Leven als een wereldburger

Leven als een wereldburger: Full time Digital Nomad

‘Leven als een wereldburger’ is een gastblog rubriek waarin digital nomads en emigranten een paar vragen beantwoorden over hun avonturen in het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhalen en tips. Wanneer ga jij het avontuur aan?

In onze eerste editie van ‘Leven als een wereldburger’ introduceren wij Jorien. Zij reist sinds 2018 als full time digital nomad de hele wereld over en probeert anderen te inspireren hetzelfde te doen.
Volg Joriens avonturen op de voet via haar persoonlijke Instagram. Of misschien zit je er ook aan te denken om een digital nomad te worden? Wordt dan lid van haar super leuke Facebook groep ‘Step into Life‘ en werk samen met anderen aan deze avontuurlijk weg.


Wie ben je?

Hoi! Mijn naam is Jorien, ik ben 27 jaar en kom uit Nederland. Sinds 2013 reis ik af en aan en sinds 2018 reis ik fulltime als digital nomad. Momenteel zit ik in Canggu, Bali, waar we onze eigen villa hebben als thuisbasis tussen het reizen door. Over vier weken gaan we (mijn vriend en ik) naar Sri Lanka. Na Sri Lanka hebben we nog geen plannen. Dat vind ik het fijne aan mijn leven: die flexibiliteit.

Foto gedeeld door Jorien

Hoe ben je een Digital Nomad geworden?

In 2015 heb ik een poosje in Nieuw Zeeland gezeten en toen ben ik verliefd geworden op het land. Mijn vriend heeft in 2010 in Nieuw Zeeland gewoond en voelde hetzelfde. Om die reden wilden we emigreren naar Nieuw Zeeland, maar een werkvisum regelen viel niet mee. Daarnaast had mijn vriend zijn Working Holiday Visa voor Nieuw Zeeland al gehad, dus dat was ook geen optie meer. We zijn er maanden mee bezig geweest: we spraken met de lokale bevolking, gingen naar beurzen en conferenties, en solliciteerden naar banen, totdat we eindelijk erkenden dat het niet ging werken.

Alsnog wilde ik graag op avontuur, dus toen ben ik gaan zoeken naar andere mogelijkheden om toch de wereld over te kunnen. Ik begon connecties te leggen met mensen die reizen en werken tegelijk om op die manier ideeën op te doen. Ook heb ik veel gegoogeld, maar dat was zo ontzettend veel informatie dat ik niet goed wist hoe en waar ik moest beginnen. Daarnaast heb ik veel om hulp gevraagd aan mensen om me heen.

Begin 2018 ben ik aangesloten bij een digital nomad community, wat een enorm grote rol heeft gespeeld in mijn succes. In het begin moest ik veel kennis opdoen omdat ik 0 ervaring had in de online wereld en ik geen relevante skills of ervaring had die ik via mijn laptop kon inzetten (ik was docent in Nederland, dus ik wist niets van de online wereld – ik had niet eens Instagram), maar dit ging goed door middel van de trainingen en hulp van digital nomads in de community.

Na deze beginfase heb ik actie ondernomen en ging ik toepassen wat ik had geleerd, wat maakte dat ik na een paar maanden mijn 9-5 baan op kon zeggen. Daarna hebben we het huis verkocht en zijn we vertrokken. Het is dus eigenlijk vrij snel gegaan.


Welke landen heb je bezocht als Digital Nomad en hoe lang blijf je op dezelfde plek?

Op reis heb ik al aardig wat landen gezien. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje in Vietnam gewoond, ik ben talloze keren naar Thailand geweest, en ik heb Laos, Cambodja, Maleisië, Singapore, Australië, Nieuw Zeeland, Fiji en verschillende grote steden in de VS bezocht.

Momenteel ben ik voor de vijfde keer in Indonesië. Meestal blijven we ten minste 1-2 maanden in hetzelfde land en tussendoor hebben we een stabiele basis op Bali. Ik vind die structuur en het langzame reizen ideaal te combineren met werk.

In december 2018 en januari 2019 heb ik in Brazilië gezeten. Dat heeft al mijn verwachtingen overtroffen. We hebben er vrienden bezocht en we hebben rondgereisd. Hoewel ik me vooraf zorgen maakte om de veiligheid, heb ik daar tijdens mijn tijd in Brazilië niets van gemerkt. De stranden in het noorden zijn prachtig en ik vond Rio de Janeiro betoverend. Wat een gave stad! We hebben sunrise hikes gedaan met fantastische uitzichten, we hebben de sunset gekeken vanaf de Suikerbroodberg (wow!) en natuurlijk oud en nieuw gevierd op de Copacabana. Ik zou graag nog een terug gaan.

Het enige wat een beetje tegenviel was de wifi. Voor het werk dat ik doe, doe ik regelmatig video calls en daar is wel een goede verbinding voor nodig. Dat is de reden dat we uiteindelijk toch hebben besloten om terug naar Zuidoost Azië te gaan.

Foto gedeeld door Jorien

Wat voor werk doe je om je Digital Nomad leven te kunnen onderhouden?

Ik ben begonnen met affiliate marketing, omdat dat vrij laagdrempelig was om op te starten zonder ervaring en zonder een groot social media bereik. Toen dat liep, ben ik begonnen met meerdere online inkomstenstromen opbouwen. Zo heb ik inmiddels ook inkomen uit crypto en real estate. Momenteel ben ik voornamelijk bezig met het opzetten van mijn online cursus over copywriting (een droom van mij als voormalig docent!). De mogelijkheden zijn eindeloos!


Hoe ziet de Digital Nomad community eruit op de plek waar je nu bent? Is er een community of juist niet?

Ja, de digital nomad scene in Canggu, Bali is gigantisch. Al moet ik zeggen dat ik hier persoonlijk niet optimaal gebruik van maak. Ik heb veel vrienden en business partners vanuit de digital nomad community waar ik sinds het begin bij ben aangesloten en waar ik nog steeds in zit. Meerdere mensen uit die community zitten ook op Bali, dus het is hier erg gezellig. Door het internationale karakter van de community heb ik aanspraak in vrijwel ieder land waar ik heen ga, waardoor de behoefte aan nieuwe mensen leren kennen in een nieuw land minder groot is.


Wat is het leukste aan het leven als Digital Nomad?

De vrijheid en het avontuur. Het gevoel dat ik LEEF. Ik wilde niet over 10 jaar terugkijken en denken: “Wat als ik destijds de sprong gewaagd had?” Nu ik dit leven leef, ben ik enorm blij en dankbaar dat ik deze stap gezet heb.


Zitten er ook nadelen aan om Digital Nomad te zijn?

Zeker, niets is perfect. Ik mis mijn vrienden en familie in Nederland meer dan toen ik 21 was. Over een paar maanden gaan we bijvoorbeeld even terug naar Nederland, omdat we dan voor het eerst oom en tante worden en twee vriendinnen van mij zijn dan ook net bevallen. Dat je die ontwikkelingen op afstand moet volgen is niet altijd gemakkelijk.


3 Tips voor mensen die ook graag een Digital Nomad willen worden

Tip #1: Onderneem actie! Zelf heb ik te lang in de research fase gezeten, wat ik achteraf zonde van mijn tijd vind. Veel mensen hoor ik ook zeggen: “Ik ben nu zo druk, ik duik er over een paar maanden wel in.” We zijn altijd druk druk druk. Het perfecte moment om te beginnen komt niet. Als je dit echt wilt, moet je actie ondernemen, al is het maar een half uurtje of een uurtje per dag. Dat is de enige manier om iets voor elkaar te krijgen.

Tip #2: Probeer het niet allemaal alleen uit te vinden. De online wereld kan vrij overweldigend zijn (Google ‘working online’ en je krijgt miljarden hits: waar te beginnen?). Trust me, I’ve been there. Mijn online business heeft een kick start gekregen doordat ik hulp heb gekregen van anderen en dat zou ik iedereen aanraden: Zoek mensen die je kunnen helpen.

Foto gedeeld door Jorien

Reis jij ook de wereld over en werk je tegelijkertijd vanaf je laptop? Lijkt het je leuk om anderen te inspireren door middel van een kort interview? Neem dan contact met ons op via info@kaatkeepsgoing.nl


Lees hier meer interviews
van wereldburgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: