Wonen & Werken Singapore

Singapore: Thaipusam Festival

Om 04:45 uur schiet ik wakker van de wekker. Willem vliegt uit bed: ‘Tijd om op te staan! Sta je ook op?’ Ik rol mezelf uit bed, eet een klein ontbijt en stap snel onder de douche. Een uur later staan we op het perron te wachten voor de eerste metro naar het centrum van de stad. Onze eindbestemming: Little India.

Bij aankomst is het nog steeds pikdonker. We worden de juiste richting opgestuurd door een van de vele politieagenten. Na een paar minuten lopen komen we aan bij de tempel en worden begroet door muziek, een heerlijke bloemen- en wierookgeur en mensen met een bijzonder doel vandaag.

Wanneer en wat wordt er gevierd tijdens Thaipusam?
Thaipusam bestaat uit twee woorden: Thai, de naam van de maand januari/februari in Tamil en Pusam, de naam van een ster die tijdens dit festival op zijn hoogste punt staat. Het Hindoeïstische festival wordt gevierd tijdens volle maan en staat in het teken van dankbaarheid. Tijdens het festival wordt god Murugan, de god van de oorlog, aanbeden. Er wordt gevraagd om zijn genade en dat hij slechte dingen in het leven kapot maakt of weghaalt.

God Murugan voor de ingang van de Batu Caves
in Kuala Lumpur, Maleisië

Voorbereidingen
48 Dagen voor dit festival wordt gehouden begint de aanbidder al met de voorbereidingen. Het lichaam moet zowel fysiek als mentaal schoongemaakt worden. Er mag bijvoorbeeld maar één vegetarische maaltijd gegeten worden per dag en de 24 uur voor Thaipusam moet er gevast worden. Daarnaast moet er op de vloer geslapen worden, koud gedoucht worden, het hoofd kaalgeschoren worden en mag men geen alcohol drinken, roken of seks hebben. Ook wordt er verwacht dat er deze periode constant gebeden wordt.

Kavadi Attam & Vel Kavadi
Met diverse offers lopen aanbidders in een processie over straat naar een tempel om hun offer naar de god te brengen. De offers kunnen bestaan uit simpele dingen zoals Pal Kavadi, kleine ijzeren potjes gevuld met melk die tijdens de optocht op het hoofd gedragen wordt, of afbeeldingen van god Murugan versierd met bloemen of pauwveren wat gemonteerd is op een groot (en vaak zwaar) houten frame.

Pal Kavadi

Waar veel aanbidders voor kiezen tijdens dit festival is Kavadi Attam, de ‘lastendans’, een ceremonieel offer wat de schuld van de aanbidder benadrukt. Kavadi is de last zelf, in dit geval een fysieke last doordat aanbidders verschillende delen van het lichaam laten piercen door haken en grote naalden.
Er zijn verschillende manier om Kavadi te uiten zoals met grote haken in de rug een klein karretje met god Murugan’s afbeelding voortrekken of, wat het meest gezien wordt, door Vel Kavadi. Vel Kavadi is een ijzeren altaar wat wel 2 meter hoog kan zijn en gedragen wordt op het hoofd van de aanbidder. 108 Vels of naalden worden in het lichaam gestoken en staan symbool voor het mythische wapen van god Murugan.

Het altaar is versierd met afbeeldingen, pauwveren, fruit en bloemen en kan tot wel 40 kg wegen.
Ook kan men de wangen en tong laten piercen of draagt men tijdens de wandeling schoenen met naalden. Veel mensen dragen de kleur oranje of geen, de favoriete kleur van god Murugan.

Piercen van de wangen en tong
Vel Kavadi

De twee dagen van Thaipusam in Singapore
Dag 1 – Chetty Pusam
De eerste dag, de dag voor Thaipusam, brengt god Murugan een bezoek aan zijn broer god Vinayagar in de Layan Sithi Vinayagar Tempel. Hij verlaat de
Sri Thendayuthapani Tempel en wordt via een wagen en een processie met muziek en aanhangers door de stad verplaatst. Onderweg maakt de god nog een stop bij godin Parvathi, zijn moeder, in de Sri Mariamman tempel.

In de avond wordt god Murugan op dezelfde manier weer teruggebracht naar zijn tempel. Deze keer lopen er aanbidders mee in kavadi. Deze processie wordt ook wel Chetty Pusam (of Poosam) genoemd.

Dag 2 – Thaipusam
Dag twee staat in het teken van het festival zelf. Activiteiten beginnen al gedurende de nacht. Er wordt gebeden, de kavadis worden klaargemaakt en de eerste aanbidders vertrekken in een processie van de Layan Sithi Vinayagar Tempel naar de Sri Thendayuthapani Tempel. Er is een constante stroom van aanbidders tot 19.00 uur in de avond. Duizenden mensen doen hier aan mee.

De processie

In de Sri Thendayuthapani biedt men potten met melk aan en deze wordt door de priesters opgevangen en aangeboden aan god Murugan. Aanbidders die het gehaald hebben krijgen heilig as aangeboden.

Melkoffers

Zo maak je alles mee
Singapore is een van de weinige landen waar Thaipusam het uitbundigst gevierd wordt. Ben je rond de tijd van de viering in Singapore dan is het echt een must om dit festival bij te wonen.

Hoewel de voorbereiding van de Vel Kavadi door veel mensen als vervelend wordt ervaren, is het toch erg bijzonder om mee te maken. De geuren, de kleuren, muziek en dans is erg speciaal. Gedurende de dag kan het hier behoorlijk druk worden dus wordt het aangeraden om rond half 7 in de ochtend in de Layan Sithi Vinayagar Tempel te zijn. Wanneer het te druk is kan toegang tot de tempel geweigerd worden. Neem rustig de tijd om rond te kijken en om alles in je op te nemen. Er gebeurd zo ontzettend veel om je heen!

Het leukste is om net als de aanbidders ook de processieroute te lopen. Er is over de weg een speciaal pad gemaakt voor aanbidders maar locals en toeristen kunnen vanaf de kant toekijken. Je volgt gemakkelijk het hek naar de volgende tempel. Onderweg kom je langs stalletjes waar gratis drinken en Indiaanse lekkernijen worden weggegeven. Er zijn plekken waar muziek wordt gemaakt waar aanbidders kunnen dansen. Prachtig om te zien!

Bij aankomst in de Sri Thendayuthapani Tempel neem je de speciale guest entrance die direct langs die van de aanbidders loopt. Het is hier ontzettend druk en binnenkomst kan overweldigend zijn. Belangrijk is om de aanwijzingen van het personeel te volgen.

Voor SGD$1 kun je een speciale puja kopen, waarna je een zakje krijgt met gezegende offers en heilig as. Ook kun je voor een paar dollar melk kopen wat geofferd wordt aan god Murugan.

Sri Thendayuthapani Tempel

Kledingvoorschriften
Je gaat natuurlijk een tempel bezoeken en daar hoort gepaste kleding bij. Draag loszittende kleding wat schouders en knieën bedekt. Draag voor het gemak slippers omdat je deze uit moet doen in de tempel.
TIP: neem een eigen rugzak of tasje mee waar je je schoenen of slippers in kunt doen. Buiten de tempel liggen bergen met schoeisel: Jammer als je de jouwe niet meer kunt vinden.

Thaipusam in Singapore 2018
Lees hier meer over wonen en werken in Singapore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: