen! Het is een stuk makkelijker dan meteen een-op-een koffie met iemand drinken.


Waarom is het zo belangrijk om snel nieuwe vrienden te maken in het buitenland?

Nieuwe vrienden maken in het buitenland is niet altijd even gemakkelijk. Nieuwe vrienden worden, ook in het buitenland, niet in je schoot geworpen. Je zult dus actief moeten gaan zoeken. Maar waarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk nieuwe vrienden te maken?

Na je verhuizing ben je wellicht ver weg van familie en vrienden. De enige persoon met wie je contact hebt is je partner als je deze hebt. Overdag ben je alleen omdat je partner werkt en je hebt dus met niemand sociaal contact. Wanneer je dus niet op zoek gaat naar nieuwe vrienden en het niet hebben van sociale contacten te lang duurt kun je erg eenzaam worden. Er zijn natuurlijk verschillende vormen van eenzaamheid en iedereen zal tot op bepaalde hoogte eenzame gevoelens kunnen krijgen na een verhuizing. Natuurlijk is er wel Facetime om gemakkelijk in contact te blijven met vrienden thuis, maar fysiek contact hebben met mensen is toch echt anders.

Wanneer we eenzaam zijn denken we vaak terug aan betere tijden. Gezellig lunchen met vriendinnen, leuke feestjes of gezellige dagjes uit met je familie. We gaan dit ontzettend missen en dan kan er hevige heimwee ontstaan. Begrijp me niet verkeerd, heimwee kun je toch wel hebben ook al heb je leuke nieuwe vrienden om je heen. Echter, het maakt het wel gemakkelijker om erover te praten met mensen die je begrijpen en wellicht hetzelfde meegemaakt hebben. Je hebt daarnaast ook afleiding omdat je leuke dingen kunt doen overdag terwijl je partner aan het werk is.

Zit je eenmaal in deze neerwaartse spiraal dan kan de stap om erop uit te gaan en sociale activiteiten te ondernemen nog moeilijker worden.


Wat is belangrijk om te weten wanneer je nieuwe vrienden maakt?

Vind jij het net zo verschrikkelijk om de eerste stappen te zetten als ik? Met deze tips kan er niets mis gaan!

 • Alleen jij kunt er voor zorgen dat je nieuwe vrienden maakt. Ga er dus op uit!
 • Het lijkt ongelofelijk eng, maar geloof me het zit allemaal in je hoofd! Iedereen is hartstikke aardig, ze willen je graag leren kennen en een praatje met je maken
 • Iedereen zit in hetzelfde schuitje. We weten allemaal nog hoe het was om die ‘nieuweling’ te zijn.
 • Wees lekker jezelf! Mensen kennen je niet en je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. (Wees eerlijk: In Nederland deden we dat nog wel eens.) Mensen die je niet aardig vinden, zijn niet de moeite waard.
 • Ben ‘open minded’. Je zult veel mensen leren kennen met een andere gedachtegang, religie of cultuur. Ben open, stel netjes vragen, probeer te leren en, bovenal, oordeel niet.
 • Small talk is handig om iemand te leren kennen maar zorg er wel voor dat je oprecht blijft. Toon echte interesse wanneer je met iemand praat.
 • Het is belangrijk als je leuke mensen hebt leren kennen dat je actief de relaties onderhoudt. Spreek regelmatig af of tijdens drukke tijden stuur je gewoon een klein appje om te checken hoe het met die persoon gaat.


Maak nieuwe expatvrienden

Met expatvrienden bedoel ik non-locals, dus andere mensen die net als jij naar een nieuw land verhuisd zijn. Dit kunnen mensen zijn uit Nederland maar ook expats uit andere landen van over de hele wereld.

Het grootste voordeel van expatvrienden is dat ze precies in hetzelfde schuitje zitten of gezeten hebben als jij. Het zijn mensen die je begrijpen en je kunt dus makkelijk bij ze terecht wanneer je het even niet meer ziet zitten. Het is lastig om over bepaalde problemen of gevoelens, die te maken hebben met wonen in het buitenland, te praten met mensen die niet dezelfde ervaringen hebben gehad als jij.

Een ander voordeel van een leuke expatvriendengroep is dat deze waarschijnlijk uit meerdere culturen bestaat. Je leert dus niet alleen over de cultuur, gewoontes, normen, waarden en geloof van het nieuwe land, maar je hebt ook de mogelijkheid om te leren van de rest van de wereld. Op deze manier krijgen we meer begrip voor elkaar en groeien we als persoon.

vrienden buitenland
Gezellig picknicken met nieuwe vrienden in Singapore


Probeer ook lokale vrienden te maken in het buitenland

Vrienden maken met locals is niet in elk land even gemakkelijk. Locals hebben ook niet altijd interesse om nieuwe vrienden te maken: Ze hebben al een eigen leven met vrienden die ze kennen van werk of hobbyclubjes. Ik bedoel, hoe vaak maak jij nieuwe vrienden in Nederland en hoe vaak komen deze mensen uit het buitenland? Waarschijnlijk niet zo heel vaak of zelfs helemaal nooit.

Dat wil echter niet zeggen dat je het, op een niet dringende manier, kunt proberen. Door contact te krijgen met locals kun je jezelf dieper in de cultuur verwikkelen. Op deze manier kun je de lokale taal beter onder de knie krijgen en vragen stellen over onder andere gewoontes, politiek, normen en waarden.


Waar kan ik deze nieuwe vrienden vinden dan?

Ik had deze vraag ook voor we naar het buitenland verhuisden. Ik had werkelijk geen idee. Inmiddels hebben we al in twee vreemde landen gewoond en weten we waar we ze kunnen vinden. Nieuwe vrienden in het buitenland kun je vrijwel overal vinden. Je zult versteld staan van de mogelijkheden!

Social media
Tegenwoordig is alles online te vinden en zo ook je nieuwe vrienden die je gaat maken. Social media, met name Facebook, zijn bij uitstek de beste plek om nieuwe vrienden te zoeken. Tegenwoordig bestaat er voor elk clubje of interesse wel een groep en dus ook voor expats.

Wellicht zoek je leuke play dates voor je kinderen of hond, wil je koffie drinken met andere expat moms of juist liever koffie drinken met mensen zonder kinderen. Misschien ben je vegetarisch en op zoek naar kookvrienden, hou je van wandelen of lezen, zoek je een sport buddy of toch liever iemand om mee te feesten. Wat je ook zoekt, Facebook heeft het!

In deze groepen kun je ook vragen stellen. Wellicht ben je op zoek naar iets specifieks: Vraag het en er is altijd wel iemand die je verder kan helpen. Het handige is dat je hier voor vertrek al mee kunt beginnen. Dus zodra je gesetteld bent kun je meteen aan de slag!

Werk
Wellicht heb jij voor vertrek al een baan weten te scoren in je nieuwe land. Dan is dit ook een goede plek om nieuwe vrienden te maken, vooral met de locals. Heb jij al een tijdje super leuke gesprekken met die ene collega of collega’s, vraag ze uit om na het werk te gaan eten of in het weekend ergens een drankje te gaan doen. Super gezellig!

vrienden buitenland
Leuke collega’s op het werk is belangrijk!

Vrijwilligerswerk
Vooral wanneer je nog geen baan kunt krijgen of vinden is vrijwilligerswerk een zeer goede optie. Niet alleen om nieuwe skills te leren maar ook om mensen te leren kennen, zowel locals als expats. Ook al maak je niet meteen vrienden, je bent uit je huis en je hebt aanspraak van anderen. Dit is ook al heel wat waard in de beginperiode van een verhuizing naar het buitenland.

Sluit je aan bij een hobbyclub
Heb jij een leuke hobby? Er is vast wel iemand anders in je nieuwe woonplaats of in de buurt die dezelfde hobby heeft. Iedereen heeft een gelijke interesse waardoor je al meteen veel gespreksstof hebt.

Doe een talencursus
Woon jij in een land waar ze een andere taal spreken? Wil je je Engels wat extra bijspijkeren? Of gewoon een keer een andere taal leren? Schrijf je in voor talencursus. Doe deze niet online maar sluit je ergens aan waarbij je fysiek aanwezig moet zijn. Gezellig met andere een nieuwe taal leren staat garant voor nieuwe vrienden.

Ga naar een sportschool
Met oordopjes in gewichtheffen of een half uur rennen op de loopband schiet natuurlijk niet op. De meeste sportscholen bieden ook leuke groepsactiviteiten aan waaraan je deel kunt nemen. Een leuke manier om kennis te maken met andere fanatieke sporters.

Nodig je buren uit voor een welkomsdiner
Een makkelijke manier om mensen over de vloer te hebben voor een gezellig avondje is om je buren uit te nodigen voor een etentje bij je thuis. Je zou eventueel een potluck voor kunnen stellen zodat je niet alles zelf hoeft te koken. Dit hebben wij in Amerika gedaan, waar we leuke relaties aan overgehouden hebben. In Singapore lijken ze wat meer op zichzelf te zijn en hadden we besloten om dit niet te doen. Schat zelf in wat het beste is voor het land waarin je woont.


Zoek je meer informatie over wonen in het buitenland?
Klik dan snel hier!

4 Comments

 • irene

  Leuk blog over vrienden maken na verhuizing naar het buitenland. Ik heb daar laatst met een vriend ervaringen uitgewisseld. Die vond in België maar geen aansluiting. Ikzelf heb in Ierland gewoond. Daar is men heel toeschietelijk. Ook heb ik lang in Berlijn gewoond. Daar is men ook veel gereserveerder. Soms is het echt een uitdaging om aansluiting met anderen te vinden.

  • Karin

   Hoi, wat een leuk dat je daar ook ervaringen mee hebt. Aansluiten vinden komt natuurlijk altijd van 2 kanten en kan daardoor lastig zijn. Ik vind het bijzonder om te lezen dat België moeilijk ging, aangezien dat zo dicht bij Nederland zit. Vervelend zeg, als dat niet lukt.

 • Marie

  Mooi om je persoonlijke verhaal van je verhuizing te lezen. Nieuwe vrienden maken blijft altijd lastig op oudere leeftijd, helemaal wanneer je naar een ander land verhuisd. Ik heb zelf ook gemerkt dat het belangrijk is om erop uit te gaan, zodat je mensen kan ontmoeten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *