Reisblogs Noord-Amerika

De rustige omgeving van Montpelier in Vermont ontdekken

Wanneer we vertrekken uit New Hampshire pakken donkere wolken zich samen in de bergen. De helft van de bergtoppen is bedekt. Maar dat is niet erg, want wij vertrekken richting de volgende staat Vermont, waar de weerapp ons zon en lekkere temperaturen belooft.


Ga hier naar het blogoverzicht van deze reis


Op naar de hoofdstad van Vermont

De hoofdstad van Vermont, Montpelier, ligt op ongeveer twee uur rijden van de bergen af. Onderweg stoppen we kort bij het Vermont visitor center om wat meer informatie te krijgen over de staat. Onze eerste indruk van de staat: heuvelachtig, veel slingerende wegen, meer veehouderij en zoals beloofd een lekker zonnetje!

Geloof het of niet dit is de snelweg in Vermont!


Montepelier

Het mag dan wel de hoofdstad zijn maar groot is het echt niet. Er wonen nog geen 8.000 mensen! Omdat het een staatsfeestdag was, waren alle overheidsgebouwen gesloten en was de kleine hoofdstad van Vermont akelig uitgestorven.

We liepen kort door de hoofdstraat langs alle leuke winkeltjes. We gingen broodjes halen bij La Brioche, een broodjeszaak die wordt gerund door het New England culinaire instituut. Dat moet wel goed zijn dachten we. We kozen beide voor een wrap, maar de combinatie van de redelijk pittige saus en teveel blauwe kaas bevorderde de smaak niet echt. Erg jammer.

Vermont
Het Capitool van Vermont


Waterbury

In dit kleine plaatsje ligt dé Ben & Jerry’s ijscofabriek. Tegenwoordig zijn er natuurlijk meer fabrieken maar deze plek in Vermont is waar het allemaal begon. Voor een paar dollar kun je een tour doen door de fabriek en je krijgt een klein ijsje om te proeven. Daar zeggen wij geen nee tegen!

De ingang van de fabriek

Ondanks dat er redelijk wat mensen waren, konden we meteen een ticket kopen en aansluiten bij de volgende tour die binnen 5 minuten begon.

Allereerst kregen we een kort filmpje te zien over het ontstaan en de geschiedenis van Ben & Jerry’s waarna we met de gids de fabriek in liepen. Je kijkt van bovenaf op de productlijn. Enkele mannen waren druk aan het werk om ijs te verpakken. Binnen foto’s maken mocht helaas niet.

Daarna was het tijd om te proeven. Ze hadden maar één smaak beschikbaar en die was natuurlijk met chocolade. Ik sloeg hem over omdat ik liever een van de nieuwe veganistische smaken wilde proberen (en ik geen chocolade eet). Buiten kochten we een grote hoorn met ‘Caramel Almond Brittle’, met kokos, amandel en karamel. Hmm, heerlijk!

Vermont


Andere lokale delicatessen van Vermont

Een eindje van de fabriek vandaan ligt ook een appel cider fabriek. Hier kun je gratis naar binnen om een kijkje te nemen. Naast de cider kun je hier ook nog een hele hoop andere producten die ze verkopen proeven. Een van de dingen die ons meerdere keren aangeraden werd was het proberen van een cider donut. Ja, een donut gemaakt van appel cider. We kochten er een om te proberen. En maar goed ook, dat ding was niet weg te krijgen! Nee, wij delen de enthousiasme niet…

De apple cider fabriek

Vanuit hier reden we naar het plaatsje Stowe. We reden er naartoe via de Green Mountain Scenic Byway (Route 100). Dit is een lange scenic route die door Vermont loopt van noord naar zuid.

Vermont


Stowe

In Stowe bezochten we het visitor center. We wilden meer te weten komen over een scenic route door de bergen. De dame wist ons echter niet veel wijzer te maken dus besloten we kort even door het centrum te lopen en wat winkeltjes te bekijken. Heel veel bijzonders was het niet.


Smuggler’s Notch

Smuggler’s Notch is een route die door het noordelijke deel van de Green Mountains loopt. Deze route 108 scheidt Mount Masfield (de grootste berg van de Green Mountains) van Spruce Peak. De weg is enorm steil en heel erg smal. Grote pickups en campers mogen dan ook de berg niet op. Op sommige punten is het zo smal dat twee auto’s langs elkaar eigenlijk al teveel is. Ondanks dat het maar een korte weg is, was het de moeite waard om er door heen te rijden.

Vermont
Smuggler’s Notch

We wilden van de Notch af rijden maar omdat ons internetbereik erg wisselvallig was besloten we op een uitkijkt punt te stoppen. Internet was hier redelijk goed. De tijd begon inmiddels al tegen het avondeten aan te lopen en we hadden nog steeds geen kampeerplek geboekt. Het was vandaag rond de 25 graden maar de nachttemperatuur zakte naar de 9 graden. Brrr, misschien dan toch maar een keer een hotel nemen? Gelukkig waren er nog redelijk wat beschikbaar voor een goede last minute prijs.


Warren

Een uurtje van de Notch af lag ons motel, The Warren Lodge. Het zag er aan de buitenkant een beetje niet uitnodigend uit. En een minuut voor aankomst kregen we een email van de eigenaar dat ze even weg was. Zus en zo was onze kamer en we kregen de code om binnen te komen. Beetje vreemd..

Maar zodra we de deur openmaakten kwam er een hele mooie kamer tevoorschijn. Nog geen jaar geleden gerenoveerd. We bestelden pizza die binnen een half uur aan de kamerdeur afgeleverd werd. Ideaal! De rest van de avond besteedden we vooral met relaxen, blog typen en uitzoeken wat we komende week wilden doen. De tijd begint wat te ‘nauwen’ en er is nog zó ontzettend veel wat we willen zien en doen!

Uiteindelijk hebben we besloten Vermont in te ruilen voor de oostkant van upstate New York. Het Adirondackgebergte en de Hudson Valley wilden we ook graag bekijken.


Klik hier voor het volgende blog:
De Adirondack Mountains en Albany in
Upstate New York, Amerika

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: