Reisblogs Noord-Amerika

Boston, heksen, pelgrims en walvisjagers in Massachusetts, Amerika

Eindelijk zijn we aangekomen aan de oostkust van Massachusetts! We verblijven hier dan ook 4 nachten om Boston en de rest van de kustlijn te ontdekken. Er is zó ontzettend veel te zien hier dat we nog keuzes moesten maken wat we wel zouden doen en over zouden slaan. Zoals de titel zegt zijn de onderwerpen van de bezienswaardigheden nogal uitlopend. Voor ieder wat wils dus!


Ga hier naar het blogoverzicht van deze reis


Lowell National Historic Park

Het eerste plaatsje wat we aan de oostkust bezochten was Lowell. Hier ligt het Lowell National Historic Park. Deze stad is de eerste succesvolle geplande textielstad van Amerika. We liepen een korte wandeling door de stad. In het visitor center kun je een film bekijken over de geschiedenis en boekjes halen voor wandelroutes.

Nu wordt er geen textiel meer verwerkt, maar hebben ze de fabriekshallen helemaal gerenoveerd. Ze hebben diverse functies, zoals woningen en winkels. Sommige hallen hebben ze omgetoverd tot musea zodat je kunt zien hoe het er vroeger aan toe ging.

Lowell National Historic Park
Oude textielmachines


Salem

Salem is een klein plaatsje iets ten noorden van Boston. Het plaatsje was in de Amerikaanse geschiedenis belangrijk als havenstad, maar de meeste mensen zullen het plaatsje kennen waar heksenprocessen plaats vonden. Hier werden twintig mensen veroordeeld en opgehangen omdat ze verdacht werden van hekserij. Jaren later bleken de “slachtoffers” van de “heksen” dood te gaan aan een schimmel die in brood zat.

Een heksendorpje leek ons wel interessant! Bij aankomst gingen we, zoals gewoonlijk, weer naar het visitor center. Hier kregen we een kaartje mee voor een wandeling door het dorp.

Allereerst liepen we naar de haven, naar het Salem Maritime National Historic Site. Heel bijzonder was het niet: Een aantal huisjes en een kale haven. Normaal gesproken ligt hier een replica van het schip ‘Friendship of Salem’, maar deze was weg voor onderhoudt.

We liepen snel door richting het centrum en naar het Witch Village. Ik keek er naar uit om hier rond te lopen maar mijn bubbel werd snel doorgeprikt. Het ‘village’ bestaat uit een twee huisjes, een begraafplaats en het Witch Trials Memorial. Dat was dus een beetje een tegenvaller.

Witch Village
Downtown Salem

Na het village bezochten we het Witch House. We hoopten dat dit beter zou zijn. Echter bij aankomst was het huis erg klein en de prijs best hoog. We besloten de hekserij achter ons te laten en door te rijden naar onze volgende bestemming. Al met al was het geinig om er doorheen te lopen. Ze weten er overigens erg goed hoe ze een flink slaatje uit de geschiedenis moeten slaan.


Meer lezen over Massachusetts? Dat kan hier!


Saugus Iron Works National Historic Site

Tussen Salem en Boston ligt het Saugus Iron Works, de eerste ijzerfabriek van Amerika. Ondanks dat de fabriek maar kort in gebruik was (1646-1670) heeft het wel een belangrijke rol gespeeld vanwege moderne technieken.

Omdat de toegang gratis was leek het ons leuk om hier eens overheen te lopen. We mochten mee doen met een tour, maar wegens tijdgebrek (lees een volle planning) besloten we zelf rond te lopen. Los van de film en het kleine museum wordt er op het terrein geen informatie gegeven.

Saugus Iron Works musem
Buiten in de fabriek


Plymouth

Ten zuiden van Boston, aan de Cape Cod Bay, ligt het plaatsje Plymouth. Ook wel ‘America’s Hometown’ genoemd omdat het een van de eerste nederzettingen in Amerika was. Hier kwamen in 1620 de Pilgrim Fathers (samen met het schip de Mayflower) aan land. Het is de plek waar New England ontstaan is en waar als eerste Thanksgiving gevierd werd.

Een van de meest populaire bezienswaardigheden is Plymouth Rock. Dit zou de steen en gemarkeerde plaats zijn waar de mensen voet aan land zetten. Of het waar is, tja dat weten we natuurlijk niet.

Plymouth Rock doet zijn naam eer aan

Omdat we dit plaatsje later op de dag bezochten was de Plimoth Plantation (nagebouwd dorp uit die tijd) al gesloten. Hier ligt normaal de Mayflower II aangemeerd, maar ook deze was helaas weg voor onderhoud. We liepen alleen kort door het mooie Pilgrim Memorial State Park wat aan het water ligt.


New Bedford

New Bedford ligt ten zuiden van Boston aan de Buzzards Bay. Deze ligging maakte het in de 19e eeuw een van de belangrijkste walvisvaart dorpen van Amerika. In het centrum ligt het Whaling National Historic Park. Wanneer je hier rondloopt lijkt het net of je terug in de tijd gaat. Straten zijn gemaakt van keien en huizen koloniaal.

De gezellige straatjes van New Bedford

In het visitor center keken we een film over het stadje en liepen kort rond in het museum. Hierna liepen we verder naar de Seamen’s Bethel, een kapel gebouwd om zeevaarders van destijds te herdenken. Later werd deze kapel beroemd omdat die genoemd werd in het boek Moby Dick.
Een andere must-see in het dorpje is het Whaling Museum. Hier komt je niet alleen meer te weten over de walvisvaart maar ook over walvissen in het algemeen en wat voor invloed de walvisvaart nog steeds heeft op deze prachtige beesten. Heel informatief, echt ontzettend leuk!

Whaling Museum


Boston, de hoofdstad van Massachusetts

In Boston kwamen we pas aan rond lunchtijd. We dachten dat er nergens nog een parkeerplaats te vinden zou zijn maar gelukkig was de garage onder het Boston Common park vrijwel leeg. Door het park liepen we naar Thinking Cup Coffee Shop waar we een heerlijk broodje aten.

Met gevulde maagjes begonnen we aan de 4 km lange Freedom Trail wandeling door de stad. De wandeling is aangegeven met een rode lijn door de stad en alle 16 bezienswaardigheden staan duidelijk aangegeven. Misgaan kan het niet!

De route loopt vanaf het Boston Common stadspark naar het noorden, de Charlestown Bridge over en eindigt in de haven bij het USS Constitution Museum. Onderweg kom je langs diverse kerken, begraafplaatsen, historische gebouwen, parken, pleintjes en een hoop andere leuk dingen. De meeste bezienswaardigheden vragen om een (vrijwillige) donatie, enkele hebben een vaste prijs. Uiteindelijk hebben wij de hele middag hier rond weten te wandelen. Een paar foto’s:

Massachusetts State House
Graf van Samuel Adams in het Granary Burying Ground
Faneuil Hall
City Square Park

Onderweg gingen we ook nog even ‘off route’. We kwamen toevallig een festivalletje tegen in de Italiaanse wijk. Hier speelden ze leuke muziek en werd je doodgegooid met ontelbaar veel Italiaans eten. Erg gezellig!

Aan het einde van de route kun je de ferry terug nemen naar downtown Boston. Kost maar een paar dollar en je hebt een prachtig uitzicht op de stad.

Ons Boston avontuur eindigde weer in Boston Common waar we, in het lekkere avondzonnetje, ons diner (van Sweetgreen) opaten. We besloten dat we genoeg gezien hadden in de stad en vervolgde onze weg richting de kust. Next up: Cape Cod!


Ga hier naar het volgende blog: De Old Kings Highway en Provincetown op Cape Cod, Massachusetts

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: