Wonen in Singapore

Feestdagen: Het Chinese Mid Autumn Festival in Singapore

Het Mid Autumn Festival, ook wel bekend als Moon Festival of Mooncake Festival, is na het Chinese Nieuwjaar het grootste feest voor Chinezen in Singapore. Aangezien Singapore een grote Chinese community heeft, wordt dit feest hier ook groots gevierd. Mooncakes hebben we in Amerika wel eens gegeten, maar we wisten niet dat dit onderdeel was van een specifiek festival. Lees verder om te weten wat dit leuke feest inhoudt en hoe het Mid Autumn Festival in Singapore gevierd wordt.


Wanneer en wat wordt er gevierd tijdens het Mid Autumn Festival?

Het festival wordt gevierd tussen half september en begin oktober. De naam geeft het natuurlijk al een beetje weg: Het heeft met de herfst te maken. Net zoals Thanksgiving in Amerika is dit festival er om de jaarlijkse oogst te vieren.

Nu denk je wellicht dat het een beetje vroeg is om de herfst al te vieren. De zomer is op veel plekken nog niet eens voorbij. De datum waarop het gevierd wordt hangt samen met de Chinese lunarkalender (maankalender). Het feest wordt gehouden op de 15e dag van de 8ste lunarmaand en daardoor valt de dag in de maand september of oktober. 

Het feest wordt gevierd op de dag dat de maan vol is en het hardste schijnt, vandaar ook wel de naam Moon Festival, echter is dit in de praktijk vaak niet zo en valt het feest een of twee dagen voor de volle maan.


Korte geschiedenis van het Mid Autumn Festival

Het Mid Autumn Festival wordt al meer dan 3000 jaar gevierd en gaat terug naar de Shang Dynastie in China.

Shang Dynastie (1600–1046 BC)Er werd voor het eerst gebeden naar de maan voor een goede oogst
Zhou Dynastie (1066-221 BC)Voor het eerst werd het woord 'Mid Autum' gebruikt. In deze periode was het nog een feest voor de hogere klasses
Tang Dynastie (600-900 AD)In deze periode werd het een feest voor iedereen. Ook werden er voor het eerst mooncakes gegeten en ging men naar buiten om naar de maan te kijken als aanvulling op de offers die gebracht werden
Song Dynastie (960–1279 AD)De 15e dag in de 8e lunarmaand werd als vaste datum aangehouden. Het maken van mooncakes werd steeds professioneler en gezien als een vorm van kunst
Ming Dynastie (1368–1644 AD) en Qing Dynastie (1644–1911 AD)Het Mid Autumn Festival werd steeds populairder. Ook werden er lantarens de lucht in gelaten en werden er drakendansen gehouden.

Tussen de Song en Ming Dynastie was er nog een Yuan Dynastie. Het festival speelde destijds een belangrijke rol in de oorlog tegen het Mongoolse Rijk. De Chinezen wilden deze dynastie omverwerpen en gebruikten de mooncakes om briefjes te versturen met geheime instructies. Op de 15e dag van de 8e maand werden ze met succes omvergeworpen en ontstond er de Ming Dynastie.


Chinese legendes

Bij vrijwel elk festival horen mooie verhalen uit de geschiedenis. Omdat het legendes worden genoemd, is het natuurlijk de vraag of het echt gebeurd is. Het aan de luisteraar om hier wel of niet in te geloven. Het meest geaccepteerde verhaal is het liefdesverhaal tussen Hou Yi en Chang E.

In de oude tijden geloofde men dat er tien zonnen waren waardoor het leven op aarde moeilijk was. Hou Yi was een getalenteerde boogschutter en met zijn sterke krachten schoot hij negen zonnen uit te lucht vanaf de Kunlun berg. Mensen kwamen van verre om hem te aanbidden. Later trouwde hij met de mooie Chang E.

Hou Yi

De koningin van de hemel gaf hem een elixer uit dankbaarheid voor het redden van de wereld. Het elixer zorgt ervoor dat een persoon onsterfelijk wordt, naar de hemel stijgt en een god wordt. Hou Yi besloot het niet te drinken maar nam het mee naar huis, liet het aan zijn vrouw zien en gaf het aan haar om veilig te bewaren.

Maar helaas, Peng Meng, een van de volgers van Hou Yi, had het elixer gezien en op een dag dat Hou Yi aan het jagen was, eiste hij het elixer van Chang E. Ze wist dat ze het niet van hem kon winnen en in plaats van het elixer te geven, dronk ze het hele flesje op. Direct vloog ze omhoog, de lucht in. Ze vloog naar de maan, de plek die het dichtste bij de aarde staat.

Toen Hou Yi thuis kwam en hoorde wat er gebeurd was, was hij furieus en liep schreeuwend naar buiten om Peng Meng te doden. Eenmaal buiten keek hij omhoog naar de maan en zag een figuur dat leek op Chang E. Hij zette een altaar buiten vol offers in de vorm van fruit en mooncakes, het favoriete eten van zijn vrouw. Chang E was een godin geworden.

Tot op heden wordt nog steeds geloof dat Chang E op de maan zit te wachten op haar man. Tijdens het Mid Autumn Festival in Singapore worden er nog steeds offers gemaakt aan de godin van de maan.


Wat wordt er gegeten tijdens het festival?

Er is een gerecht wat onmisbaar is tijdens het Mid Autumn Festival en dat is natuurlijk de mooncake. Een mooncake is een Chinees gebakje wat dus alleen tijdens de maand van de Mid Autumn feesten beschikbaar is.

Traditioneel gezien is het cakeje 10 cm in diameter en 3 a 4 cm hoog. Het lijkt bijna op een broodje door de mooie bruine kleur die het in de oven krijgt. Het is enorm machtig omdat de cake rijkelijk gevuld is met lotuspasta met daarin 1 of twee eierdooiers die de maan voorstellen. Ook rodebonenpasta is een traditionele vulling. De cakes kun je zelf kopen of als cadeau aanbieden aan vrienden en familie.

Wij kochten onze mooncakes in Chinatown bij Tai Chong Kok, de meest traditionele bakkerij van Singapore. Hier worden mooncakes met de hand gemaakt volgens recept uit 1935. Ook de lotuspasta wordt hier vers gemaakt en dat proef je! De mooncakes zijn hier dan ook niet goedkoop, zo rond de $15 SGD per stuk. Natuurlijk proef je het verschil wel vergeleken met een supermarkt mooncake van een paar dollar.

Mooncake Mid Autumn Festival in Singapore

Aangezien het festival zich inmiddels over de hele wereld verspreid heeft, zijn er tegenwoordig ontelbaar veel varianten van de mooncake te vinden. Ze zijn te vinden in verschillende maten, vullingen en kleuren. Tegenwoordig worden ze ook niet altijd meer gebakken. Er zit dan een zoete laag om om de cake heen. Welk soort mooncake je hebt hangt af in welk land je bent. Zelfs in China worden er per regio verschillende mooncakes gemaakt.

Mooncakes getekend door Lee Xin Li


Welke activiteiten worden er georganiseerd tijdens het Mid Autumn Festival in Singapore?

Zodra de festiviteiten voor National Day afgelopen zijn begint men aan de decoraties van het Mid Autumn Festival. De hele maand september staat in het teken van dit feest. Chinatown is versierd met herfstbladeren en lampionnen en er worden verschillende optredens georganiseerd op het podium op het Kreta Ayer Square.

De avond voor de feestdag wordt er een mass lantern walk gehouden. Honderden mensen komen hier op af om gezamenlijk door de straten van Chinatown te lopen. Heb je zelf geen lampion dan kun je deze kopen voor een paar dollar. De massa wordt geleid door een dansende draak met traditionele muziek en aan het einde van de wandeling is er een leuk Chinees concert. Je zult er niet veel van verstaan, maar toch ontzettend leuk om mee te maken.

Mid Autumn Festival in Singapore
Versieringen in Chinatown
Mid Autumn Festival in Singapore
Drakendans in Chinatown

Ook in andere delen van de stad zijn er versieringen aangebracht, zoals in de Gardens by the Bay waar prachtige gekleurde lampionnen opgesteld zijn. Een wandeling door de tuinen brengt je langs de hoogtepunten.
Bij de Super Tree Grove staan ook allemaal kraampjes waar je lekker eten kunt kopen, lampionnen kunt maken, optredens bij kunt wonen of kunt genieten van de speciale Garden Rhapsody show die gemaakt is voor het Mid Autumn Festival.

Als je van koken houdt is het ontzettend leuk om je eigen mooncakes te maken. Gedurende de hele maand september worden er op verschillende plekken in Singapore workshops gehouden om je eigen cakes te maken. Goedkoop is het niet, maar wel een ontzettend leuke ervaring!


Hoe wordt het gevierd door de lokale Chinezen?

Zoals ik zei is dit het op een na belangrijkste feest van het jaar. Er wordt geloofd dat volle maan staat voor dankbaarheid, samen zijn en geluk. Daarom komen op de feestdag zelf familieleden bij elkaar (vaak in het huis van de grootouders) om het samen te vieren. Traditioneel gezien worden er offers gemaakt naar de maan. Mensen kunnen vragen om de meest uiteenlopende dingen zoals geluk in het komende jaar, een partner of een baby. Offers kunnen bestaan uit diverse soorten fruit en mooncakes. In onze buurt steken families zelfs vuur aan waarover gebeden wordt.

Gedurende de dag heeft iedereen wat gekookt en dit wordt in de avond gezamenlijk genuttigd. Bij helder weer gaan de families naar buiten, picknicken in parken en genieten van de heldere maan. Her en der door de stad staat er een podium opgesteld waar ook mensen samen komen om te genieten van traditionele muziek en dans.


Benieuwd welke festivals er nog meer gevierd worden in Singapore? Klik dan snel hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *