Reisroutes

Reisroute: Outer Banks Scenic Byway, NC, USA

De Outer Banks en de Crystal Coast vormen een bijzonder stukje land aan de oostkust van Amerika. Een lange rij zandbanken, vergelijkbaar met de Waddeneilanden, liggen voor de kust van North Carolina. Op enkele plekken zijn de eilanden verbonden met het vaste land. Onderling zijn de eilanden verbonden door verschillende ferry’s en met de North Carolina Highway 12. Deze weg staat ook wel bekend als de Outer Banks Scenic Byway. Zit je er aan te denken dit mooie stukje natuur te bezoeken? Wees er dan snel bij: Wetenschappers hebben jaren geleden bekend gemaakt dat de eilanden langzaam aan het verdwijnen zijn door de toenemende zeespiegel.

Feiten
Lengte byway:     230 km
Rijtijd:                   6,5 uur (inclusief 3,5 uur aan ferry’s, excl. wachttijd)
Aantal regio’s:     Outer Banks en Crystal Coast
Aantal eilanden:  9
Aantal dorpen:    21

De route
Om de twee regio’s volledig te zien start te route in het noordelijkste puntje van de Outer Banks, Corolla. Vanaf hier rij je met de auto, zuidwaarts, naar Hatteras. Hier stopt de weg en moet de ferry genomen worden naar Ocracoke Island. Vanuit de haven rij je over het smalle eiland naar het dorp Ocracoke. Wederom eindigt hier de weg en moet je de ferry nemen naar Cedar Island. Op Cedar Island is de weg weer te vervolgen naar het eindpunt van de route, Shell Point op Harkers Island.

De ferry’s
De eerste ferry is van Hatteras naar Ocracoke. Van de zeven ferry’s die men kan nemen is dit populairste. Het duurt ongeveer 40-45 minuten om van het ene eiland naar het andere te varen. Bezoek je de Outer Banks in de zomer, dan kan het er behoorlijk druk zijn met lange wachttijden. Houd hier rekening mee! Wil je meer weten over deze ferry of het actuele vaarschema bekijken, klik dan hier. Voor deze route is het niet mogelijk een plekje te reserveren.

De tweede ferry is van Ocracoke naar Cedar Island. Deze toch duurt ongeveer 2,5 uur door de Pamlico Sound. Tip: neem de ferry tijdens zonsop- of zonsondergang. Dit kan mooie uitzichten opleveren. Wil je meer weten over de ferry of het actuele vaarschema bekijken, klik dan hier. In de zomermaanden zijn er maximaal 6 tochten mogelijk vanuit beide eilanden. Er wordt dan ook sterk aangeraden om van tevoren een reservering te maken. Een reservering maken doe je hier.

Bezienswaardigheden
Praktische informatie is natuurlijk leuk en aardig, maar het belangrijkste is toch wel: Wat is er allemaal voor moois te zien?! Dit zijn de hoogtepunten:

1. Wright Brothers National Memorial
In het plaatsje Kill Devil Hills ligt een zeer bijzonder monument. Van 1900 tot 1903 kwamen de gebroeders Wright vanuit Ohio naar North Carolina om experimenten uit te voeren met de eerste ‘vliegtuigen’. Op deze historische plek werden de eerste gemotoriseerde vluchten ter wereld uitgevoerd.

2. Jockey’s Ridge State Park
Midden in het gezellige plaatsje Nags Head vind je de grootste zandduinen aan de oostkust van Amerika. De duinen zijn maar liefst 25-30 meter hoog! Het relatief kleine park (1,70 km2)  is niet alleen bekend om de duinen, maar het heeft ook drie unieke ecosysteems. Perfecte plek om te wandelen!
Let op: In de zomermaanden is het hier erg heet. Bezoek de duinen dan ook zo vroeg mogelijk in de ochtend!

3. Jennette’s Pier
In Nags Head vind je ook een van de oudste attracties van de Outer Banks: Jennette’s Pier. Deze pier is erg populair onder vakantiegangers maar ook de locals komen hier graag om te genieten van het uitzicht, het zonnetje of om een middag te vissen met de familie.

4. Bodie Island Lighthouse
De zwart-wit gestreepte vuurtoren zie je al van ver af aankomen, gebouwd in 1872, maar compleet gerestaureerd van 2009 tot 2013. Bezoek de vuurtoren en beklim de 214 treden naar de top. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Cape Hatteras National Seashore.

5. Pea Island National Wildlife Refuge
Dit stukje groen wordt gebruikt voor het nesten, rusten en overwinteren van migratievogels. Door het park zijn wandelpaden aangelegd waar je de ontelbaar veel vogelsoorten kan spotten.

6. Cape Hatteras Lighthouse
Gelegen in het plaatsje Buxton staat de 64 meter hoge vuurtoren van Hatteras Island, en hiermee de hoogste vuurtoren van Amerika. De originele vuurtoren dateert uit 1802. Echter is deze verwoest en werd hij herbouwd in 1870. In 1999 werd de vuurtoren verplaatst (naar de huidige locatie) vanwege erosie aan de kustlijn.

7. Ocracoke Lighthouse
Ondanks dat de vuurtoren er niet zo heel bijzonder uitziet is deze toch specialer dan je denkt. Het is namelijk de oudste, nog steeds gebruikte vuurtoren van North Carolina, en ook de op een na oudste vuurtoren van Amerika! Met andere woorden, een must see tijdens de road trip!

8. Shackleford Banks
Dit kleine eiland voor de kust van de Crystal Coast staat bekend om zijn wilde paarden. De paarden zijn te bewonderen via een tour met gids, maar ook op eigen gelegenheid. Vanuit het visitor center op Harkers Island kun je de ferry boeken* naar het eiland. Je kunt op eigen gelegenheid het eiland ontdekken. Voor de echte avonturiers is het mogelijk hier te overnachten in een tentje.

Let op: houd je wel aan de regels van het park wanneer je paarden benadert: Ze zijn niet tam. Daarnaast is het mogelijk dat de paarden zich aan de andere kant van het eiland bevinden. Een bezoek aan het eiland geeft geen 100% garantie om paarden te zien.

9. Cape Lookout Lighthouse
Op het meest zuidelijk eiland, onderdeel van de Cape Lookout National Seashore, ligt het Cape Lookout Lighthouse. Ook dit lighthouse is pas gerenoveerd en te beklimmen in de zomermaanden.
Dit eiland is ook te bereiken via tours of via de ferry service* van de National Park Service.

* Er zijn ook combinatie tickets te boeken bij het Harkers Island visitor center voor zowel een bezoek aan de Shackleford banks als Cape Lookout.

Activiteiten
Naast al deze bezienswaardigheden kun je natuurlijk ook heerlijk genieten van zon, zee en strand. Lekker eten in de vele tentjes langs de route of voor de actievelingen deelnemen aan de onderstaande activiteiten:

1. Ga op zoek naar scheepswrakken
De Outer Banks wordt ook wel de Graveyard of the Atlantic genoemd. De kustlijn kreeg in het verleden deze naam omdat er veel schepen zonken door hoge golven of de vele zandbanken die gemist werden. Er zijn vijf wrakken die je vanaf de kust kunt zien. De lijst en waar je ze kunt vinden lees je hier. Om het plaatje compleet te maken bezoek je ook het Graveyard of the Atlantic Museum op Hatteras Island.

2. Dolfijnen spotten
Niet alleen vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen, maar ook dolfijnen liefhebbers komen hier niets te kort. Langs de gehele route is het mogelijk om dolfijncruises te doen en deze prachtige dieren in het wild te bekijken. Daarnaast (als je geluk hebt) kun je ze zien vanaf het strand!

3. Ga het water in
Door de warme golfstroom is het zelfs in het najaar nog heerlijk toeven in het water. Helaas heeft het water dezelfde kleur als in Nederland: Hier zul je geen azuurblauw water vinden. Langs de gehele kustlijn zijn er ontelbaar veel surfshops om kajaks, surfboads, stand up paddle boards etc. te huren. Door de concurrentie liggen de prijzen relatief laag maar het geeft natuurlijk ontzettend veel plezier!

Coupons
Ben je van plan een bezoekje te brengen aan de Outer Banks vergeet dan vooral niet een coupon boekje te halen bij het visitor center. Er is ongelofelijk veel concurrentie tussen hotels, restaurants en verhuurbedrijven. Maak er gebruik van en scoor die extra korting, want een bezoek aan Amerika is niet compleet zonder coupons!


Meer lezen? Reis met ons mee door de Outer Banks & Crystal Coast:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: