Maleisië

Maleisië: Waarom een auto huren een must is

Wat komt er bij je op als je denkt aan het verkeer in Azië? Wellicht chaos, slechte wegen, niet-bestaande verkeersregels en verkeersongelukken. Een auto huren wordt in veel Aziatische landen afgeraden door de slechte en gevaarlijke omstandigheden. Gelukkig zijn er landen die een uitzondering vormen. Het Maleisische schiereiland is daar een van. Met deze redenen wil jij zo snel mogelijk een roadtrip door Maleisië maken!

Ultieme vrijheid
Een roadtrip geeft ons altijd het ultieme vrijheidsgevoel. Je kunt gemakkelijk het hele land bereizen, zelfs de plekken waar een bus of trein niet kan komen. Je kunt vertrekken op tijden die voor jou (en je gezelschap) het beste zijn en je zit ook niet vast aan de laatste bus of trein. Het allerleukste is nog wel: Je bepaalt zelf je route! Kom je onderweg een leuk stalletje of dorpje tegen? Zet de auto aan de kant van de weg en ontdek de ongebaande paden.

Perfecte wegen
Alle grote steden in Maleisië zijn verbonden via grote snelwegen of zoals ze die daar noemen Expressways. Deze wegen zijn perfect onderhouden en doen niet onder voor de Nederlandse snelwegen. De wegen naar populaire plaatsen zijn ook goed te berijden en goed onderhouden. 

Ruststops
Onderweg vind je ook verschillende rustplaatsen met restaurants en nette toiletten. Hier kun je bijkomen van je lange reis, heerlijk lokaal eten eten of simpelweg frietjes pakken bij de Burger King.

Bergwegen naar de Cameron Highlands

Bewegwijzering
Ben je een offline kaart op Google Maps vergeten te downloaden? Geen probleem! De bewegwijzering in Maleisië is ontzettend goed. Plaatsen en banen die je op de snelweg moet volgen worden duidelijk aangegeven in het Engels. Hoewel Engels een veel gesproken taal is in het hele land, zijn de verkeersborden en waarschuwingen toch in het Maleisisch. Lees vooraf even de verkeersregels en -borden door zodat je onderweg niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Lage huurkosten
Wanneer je alleen reist is een auto huren niet de goedkoopste optie. Met een bus of trein van A naar B reizen is in dit geval goedkoper. Maar ben je met een gezelschap op reis of heb je onderweg leuke mensen leren kennen waarmee je Maleisië gaat ontdekken, dan is een auto huren snel voordeliger. De huurprijzen zijn overigens ook niet te vergelijken met  landen als Amerika of Australië. Huurprijzen liggen in Maleisië een heel stuk lager.

Tolpasje
Houdt er rekening mee dat je op de grote snelwegen tol moet betalen. Dit kun je prima met cash betalen maar het gemakkelijkste is via een ‘Touch ‘n Go’ pass. Deze kun je kopen bij een van de vele benzinestations langs de weg en daar ook direct geld op laten zetten. Zo’n pass geeft je de mogelijkheid om bij meerdere loketten tol te betalen. Staat er onderweg niet meer genoeg geld op? Geen probleem! De pass kun je bij het cashpoortje bij het verlaten van de tolweg laten opladen door een medewerker.

Tolpoortjes

Benzine
Voor de benzinekosten hoef je het in Maleisië ook niet te laten. Een volledige tank is ontzettend goedkoop. Onderweg kom je om de 50 a 100 kilometer een tankstation tegen. Je kunt hier zowel cash als met credit card betalen. Vaak vind je hier ook schone toiletten en een winkel waar je eten en drinken kunt kopen.

Parkeerplaatsen
Tijdens onze vakantie hebben overal parkeerplaatsen kunnen vinden. Zelfs in de kleine dorpjes in de Camerons Highlands is parkeerplek genoeg te vinden. Vrijwel alle hotels bieden gratis parkeermogelijkheden aan voor de gasten. Vraag wel altijd even na bij een local of je moet betalen als je op straat parkeert. Dit staat namelijk niet altijd duidelijk aangegeven. 


Bekijk hier onze 10 daagse reisroute langs de Westkust van Maleisie – coming soon!


Tips

  • Breng je eigen GPS mee of download offline kaarten op Google Maps.
  • Boek niet bij de eerste de beste maatschappij een auto. Kijk even rond. Prijzen kunnen namelijk sterk wisselen.
  • Ondanks dat de wegen zo goed zijn, wil het niet zeggen dat iedereen ook een goede chauffeur is. Zo is het gebruik van een richtingaanwijzer nog niet uitgevonden of wordt deze op een andere manier gebruikt. Let dus goed op en houdt het verkeer om je heen goed in de gaten.
  • Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent voor je de weg op gaat.
  • Ben je van plan de bergen in te rijden? Huur dan niet de goedkoopste auto. Het zou jammer zijn als de kleine motor de bergwegen niet aan kan.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: