Wonen & Werken USA

Herfst in North Carolina

Herfst, de periode waar veel Carolinians naar uit kijken zodra de zomer begint. Voor hun gaat het vooral om de prettigere temperaturen. Voor ons gaat het om heel wat anders: De herfst is namelijk de mooiste periode van het jaar.

Het is alsof je de klok er ongeveer gelijk op kunt zetten. De kalender tikt 1 oktober aan en de herfst is vrijwel direct in aantocht. Wat doet het weer? Hoe wordt de herfst gevierd? En hoe gaan de Carolinians om met de dalende temperaturen?

Temperatuur
In de zomer is het benauwd geweest en de temperaturen raakten maar niet onder de 30 graden. Ja, hier kunnen de Carolinians goed over zeuren. Nederlanders blijven natuurlijk niet ver achter, want voor ons is het natuurlijk nooit goed en we moeten altijd wat te klagen hebben. Maar na ruim 6 maanden puffen en blazen zijn veel mensen de zomer goed beu.

Maar gelukkig (voor sommigen) gaan in oktober de temperaturen naar beneden. ‘s Nachts kan het al behoorlijk koud worden, maar overdag wisselen de temperaturen tussen de 20 a 30 graden. Ja, dat lees je goed. Wisselvallige temperaturen is kenmerkend voor de herfst. De ene dag is het 20 graden terwijl het de andere dag 28 graden kan zijn. In de ochtend loop je in een lange broek met trui terwijl je in de middag jezelf kapot zweet. Hoewel ik moet zeggen dat deze herfst het veel kouder is dan de vorige die wij meegemaakt hebben. Temperaturen gaan nu soms al richting de 15 graden! Brrr…

De eerste keer keken we hier enorm van op. Dat kan toch nooit goed zijn? Het klimaat is wel erg van slag! Maar het blijkt normaal en je raakt er snel aan gewend. Het wisselvallige weer duurt ongeveer tot aan de koudste wintermaanden (januari en februari) maar dan wel met steeds iets koudere temperaturen.

Versieringen
Omdat de herfst zo populair is onder de Carolinians (en ik kan denk ik wel zeggen bij menig ander Amerikaan) liggen de schappen in de zomer al vol herfstattributen. Terwijl wij nog het meeste uit onze nazomer proberen te halen, is het fall decor niet aan te slepen in de winkels en begint iedereen spontaan zijn of haar huis te versieren. De decoratie kan uitlopen van pompoenen tot herfstkransen en van verlichte herfstblad-slingers tot herfsttafelkleden. Voor iedereen is er wel wat!

Eten
Met een nieuw seizoen komt er natuurlijk ook ander eten in de schappen te liggen. De pompoen staat toch echt met stipt op nummer 1. Supermarkten liggen vol met diverse soorten pompoenen en Amerikaanse Facebookpagina’s exploderen met de meest uiteenlopende pompoenrecepten. Daarnaast verkopen ze pompoen-M&Ms, pompoenkoekjes, pompoen-cakemix, pompoenthee, koffiemelk met pompoensmaak en ga zo maar door! Ja, de pumpkin spice is niet aan te slepen!

Maar ook in diverse restaurants is de herfst niet weg te denken. En kom je er niet omheen om een lekkere herfst pompoen soep (met 25 graden op een terrasje) naar binnen te werken.

Herfst festivals
Temperaturen gaan naar beneden en de Carolinians kunnen weer uit de airco komen. Tijd om wat meer buiten te zijn zonder een zonnesteek op te lopen. Dat weten ze hier perfect te regelen met de diverse herfstfestivals. Met de vele lokale bierbrouwerijen zijn ze hier een erge fan van het Oktoberfest. Daarnaast houden ze ook van Harvest Festivals. Hele feestweekenden georganiseerd rondom een bepaalde oogst. Het kan gaan om pompoenen, appels, pecannoten, etc. Elke staat en gebied heeft zijn eigen Harvest Festivals.
Hieronder een kort filmpje over het apple harvest festival in Waynesville, NC.

State Fair
De komst van de herfst wordt hier ook gekenmerkt door de jaarlijkse State Fair. Elke staat heeft een eigen fair waar mensen onderling competities (denk aan de meest uiteenlopende onderwerpen zoals koken, mooiste bloem, grootste fruitsoorten, mooiste dit, beste dat etc.) proberen te winnen. Daarnaast wordt er tentoongesteld waar North Carolina om bekend staat (voornamelijk veeteelt) en wordt je misselijk (letterlijk) van al het eten en kermisattracties.

De state Fair in North Carolina wordt gehouden in Raleigh en duurt 10 dagen. Meer dan een miljoen mensen bezoekt de fair in deze 10 dagen en is daarmee een van de populairste herfstactiviteiten in North Carolina. Iets wat je niet mag missen!

Natuur
Ook de natuur laat zich op zijn best zien in deze periode van het jaar. Niet alleen de temperaturen gaan naar beneden maar ook worden de blaadjes aan de bomen langzaam een andere kleur. De verkleuring begint het eerst in het westen, in het berggebied op grote hoogte waarna het langzaam naar de kust toe gaat. Wij zitten nu op begin november en hier beginnen net de blaadjes te verkleuren, terwijl het berggebied zijn piekperiode net heeft doorgemaakt.

Tijdens deze periode is het werkelijk overal prachtig. Of je nu gewoon op straat loopt, een wandeling maakt door het bos of op de snelweg rijdt, overal zie je de mooie kleuren van de bladeren. Sommige bomen blijven groene bladeren houden maar andere zijn bruin, rood, geel of oranje. Met het heerlijke nazomer zonnetje kijk je je ogen uit op al het moois!

TIP
En hoe je de herfst in North Carolina ook googelt (Engels of Nederlands), er blijft maar één ding op je beeldscherm verschijnen: De Blue Ridge Mountains, dé topattractie in North Carolina vanaf half oktober. Ontelbaar veel mensen (meer dan 15 miljoen bezoekers per jaar) rijden richting het berggebied om de prachtige verkleuring van de bladeren te bekijken. Prijzen van hotels en restaurants schieten omhoog, zondagsrijders zijn niet weg te denken, maar wat maakt het uit? Het is elke dollar drie keer waard!

Tijdens onze eerste herfst hier bezochten wij ook de Blue Ridge Mountains en reden wij over de Blue Ridge Parkway. We keken onze ogen uit! Klik op de afbeelding om verder te lezen

One Comment

  • Jan Heessels

    Interessant te lezen wat de Amerikanen op tal van fronten uit de herfst weten te halen! Historisch kenmerkt de herfstperiode zich in Nederland vooral door het idee dat de zomer helaas teneinde is. Daarnaast hebben de basisschoolklassen natuurlijk elke herfst een bosdag met eikels, kastanjes en bruine bladeren. De laatste jaren zie je meer in de Randstad dan in Brabant verschijnselen opkomen als pompoenversieringen en Halloween. De Nederlandse globaliseert en veramerikaniseert geleidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: