Wonen & Werken Singapore

Hallo Singapore: Week 1

Het eerste blog vanuit Singapore is een feit! Jeej! Toch wel een beetje bijzonder. In dit blog ga ik vertellen hoe onze eerste week in ons nieuwe land verlopen is. Het was druk, het was een beetje hectisch maar alles komt altijd goed!

Vrijdagavond, de avond dat we van de cruise af kwamen, zijn we vanuit Fort Lauderdale direct naar Singapore vertrokken. Of direct, via Dubai waar we een 7 uur lange overstap hadden om wat extra slaap te kunnen pakken.
De eerste vlucht van ruim 14 uur verliep goed. We kozen er voor om vooral veel te slapen, wat goed lukte. Maar liefst 10 uur hebben we gedut. Halverwege de vlucht was het trouwens ook nog even ons 4 year anniversary maar dat zullen we later moeten vieren. Ook door het tijdsverschil duurde onze anniversary ook een stuk korter.
In Dubai wachtte een aardige dame van het hotel ons op en liep met ons mee. Alles was al geregeld dus lagen we snel weer onder de dekens en pakten we nog een paar uurtjes slaap voor ons vliegtuig naar Singapore vertrok.
Ook de laatste vlucht van ruim 7 uur verliep soepel. De vlucht zat helemaal niet vol dus iedereen had wat meer plek. We waren van plan niet veel te slapen omdat we in de middag aankwamen in Singapore maar helaas viel dat plan al snel in het water en hebben we ook deze vlucht veel geslapen.
Bij aankomst (inmiddels is het al zondagmiddag) hadden we snel onze koffers en ook de douane was een eitje vergeleken met Amerika. Geen vragen, helemaal niets. We kochten direct een prepaid card om mobiel internet te hebben en haalden wat cash uit de automaat. De taxi bracht ons naar het hotel dichtbij de universiteit waar Willem gaat werken.
De hotelkamer is erg klein vooral met 4 koffers, 2 handbagage koffertjes en 2 rugzakken. Ook de typische Aziatische douche valt ons erg tegen. Geen glas of douchegordijn maar alles is gewoon open. Na een douche is dus de complete badkamer nat. Gelukkig is het maar tijdelijk!
Maandag
Om 4 uur waren we beiden al klaarwakker. Wat spullen uit de koffers gehaald, ontbeten en de kamer wat beter georganiseerd. We besloten richting de universiteit te lopen om te kijken of er collega’s van Willem aanwezig waren. Niemand te vinden helaas. We liepen maar naar de servicebalie om te kijken of Willem al een kamer had. Direct kreeg een hoop papierwerk mee en liep er iemand mee om zijn kamer te laten zien. Grote kamer met 5 bureaus. Willem had eerste keus.
We besloten nog een ronde te maken en kwamen een aantal collega’s tegen. Het was lunchtijd dus gingen we met zijn allen wat eten bij de kraampjes op de campus. Goed eten voor maar een paar euro. Heerlijk! Na de lunch was ook de professor aanwezig waar we even mee gekletst hebben.
Maar veel tijd hadden we niet want onze agent Joshua stond op ons te wachten. Met hem gingen we appartementen bezoeken. Eerst nam hij ons mee voor een klein hapje en koffie waarna we drie appartementen gingen bezoeken. De appartementen hadden we eerder op internet bekeken en stuk voor stuk hadden ze voors en tegens. Iets om over na te denken.
Dinsdag
Joshua had ons wederom 3 appartementen toegestuurd om te bezichtigen. Echter, 2 daarvan spraken ons totaal niet aan dus zeiden we dat we die niet hoefden te zien. Maar we wilden wel nogmaals een appartement van de dag ervoor beter bekijken. Tja, eigenlijk was de keuze al gevallen op dat appartement en we lieten dat Joshua meteen na het bezichtigen weten.
Direct belde hij met de agent van de huurbaas om te kijken wat er geregeld kon worden. Uiteindelijk kreeg hij wat van de huur af en als we het appartement zelf schoon zouden maken, betaalden we 4 dagen geen huur. Hey, daar maak ik wel een dagje voor schoon! We accepteerden het bod en er werd een tijd geprikt om, samen met de andere agent, alle papieren rond te maken.
Ondertussen probeerden we een bankrekening te openen. Ook hier lopen we tegen loopholes aan. Voor een rekening heb je een verblijfadres nodig en om de borg voor je nieuwe huurwoning te betalen natuurlijk een rekening. Omdat we speciale formulieren nodig hadden voor de rekening was het niet mogelijk om deze te openen. Dit gaf toch wel een beetje stress. Er moest immers betaald worden!
Woensdag
Voor de eerste keer gingen we naar Downtown. Niet om rond te kijken maar om onszelf te registreren bij de overheid en onze verblijfspassen aan te vragen. Het werkt een beetje hetzelfde als een werkvergunning aanvragen in Amerika maar dan 10x sneller en vriendelijker. We waren een half uur te vroeg maar dan ook veel eerder aan de beurt. Er werden pasfoto’s gemaakt, vingerafdrukken genomen en we moesten wat papieren invullen. Direct kregen we een tijdelijke pas mee waarmee ik dus al werk zou kunnen zoeken. Ideaal!
Donderdag
Vandaag was de dag: We kregen de sleutel van ons appartement! Samen met de agent van onze huurbaas (hij is overigens een Vietnamees die in Vietnam woont, we zullen hem dus ook nooit te zien krijgen) liepen we het hele huis af om te kijken of alles correct was. Al snel kwamen we erachter dat een aantal dingen niet werkten (afzuigkap, lamp in de kast etc.). Maar daarvoor moesten we zelf maar contact opnemen met de klusjesmannen en die zouden alles oppakken. Alles leek op orde, we tekenden het contract en kregen de sleutel overhandigd.
Joshua was zo aardig om nog even het water voor ons te regelen. Er was gelukkig wel elektriciteit maar geen water. Er zou iemand zo snel mogelijk langskomen om het aan te sluiten. Nadat iedereen weg was besloten wij vast te gaan shoppen voor schoonmaakspullen zodat dat allemaal klaar is voor de volgende dag.
Vrijdag
Schoonmaaktijd! Hoewel het nieuwbouw is was het appartement helemaal niet smerig, alleen erg stoffig. Later deze dag zou pas iemand komen om het water aan te sluiten, maar daar wilden we niet op wachten. De enige optie was op en neer te lopen naar de kraantjes bij de douches van het zwembad. Willem heeft die dag behoorlijk wat kilometers gelopen en gesjouwd. Kamer voor kamer werd het langzaam schoon.

Ondertussen kreeg Willem bericht dat er nieuwe papieren klaarlagen. Hiermee zouden we eindelijke een rekening mee kunnen openen en de huur betalen. Dit had natuurlijk prioriteit en lieten we de schoonmaakspullen uit onze handen vallen om vervolgens een rekening te openen. Ook de rekening openen verliep zonder slag of stoot. Wat papiertjes invullen en het was geregeld.

Weer terug naar het appartement om verder te gaan met de schoonmaak. Uiteindelijk was alles schoon en tiptop in orde. Tijd voor meubels!

Zaterdag
Op internet had ik al het een en het ander uitgezocht op de IKEA website. IKEA zit bij ons 10 minuten lopen vandaan. Hier was ik al een keertje geweest om rond te kijken. Maar dit is een kleinere IKEA en niet het hele assortiment is hier aanwezig. Daarvoor moesten we naar een grotere IKEA in het noorden van de stad.

We baalden dat het zaterdag was, want ook hier is de IKEA een populair uitje. Het was druk maar gelukkig hadden we alles snel bij elkaar weten te halen. We kochten alleen het nodige (vooral grote meubels en wat kleinere dingetjes zoals borden en bestek) en zouden later wel zien wat we nog meer nodig hadden. Uiteindelijk hadden we nog vier karretjes vol weten te krijgen. We hadden geen auto dus regelden we een thuisbrengservice. Niet IKEA zelf, dat zou nog 3 dagen duren, maar LalaMove. We moesten even wachten op een vrachtwagentje met chauffeur en helper en binnen een half uur stonden we weer bij ons appartement. Echt ideaal! Willem reed vooruit in een Uber en ik zat met de twee mannen in het vrachtwagentje.

Binnen no-time stond alles boven. We wilden al beginnen met het in elkaar zetten maar wat bleek de gereedschapsbox zat dicht met tiewraps. We hadden geen schaar of niks bij dus besloten we maar naar het hotel te gaan. Vroeg naar bed zodat we zondag op tijd alles in elkaar konden zetten.

Zondag
Vroeg op. Gedoucht en alle koffers ingepakt. Een Uber gebeld en met al ons hebben en houden het hotel uit naar het appartement. De planning was om het bed klaar te hebben zodat we eindelijk niet meer in het piepkleine hotel hoefden te slapen.

Willem begon met het bed en ik begon in de woonkamer alles op te bouwen. Tegen het einde van de middag was een heel eind alles klaar en pakten we een paar koffers uit. Alles kreeg langzaam aan een plekje en ook stonden er wat meer persoonlijke spulletjes. We gingen vroeg slapen, want Willem wilde de volgende dag beginnen met werken!

Een drukke week vol nieuwe indrukken hebben we achter de rug, maar sneller dan verwacht hebben we een eigen plekje gevonden. We kijken uit naar de tweede week. Hopelijk is die minder druk!

Benieuwd naar onze tweede week in Singapore? Lees hier verder! – coming soon

​Meer lezen over onze avonturen in Singapore? Klik dan hier!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: