Reviews: Reisproducten en hotels

Productreview: Fotoboek van de Fotofabriek

Foto’s maken is een van mijn favoriete bezigheden wanneer ik op vakantie ben. Het liefst leg ik elk moment vast op mijn camera. Daarmee ben ik natuurlijk niet de enige. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je foto’s wanneer je weer thuis bent? Verdwijnen ze op een harde schijf in de kast? Of maak je, net zoals ik, ook graag mooie fotoboeken? Heerlijk vind ik dat, om op een regenachtige dag fotoboeken door te bladeren en herinneringen op halen.

De laatste jaren is het er echter bij in geschoten om een uitgebreid fotoboek te maken voor onze vakanties. Daarom was ik erg blij dat de Fotofabriek.nl mij benaderde om een review te schrijven over hun hardcover A4 liggend fotoboek. Dit in ruil voor mijn eigen gemaakte fotoboek.

Over Fotofabriek.nl
De Fotofabriek is in 2008 opgericht en is onderdeel van Chris Russell BV. Chris Russell is een full-service reclamebureau en een digitale drukkerij. Ze verzorgen al meer dan 20 jaar reclame en drukwerk voor diverse winkelketens in Nederland.

In 2018 kwam de Fotofabriek als beste uit de test van de Radar Fotoboekentest. Ze hadden niet alleen de beste (laagste) prijs maar ook nog eens de beste kwaliteit!

De Fotofabriek biedt naast fotoboeken in verschillende stijlen en maten ook wanddecoratie (zoals hout, plexiglas en aluminium), agenda’s, kaarten en kalenders aan.

Ben je op zoek naar inspiratie dan is dit te vinden in de uitgebreide blogsectie op de website. Blogs over onder andere hoe je reisroutes toe kunt voegen aan je fotoboek, hoe je de perfecte Instagram foto maakt of bekijk de fotoboeken van andere reizigers.

De kosten
Hoewel ik natuurlijk de beoordeling van de Radar Fotoboekentest wel geloof, heb ik zelf toch ook even rondgekeken. De prijzen van de Fotofabriek heb ik vergeleken met andere bekende bedrijven en de Fotofabriek komt inderdaad als goedkoopste eruit.

De hardcover A4 liggend die ik mag maken is 29,7 x 21 cm en al te bestellen vanaf €22,99. De kosten van de omslagfoto zit er bij inbegrepen. Het fotoboek kun je uitbreiden tot maar liefst 200 pagina’s. Een extra pagina kost €0,50 cent. Tegen betaling kun je ook kiezen voor andere kaften of papierkeuzes.

De Fotofabriek heeft regelmatig leuke aanbiedingen en acties. Kijk daarom voor je aan de slag gaat welke aanbiedingen er aangeboden worden.

Het maken van het fotoboek
Ik besloot een fotoboek te maken van een weekendje weg naar Pulau Penang in Maleisië. Het fotoboek wat ik mocht maken bevatte 24 pagina’s wat een mooi aantal is voor een weekendje weg. Zelf houd ik heel erg van minimalisme en de volledige pagina gebruiken voor mijn foto’s. Voor dit boek plaatste ik maar 1 a 2 foto’s per pagina. Mijn foto’s heb ik vooraf bewerkt in Adobe Lightroom.

De software
Op de website van de Fotofabriek heb je drie mogelijkheden om je fotoboek te maken: Offline software, online software of via een PDF-Uploader voor als je Indesign of Photoshop gebruikt.
Het verschil tussen de offline en online editor is best groot. De offline software heeft namelijk veel meer mogelijkheden. Zowel de fotofabriek als ik raden daarom aan om de offline software te downloaden. Ook ik ging hiermee aan de slag.

De software is gemakkelijk en snel te downloaden voor zowel Windows als Mac. Je klikt aan welk product je wilt maken en daarmee kun je direct aan de slag.

Ik ben software gewend van andere bedrijven dus voor mij was het even uitvogelen waar alles zat en welke opties er allemaal zijn. Er kan gespeeld worden met verschillende sjablonen en bewerkingsopties zoals kaders, schaduwen en vormen. Daarnaast is het ook mogelijk om je foto’s te bewerken binnen het programma. Ik heb hier even mee gespeeld (met een onbewerkte foto) maar kreeg helaas niet de gewenste resultaten. Indien je graag foto’s wilt bewerken dan raad ik het aan dit vooraf te doen met bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Lightroom.

Offline software van de Fotofabriek

Weet je eenmaal waar alles zit dan is het fotoboek gemakkelijk en snel te maken. Zelf ben ik nogal kritisch als het op de layout aankomt. Zoals ik eerder zei ben ik minimalistisch en houdt ik niet van tierelantijntjes. Layouts die niet veranderd kunnen worden, vind ik een nachtmerrie. Gelukkig is de software uitgebreid en kun je je fotoboek compleet naar eigen wensen invullen. Dit is echt een groot pluspunt!

Op het moment dat je je fotoboek bestelt laat de software waarschuwingen of liever verbeterpunten zien indien deze er zijn. Bij mij was er bijvoorbeeld een tekstvak te klein en had ik per ongelijk een foto van een lagere kwaliteit in het boek geplaatst. Ik was er erg blij mee dat ik op deze punten gewezen werd. Je bent natuurlijk niet verplicht om naar deze ‘waarschuwingen’ te luisteren, het zijn suggesties. Na de aanpassingen was alles correct en kon het boek besteld worden.

Een leuke feature
Een dag na de bestelling kreeg ik een email met als titel ‘Een filmpje van jouw fotoboek’. Een filmpje van mijn fotoboek? Is die al klaar dan?
Nou, nee dat zou wel heel snel zijn. Het korte filmpje laat zien hoe mijn boek gedrukt werd! Fotofabriek geeft je een kleine blik achter de schermen. Hoe leuk is dat?!

Een blik achter de schermen

Het eindresultaat
Via een handige Track & Trace code kon ik bijhouden wanneer het fotoboek geleverd zou worden. Het fotoboek viel 4 dagen na het plaatsen van de bestelling op de deurmat. Lekker snel dus!
De vertrouwde bruine doos was wel wat beschadigd maar na het openmaken van de verpakking kwam het fotoboek er heel en onbeschadigd uit.

Het fotoboek heeft stevige pagina’s die goed aanvoelen en netjes ingebonden zijn. De kwaliteit van de foto’s is top (ik had dan ook hoge resolutie foto’s geüpload). De foto’s zijn afgedrukt op wat matter papier maar wel helder en duidelijk. De kleuren komen goed door en zijn vrijwel identiek aan de bewerking vooraf. Ik zag bij andere fotobedrijven dat dit nog wel eens anders was.

Kortom wij zijn super tevreden met dit prachtige fotoboek van de Fotofabriek.nl. Ze zullen ons vaker terug zien! Bekijk hieronder het resultaat:


Wil jij ook een prachtig fotoboek maken vol mooie herinneringen?
Klik dan hier om direct aan de slag te gaan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: