Wonen & Werken USA

Halloween

De temperaturen gaan naar beneden, de blaadjes beginnen langzaam te verkleuren, de herfst is aangekomen in North Carolina. Naast het uitgebreid vieren van de herfst viert men op 31 oktober nog een ander feest, namelijk Halloween.

Inmiddels wordt het Halloween feest ook in Nederland steeds populairder. Er zijn griezeltochten, parades en attractieparken organiseren griezelavonden. Maar dat is nog niets vergeleken met hoe het er hier in Amerika aan toe gaat.

De gekte begint hier al tegen het einde van de zomer. Het is een feest waar ontzettend veel Amerikanen naar uit kijken. Of je nu met je kind langs de deuren gaat voor een snoepje of je jezelf helemaal het laplazerus zuipt op een van de vele Halloween feesten, er is voor iedereen wel wat.

Korte geschiedenis
Halloween is een verbastering van het woord All Hallows Even. Beter bekend als All Saints Eve, Allerheiligen. De voorloper van Halloween is Samhein, een Keltisch feest (oudjaarsdag) dat is ontstaan is in Ierland, Groot-Brittannië en delen van Frankrijk. Het oogstseizoen kwam ten einde en een nieuw jaar ging van start.

Daarnaast werd in Groot-Brittannië vooral geloofd dat de zielen van overlevenden weer naar de levende wereld kwamen om een levend lichaam in bezit te nemen. Men bracht offers (vaak eten) om de zielen tevreden te stellen. Ook dacht men dat slechte demonen de wereld in konden komen. Om zichzelf te beschermen en de demonen op het verkeerde been te brengen, verkleden mensen zich.

In de 9e eeuw vermengde het Samheinfeest zich met het christelijke Allerheiligen, wat op 1 november gevierd wordt. Op 2 november vierden men Allerzielen, waarop alle doden herdacht werden. Men denkt dat het vieren van de doden te maken heeft met het ‘enge’ imago van Halloween.

In de 19e eeuw kwam het feest via immigrerende Ieren en Schotten mee naar Amerika. Pas aan het begin van de 20e eeuw sloeg het feest over op andere bevolkingsgroepen en verspreidde het zich door Amerika. Vanuit Amerika verspreidde het zich de afgelopen jaren de hele wereld over. Halloween wordt steeds populairder over de hele wereld.

Maar niet voor iedereen is het een feest van snoepjes en versieringen. Veel christenen vieren het feest niet omdat het te maken zou hebben met de duivel en slechte geesten. Maar om toch de kinderen tegemoet te komen organiseren veel christenen een ‘Trunk or Treat’. Hierbij wordt de achterbak van een auto of truck versiert en deelt men daar, in een gecontroleerde omgeving, snoep uit.

De Jack-o’-Lantern
Wie kent hem niet? Het icoon van Halloween, de uitgeholde pompoen waarin een eng gezicht gehakt is. ‘s Avonds staat die verlicht voor je deur. Deze traditie stamt ook af van de Ieren en Britten. Zij holden vroeger aardappelen en andere knollen uit om slechte geesten weg te jagen.
Echter, toen ze naar Amerika verhuisden en de traditie meenamen, kwamen ze erachter dat de pompoen veel beter was om lantaarns van te maken.
Tot op de dag van vandaag is ‘pumpkin carving’ een van de populairste activiteiten rondom Halloween en de herfst. En ik kan je zeggen, het is nog best een heel karwei!

Verkleden
Jezelf niet verkleden met Halloween is hetzelfde als jezelf niet verkleden met Carnaval (voor de mensen die Carnaval vieren). Het is echt not done! Veel mensen zijn bijna een heel jaar bezig om een pak te verzinnen en te maken. Sommigen gaan in groepen en zijn verkleed als een heel thema.

Aan het einde van de zomer ligt vrijwel elke winkel vol met Halloweenpakken of -accessoires. De meeste Amerikanen houden het netjes maar er wordt vaak geklaagd dat eens per jaar de ‘sletjes’ naar buiten komen. Vaak jonge meisjes die in schaars geklede pakjes de straat op gaan.

Versieringen
Bij Halloween ‘versier’ je niet alleen jezelf, maar ook natuurlijk je huis! Dagen van tevoren maken mensen hun huis tip top in orde. Zowel voor binnen als voor buiten zijn de meest uiteenlopende versiersels te koop. De een houdt het bij een kleine pompoen terwijl de ander volledig uitpakt. Verkoop begint al halverwege de zomer!

Trick or Treat!
Tegenwoordig staat Halloween hier om bekend. Jonge kinderen gaan (eventueel onder begeleiding van ouders) langs de deuren in hun buurt om om snoepjes te vragen. Wordt de deur opengemaakt, dan roepen ze ‘Trick or Treat!’ Bewoners delen dan snoepjes (treat) uit. Wanneer er geen snoepje uitgedeeld wordt dan kan er kattenkwaad (trick) worden uitgehaald.

Party Time!
Jongeren die de Trick-or-Treat-periode vergroeid zijn, gaan naar gezellige Halloweenfeestjes. In je mooiste Halloweenpak en met flink wat alcohol (voor volwassenen dan) ga je naar je vrienden om Halloween tot in de late uurtjes te vieren.

Naast de liters alcohol en al het dansen wordt er ook een hoop Halloween eten geserveerd. Het eten is hoofdzakelijk zoet, dus meer desserts. De tafel ligt vol met afgehakte vingers, starende ogen, zwarte spinnen, minimummies en kannen vol bloed. In Amerika wordt er serieus om gegaan met eten en het internet staat dan ook vol leuke recepten!

Halloween in Raleigh 
Dit jaar, onze laatste Halloween in Amerika, besloten we om naar Raleigh te gaan en de Halloween versieringen is te bekijken. In downtown Raleigh ligt het oude Oakwood Cemetery. In de wijk naast de begraafplaats worden complete blokken versierd met van alles wat je maar kunt bedenken. Ongelofelijk leuk en creatief. Kinderen en volwassenen lopen verkleed over straat en halen overal snoepjes. Hieronder een korte foto-impressie:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: