Maleisië

Maleisië: 6 dingen om te doen in het onbekende Ipoh

Hoe leuk is het om plaatjes te bezoeken waar andere toeristen niet vaak komen? Tijdens onze rondreis door het westen van het Maleisische schiereiland bezochten we zo’n plaatje genaamd Ipoh.

Ipoh ligt direct in de schaduw van de super bekende Cameron Highlands. Veel toeristen reizen tussen de Highlands en het mooie eilandje Pulau Penang. Bij deze reis van drie a vier uur wordt Ipoh vaak overgeslagen. En dat is ontzettend jammer. Ipoh bezit namelijk veel leuke dingen die je gezien moet hebben. Doordat steeds meer reizigers dit plaatsje ontdekken komen hier steeds meer hippe barretjes en leuke restaurantjes bij.

Bovendien is de ligging van het stadje net zo mooi als wat het te bieden heeft. Ipoh ligt te midden van de Kinta vallei en is omringd door prachte kalkstenen bergen en grote rotsformatie. Een hotel met dakterras is een aanrader zodat je kunt genieten van het mooie uitzicht (inclusief de Cameron Highlands) tijdens zonsondergang.

Ga je binnenkort naar Maleisië? Zet Ipoh dan snel op je lijstje en geniet nog van de rust die dit leuke stadje te bieden heeft. Binnen enkele jaren kan Ipoh zomaar uitgroeien tot een druk bezochte plek zoals Georgetown op Pulau Penang. Lees verder want wij zetten de leukste bezienswaardigheden van Ipoh voor je op een rijtje!

1. Ipoh Heritage Trail
Mocht je geheel onvoorbereid Ipoh bezoeken dan kun je in het Ipoh Tourist Information Center informatie ophalen over de stad en de omgeving. Hier kun je ook een folder krijgen over de Ipoh Heritage Trail wandeling. Met deze folder in de hand wandel je op je eigen tempo langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad.
Je wandelt langs historische gebouwen, het treinstation, moskeeën, de bekende Concubine Lane en door onbekende maar gezellige straatjes van Old Town.

De straten van Ipoh Old Town

2. Street Art
In combinatie met de Ipoh Heritage Trail kun je ook op zoek gaan naar de prachtige straatkunst in de stad. Ook hiervoor is een folder beschikbaar in het visitor center.

De muurschilderingen zijn gemaakt door Ernest Zacharevic die in 2012 de stad Georgetown opvrolijkte met zijn schilderskunsten. Nu is de street art een van de populairste attracties van de stad en vrijwel overal te vinden op Instagram. In 2014 ging Ernest Zacharevic terug naar Maleisië om samen met de Old Town coffee ketens muurschilderingen te creëren in Ipoh. Vandaar dat het thema van de muurschilderingen vooral over koffie gaat.

Een groot voordeel in Ipoh: Je hoeft niet in de rij om te wachten op een foto. In vergelijking met Georgetown zul je hier vrijwel niemand vinden!

Street art in Ipoh

Lees hier waarom jij tijdens je volgende rondreis
door Maleisië een auto moet huren


3. White coffee drinken
White coffee is onmisbaar in Ipoh. Op elke hoek van de straat wordt deze verkocht. White Coffee zoals de naam doet denken, is echter helemaal niet wit. De naam is letterlijk vertaald van uit het Chinees. In tegenstelling tot andere koffies worden de bonen van de white coffee geroosterd in margarine waardoor de gemalen koffie iets lichter is van kleur. Daarbij wordt de koffie geserveerd met zoete gecondenseerde melk waardoor de koffie ‘wit’ wordt van kleur.

Voor de meest traditionele ervaring ga je naar Sin Yoon Loong of Nam Heong in Old Town. Verwacht lange rijen en drukte wanneer je ook komt. De koffie is perfect te combineren met heerlijk dim sum, kaya toast, half gekookt ei of traditionele egg tarts.

Wij dronken een bakkie bij Sin Yoon Loong

4. Ipoh Temple Caves
Ipoh staat bekend om zijn diversiteit aan tempelgrotten. En het is precies zoals de naam zegt: Boeddhistische tempels zijn in een grot geplaatst. In en rondom Ipoh zijn er zo’n 30 te vinden. De bekendste tempels in het zuiden van de stad liggen allemaal relatief dicht bij elkaar en zijn gemakkelijk samen te bezoeken. De bekendste zijn:

  • Sam Poh Tong
  • Ling Sen Tong
  • Kwan Yin Tong
  • Kek Lok Tong
Kek Lok Tong tempelgrot

5. Perak Temple Cave
Ten noorden van de stad, op ongeveer 15 minuten rijden van het Old Town Centrum, vind je de Perak Temple Cave. Wellicht een van de mooiste grottempels van de stad. De kalkstenengrot is zo’n 120 meter hoog en bij binnenkomst wordt je direct begroet door een 15 meter hoge Boeddha en prachtige tekeningen op de muren. Voor wie het aandurft lopen (naar wat ze zeggen) 450 treden omhoog om te genieten van het mooie uitzicht over de stad.

Boeddha beeld bij de ingang van de Perak tempel

6. Gunung Lang Recreational Park
Wil je helemaal aan het handje vol toeristen ontsnappen dan is een uitje naar het Gunung Lang recreatiepark een must. Dit kleine eilandje te midden van een meer is omgetoverd naar een leuk park met bankjes, een uitkijktoren, een waterval en genoeg plek om heerlijk rustig te picknicken onder de bomen.
Voor een klein bedrag kun je naar dit eilandje toe. Het ritje is echter maar 5 a 10 minuten maar het uitzicht op de mooie kalkstenen rotsen is dit bezoek al waard.
Er loopt overigens een grote groep makaken rond, maar deze laten je, in tegenstelling tot andere plekken in Azië, goed met rust.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren in het recreatiepark
Zoek je meer tips voor een vakantie op het
schiereiland van Maleisië? Die vind je hier!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: