Cambodja

Cambodja: Siem Reap & Angkor Wat verkennen per e-bike ​

Het is vroeg in de ochtend en er is nog bijna niemand op de weg. Achter elkaar sjezen we zigzaggend de stad door. We horen alleen de vroege vogels en het zoemende geluid van onze e-bike. Na een, wat lijkt, lange weg van bomen en dorre velden komen we aan bij de bekendste tempels van Cambodja. We worden sprakeloos wanneer we ze op zien doemen tussen de bomen door.

Tijdens ons bezoek aan Siem Reap huurden wij 4 dagen lang een e-bike om de stad, de tempels en het platteland te verkennen. Wij vonden het een heerlijke manier van reizen: snel genoeg om ergens te komen terwijl je directe aanspraak hebt met locals. Ga je binnenkort naar Siem Reap? Huur dan een e-bike!*

Poort van Angkor Thom

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een elektrische fiets. Het ‘mini scootertje’ heeft pedalen maar ook een elektrische accu waarmee je maximaal 30 km/h kunt rijden. Met deze accu kun je zo’n 40 km rijden voordat die leeg is.


Waarom een e-bike huren?

Natuurlijk is een tuk tuk veel relaxter: Je hebt een chauffeur die je rondrijdt en met een beetje geluk wat achtergrond informatie geeft over de prachtige tempels die je gaat verkennen. Of wellicht is je chauffeur een officiële gids en gaat hij overal mee naar binnen.

Hoe dan ook, vaak zit je vast aan een bepaald schema waarin de chauffeur altijd wat bemoeienis in heeft. Met een e-bike heb je complete vrijheid en kun je gaan en staan waar je wilt. Een keer een sluiproute nemen waar geen andere toeristen komen? Geen probleem! Bovendien krijg je een super handige kaart mee die je samen met de verhuurder van de e-bikes bespreekt. Op deze manier kom je alle ins en outs te weten over je reisroute en wanneer de beste tijd en plek is om tempels te bezoeken en bussen vol Chinezen te ontwijken.

Huur een E-bike!

Ondanks dat je er een redelijke snelheid mee kunt halen wordt de e-bike niet gezien als scooter. Over het huren van een scooter is nog wat onduidelijkheid: Het is officieel nog illegaal in Cambodja maar er wordt steeds meer door de vingers gezien. Omdat een e-bike geen scooter is hoef je geen internationaal rijbewijs aan te schaffen. Ook het dragen van een helm is daarom niet verplicht. Deze keuze wordt overgelaten aan de bestuurder.


Welke routes kun je er mee rijden?

De meest gereden routes zijn natuurlijk The Small Circuit en The Grand Circuit rondom Angkor Wat, maar ook uitstapjes naar het platteland zijn gemakkelijk te doen op de e-bike. Bovendien is dit een heerlijke manier om de grote meute een dagje achter je te laten.


Laat de massa een dagje links liggen met deze route door het
platteland en de Roluos Tempel groep – coming soon

Hoe krijg ik informatie over de tempels?

De verhuurder waar wij onze e-bikes huurden organiseert enkele tours onder begeleiding. Hierbij krijg je dus een gids die onderweg van alles uit legt. Boek je geen tour dan heb je ook geen beschikking tot een gids. Gelukkig vind je bij de tempels genoeg locals die gids zijn en die je maar al te graag, tegen betaling natuurlijk, dingen vertellen over de geschiedenis en de omgeving.

In de middle of nowhere

Is het niet gevaarlijk rijden?

Tuurlijk, het is Azië en de verkeersregels worden in veel landen aan de laars gelapt. Echter, Siem Reap is niet overdreven druk en wij vonden het rondrijden niet gevaarlijk, verrassend goed eigenlijk. Ben natuurlijk wel alert op je omgeving en ga er niet vanuit dat je voorrang hebt op voorrangswegen.
Ondanks dat in de avond zowel de fietsen als de meeste straten van Siem Reap goed verlicht zijn, ben je toch iets kwetsbaarder dan overdag. Let dus altijd goed op.

Buiten de stad is het een stuk rustiger en langs veel grote wegen hebben ze een speciale fietsstrook waar je veilig kunt rijden. Er is genoeg plek voor auto’s om je in te halen.


Hoe zit dat dan met opladen van de accu?

Ga je een hele dag op pad dan zul je de accu onderweg ergens op moeten laden. Dit om te voorkomen dat die leeg gaat en je jezelf op een ongemakkelijke manier naar het hotel moet fietsen.
Onderweg kom je verschillende officiële oplaadpunten tegen. Deze staan gemarkeerd met een ‘charge your e-bike’ bord. Hier kun je gratis je accu opladen. Locals zijn ontzettend behulpzaam en helpen je mee met alles aansluiten. Wij gingen vaak wat eten en drinken bij deze oplaadpunten zodat onze accu wat langer de tijd had om op te laden.

Let goed op dit soort borden voor je ergens op gaat laden

Er zijn ook veel onofficiële oplaadpunten. Locals verdienen graag een centje extra. Je wordt snel naar deze ‘oplaadpunten’ toe gelokt maar er wordt dus verwacht dat je betaalt voor het opladen. Als je eerst de tempel bezoekt, zeg dat dan en dat je daarna terugkomt om iets te eten of drinken. Een klein hapje eten of een drankje pakken, wordt ook gezien als een betaling.Lees hier meer tips over Cambodja


*Er zijn diverse organisaties in Siem Reap die een e-bike verhuren. Dit blog is niet geschreven in samenwerking met een specifiek bedrijf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: