USA

Top 9 North Carolina: De topattracties

North Carolina. Niet een van de staten waar je direct aan denkt als je op vakantie wilt naar Amerika. Door veel reizigers wordt het dan ook over het hoofd gezien. Maar North Carolina heeft ontzettend veel te bieden. Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur, historie of lekker eten, deze staat heeft alles te bieden! En zoals ze zelf zeggen: ‘NC, nothing compares!’ 

We mogen North Carolina al bijna 4 jaar onze thuisstaat noemen. Afgelopen jaren hebben we dan ook behoorlijk wat gezien in deze staat. Wij maakten een lijst (in willekeurige volgorde) met onze favoriete topattracties die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze mooie staat!

Top 10 North Carolina: Alternatieve attracties – Coming soon!

1. Raleigh
De hoofdstad van North Carolina mag je natuurlijk niet overslaan! Parkeer downtown in de buurt van het gezellige Blake Street. Loop vervolgens over het Moore Square, met het beeld van de bekende acorn (eikel), naar het oude North Carolina State Capitol. Hier kun je gratis doorheen lopen of meedoen aan een interessante tour. Ook het nieuwe overheidsgebouw, North Carolina State Legislative Building, kun je gratis bezoeken.
Aan de overkant van het oude State Capitol vind je twee GRATIS musea: Museum of Natural Sciences en het Museum of History. Bezoek ook het North Carolina Museum of the Art, deze ligt net buiten de stad en is overigens ook gratis. Jazeker, zuinige Nederlanders houden van Raleigh!

Naast al het leuks wat te zien is heeft Raleigh ook enorm veel keuze aan lekkere restaurants. Of je nu van Southern food houdt of veganist bent, de stad is van alle markten thuis! Heb je liever zin in een biertje? Bezoek dan een van de ontelbare pubs in de stad met rijen tapbier. Ook voor winkelliefhebbers is de stad geschikt. Het puilt uit van de hebbe-dinge-winkeltjes, kledingboetiekjes en kunstgalerijen.

2. Outer Banks
Een van de meest populaire vakantiebestemming van de North Carolinians zelf. Tijdens de zomervakantie of feestdagen stroomt de kustlijn vol mensen. De Outer Banks is het beste te beleven door de Outer Banks Scenic Byway te rijden. Deze 230 km langer route neemt je mee door het prachtige en bijzondere kustgebied van North Carolina. Naast alle zon, zee en strand zijn er ook een hoop andere dingen te doen: Wilde paarden spotten in Corolla of de Shackleford Banks. Breng een bezoekje aan de grootste zandduinen aan de Atlantische kust, Jockey’s Ridge State Park bij Nags Head. Ga op zoek naar scheepswrakken, de Outer Banks worden ook wel de Graveyard of the Atlantic genoemd. Spot wildlife waaronder dolfijnen en ontelbaar veel vogels. Klim op de vele vuurtorens en breng een bezoekje aan de plek waar mensen voor de eerste keer de lucht in gingen: Wright Brothers National Monument.

Hier en daar kun je ook een beetje van de route afwijken: Breng een bezoek aan Roanoke Island en ontdek het oudste mysterie van Amerika, ‘The Lost Colony’, uit 1587. Hou je meer van wildlife? Dan is het Alligator River National Wildlife Refuge een must. Hier kun je o.a. zwarte beren spotten. Civil War fanaten bezoeken Fort Macon State Park, ten westen van Atlantic Beach.

Lees hier meer over de Outer Banks Scenic Byway

3. Blue Ridge Parkway
Een van de bekendste toeristische trekpleisters aan de oostkust van Amerika. Vooral in de herfstperiode is dit een van de populairste bestemmingen, ook de Amerikanen zijn er erg over te spreken. De verkleuring van de bladeren is écht van een andere wereld. De Blue Rigde Parkway slingert ongeveer 350 km door het westen van North Carolina, dwars door de gelijknamige Mountains.

Hoogtepunten zijn Grandfather Mountain en de mile high swinging bridge. Er zijn verschillende watervallen zoals Linville en Crabtree Falls. Lunchen doe je in het kleine plaatsje Little Switzerland. Verder naar het zuiden kom je langs de hoogste piek van de Parkway en kun je niet anders dan naar het topje van de hoogste berg van de oostkust rijden: Mount Mitchell. Onderweg kun je hiken over de ontelbare trails of genieten van de mooiste uitzichten op speciaal aangelegde parkeerplaatsen.

Lees hier ons persoonlijk reisblog over de Blue Ridge Mountains

4. Cherokee
Midden in de bergen, in het westen van North Carolina, ligt het kleine plaatsje Cherokee van de gelijknamige indianen. Het is hier übertoeristisch maar als je in de buurt bent moet je het zeker niet over slaan. Vooral in de zomer is het erg gezellig! Er worden ontzettend veel activiteiten georganiseerd zoals verhalen vertellen bij een kampvuur mét marshmallows. Leuk voor de kids, maar ook wij als volwassenen leerden meer over de Cherokee Nation.

Sla vooral het prachtige Museum of the Cherokee Indian niet over. Wil je minder lezen? Bezoek dan het Oconaluftee Indian Village, een replica van een indianendorp uit de 18e eeuw. De shoppers onder ons kunnen ook hun hart ophalen. Maar wil je nu echt iets origineels, wat niet gemaakt is in China, ga dan naar het Qualla Arts and Crafts winkeltje. Hier vindt je originele kunst en handwerken van echte indianen. Er zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.

5. Wilmington
Wie de kustlijn van North Carolina bezoekt mag Wilmnigton niet overslaan. In dit super gezellige kustplaatsje valt veel te beleven: in de zomer heerlijk wandelen over de 1 mile Riverwalk. Onderweg stop je bij de leuke kleine winkeltjes of pak je een lekker drankje op een van de terrasjes. Bezoek een van de vele art galleries en sla vooral een bezoek aan Kilwins ijscowinkel niet over. Verwacht een lange rij bij aankomst, maar het is het waard!

Aan de overkant van de Cape Fear River vind je een van de bekendste oorlogsschepen van Amerika. De USS NC was een van de belangrijkste schepen tijdens verschillende oorlogen en ze heeft dan ook veel awards gewonnen. Sinds 1962 is dit schip te bewonderen in de haven van Wilmington.
Een klein museum geeft een goede introductie voor het schip. Vervolgens neem je het roer in eigen handen en verken je, op je eigen tempo, het schip van stuurboord naar bakboord. Verken de keuken, slaapkamers, machinekamers, de kamer waar al het buskruit opgeslagen werd en de controle kamer waar aanvalstactieken bedacht werden. Hele dag plezier voor jong en oud!

Lees hier ons persoonlijk reisblog over wat er nog meer te doen is in de omgeving van Wilmington

6. Biltmore Estate
Dit ‘kleine’ vakantie optrekje werd gebouwd in 1889 door George Vanderbilt. De achternaam zegt het al, deze rijke man heeft Nederlandse roots. Met een schrale 352 km² aan land is het huis dan ook het grootste ‘privately owned’ huis van Amerika.

Tegenwoordig is het huis te bezoeken met een gids of je kunt er rondlopen op je eigen houtje. Loop door de kitsch aangeklede keukens, ontelbare slaapkamer en badkamers en natuurlijk het zwembad en fitnessruimte. Haar je souvenirs bij een van de bomvolle winkeltjes en lunch in de omgebouwde paardenstallen. Goedkoop is een bezoekje niet, maar het is een bijzondere ervaring!

7. Chimney Rock
Deze 96 meter hoge granieten schoorsteen ligt in het gelijknamige state park in het westen van North Carolina. En dit is niet zomaar een granieten steen, deze is maar liefst 535 miljoen naar oud. Om de top te bereiken moet je 499 traptreden beklimmen. Onderweg kom je langs diverse uitkijkpunten waar je even kunt uitrusten en genieten van het uitzicht over de Blue Ridge Mountains. Geen puf of tijd om al deze treden te beklimmen? Dan is er de optie om de lift te nemen (momenteel under construction: opent later in 2018). Zo kan iedereen genieten van het prachtige uitzicht bovenop Chimney Rock.

8. Asheville
Midden in de Blue Ridge Mountains ligt het gezellige Asheville. Een liberale hippie bubbel in het conservatieve binnenland van North Carolina. Asheville staat bekend om de vele kunstgallerijen en leuke hebbe-dinge-winkeltjes. In de zomer is het heerlijk om te slenteren door downtown en wat drinken op de vele terrasjes. Met de herfstperiode kun je hier, na een lange dag hiken in de bergen, bijkomen met een warm kop chocolademelk mét slagroom natuurlijk! Asheville heeft een breed scala aan restaurantjes en ook een goed nachtleven met pubs en verschillende rooftop bars.
TIP: Breng een bezoekje aan het Pinball museum.

9. International Civil Rights Center and Museum
Midden in het centrum van Greensboro vond in een warenhuis één van de belangrijkste gebeurtenissen plaats tijdens de periode van de rassensegregatie. In 1960 besloten 4 Afro-Amerikaanse studenten plaats te nemen aan een bar in het Woolworth warenhuis. Destijds mochten alleen witte mensen hun lunch zittend opeten en mochten donkere mensen hun lunch alleen afhalen. Hoewel het een vreedzaam protest was, kregen ze behoorlijk wat stoten te verduren van tegenstanders. Al snel sloten honderden mensen zich aan bij de civil rights movement en ook verspreide deze zogenoemde ‘sit-ins’ zich als een lopend vuurtje door het zuiden van Amerika.

In dit prachtige museum leer je meer over civil rights, de civil rights movement en voor wat voor impact deze 4 studenten zorgden, met als pronkstuk de originele bar (geheel in originele staat nog) waar het allemaal gebeurde. Het museum is alleen te bezoeken door middel van een tour. Er hoeft van tevoren niet gereserveerd te worden. Foto’s maken is helaas niet toegestaan.


Meer tips? Check hier de topattracties van Virginia!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: