USA,  Wonen & Werken USA

Wonen in Bull City: Feiten en Tips

“Durham, where great things happen”

Met deze slogan worden toeristen naar Durham gelokt. En niet zonder reden. Durham heeft namelijk ontzettend veel te bieden: rijke geschiedenis, sport, lekker weer, gezellige pubs en heerlijk eten. Durham is dan ook sinds een paar jaar bezig aan een flinke opmars. Wij genieten er dan ook dagelijks van om hier te wonen!

Facts
Oppervlakte:             City of Durham 286 km2, Durham County 771 km2
Bevolkingsaantal:   City of Durham 254.620, Durham County 295.373 (2016)
Etniciteit:                  42% wit, 37% black/Afro-Amerikaans, 13% Latino’s (2016)
Klimaat:                     Warm zeeklimaat
Criminaliteit:            Hoog
Politiek:                      Democratisch

Geschiedenis

 • In de 16e en 17e eeuw woonde de Eno en Occaneechi indianen op de plek waar ik nu dit verslag zit te typen. De indianen bouwden hier de eerste nederzettingen omdat The Great Indian Trading Path dwars door Durham liep, een perfecte plek voor zaken dus.
 • In 1849 doneerde Bartlett Durham een lap grond aan de overheid om een station en spoorbaan te bouwen. Dit station was nodig om goederen te vervoeren tussen de ontwikkelde steden Raleigh en Hillsborough.
 • Durham was in de jaren 1860 nog voornamelijk landbouwgrond. Grote plantages werden uit de grond gestampt en slaven werkte hier voortdurend. Een van de grootste plantages van die tijd was Stagville Plantation met een oppervlakte van 121 km2 en er werkten ruim 900 slaven.
 • Tijdens de Civil War, in 1865, vond de grootste overgave plaats ten noorden van Durham Station. Op een kleine boerderij genaamd ‘Bennett’s Place’ eindigde de oorlog voor bijna 90.000 soldaten. Deze soldaten bivakkeerde in en rondom Durham Station, omdat ze hier aan de lekkerste tabak konden komen.
 • Net na de oorlog, in 1867, kwamen diverse zakenmannen naar Durham Station om tabaksfabrieken te openen. Het eerste nationale merk was Bull Durham Tobacco. Booming buisiness en Durham Station begon sterk te groeien. Durham Station kreeg officieel de naam Durham in 1869.
 • Washington Duke (en zonen) begon met het groeien van tabak op zijn kleine plantage op ‘Duke Homestead’. Rond 1890 zette hij The American Tobacco Company op. Dit bedrijf produceerde destijds 90% van alle sigaretten in Amerika.
 • De bevrijde slaven vormde snel een grote en succesvolle gemeenschap. Ze zette grote bedrijven op in het centrum van Durham. Eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw stond een straat in Durham in heel Amerika bekend als de ‘Black Wall Street’.
 • Ook in 1898 zette donkere zakenmannen een verzekeringsmaatschappij op, N.C. Mutual Life. Tot op deze dag nog steeds de grootste en oudste verzekeringsmaatschappij gerund door Afro-Amerikanen.
 • Echter in 1924 kwam aan het succes van Washington Duke’s tabak een einde. De Duke’s gingen opzoek naar andere bronnen van inkomen: Ze richtten Duke Power op (nu Duke Energy), een elektriciteitsbedrijf, en een van zijn zonen maakte een $40 miljoen schenking aan hun Duke Foundation, een organisatie die de mensen uit North en South Carolina wilde helpen op het gebied van hoger onderwijs, gezondheidszorg, religie en welzijn van kinderen.
 • Hiermee werd in 1924 Trinity College omgetoverd naar Duke University, een particuliere universiteit midden in Durham. Duke staat dit jaar (2017) op de 18e plek op de ranglijst van beste scholen ter wereld.
 • In 1930 opende Duke Hospital haar duren. Tegenwoordig is dit ziekenhuis een van de beste van Amerika en ook zeer vooruitstrevend op elk gebied.
 • In 1958 werd de Research Triangle opgezet net ten zuiden van Durham. Vandaag de dag een van de grootste en belangrijkste onderzoeksparken van Amerika.

Echter was Durham niet altijd even prettig om te wonen. Veel fabrieken stonden leeg wat ook weer voor veel criminaliteit zorgde. Pas sinds een jaar of 5 is Durham bezig met een complete metamorfose. Oude fabriekshallen worden omgetoverd tot winkels, restaurants, luxe appartementen of kunstgalerijen. Modern wordt gecombineerd met de oude stijl van vroeger, waardoor Durham wel de oude sfeer van vroeger behoudt. Durham trekt dan ook steeds meer mensen die een bedrijf willen beginnen in de stad.

We hebben dan ook al behoorlijk wat veranderingen gezien in het centrum. Echter blijven er natuurlijk altijd wijken waar je zeker niet naar binnen moet gaan. En deze veranderingen nemen helaas ook niet weg dat Durham simpelweg een hoog criminaliteitsgehalte heeft, vooral in oost Durham. Volgens de statistieken van 2015 is 93% van alle steden in Amerika veiliger dan Durham. Ja dat lees je goed, van héél Amerika! Gelukkig hebben wij persoonlijk hier nog niet mee van doen gehad.

Maar los van een rijke geschiedenis wat heeft Durham dan nog meer te bieden?

Eten
Durham heeft ontzettend veel te bieden als het om eten gaat. Jaar op jaar wordt Durham ‘The Tastiest Town Of The South’ genoemd en heeft dan ook al meerdere awards gewonnen. Van traditionele southern barbecue tot diverse brouwerijtjes en van gezellige ontbijt plekjes tot luxe farm-to-table restaurants. Elke foodie zal hier niets te kort komen! Als je van eten houdt, dan raad ik een food tour aan. Deze deden wij een half jaar nadat we hier kwamen wonen. We kregen een rondleiding door downtown Durham en aten kleine gerechtjes in een aantal verschillende restaurants. Heerlijk!

Sport
De meeste bekendheid met sport haalt Durham met het Duke University Men’s Basketball Team. Duke is een van de meest succesvolle teams. Zo wonnen ze al 5 keer het nationaal kampioenschap en een hoop andere prijzen. Ook in 2015 werden ze kampioen, het eerste jaar dat wij in Durham waren. Een groot feest en super leuk om mee te maken! De fans, ‘Cameron Crazies’,  staan dan ook in heel Amerika bekend om hun liederen en ruwheid naar het andere team. De grootste vijand zijn de North Carolina Tar Heels van de University of North Carolina uit Chapel Hill.

Duke fans

Natuurlijk is er ook het Durham Bulls baseballteam. In downtown Durham, naast The American Tobacco Campus ligt het stadion. Tickets zijn al beschikbaar vanaf $10. Tja, Durham is dan ook niet het beste team, maar altijd leuk om een game mee te maken!

Bezienswaardigheden
Een aantal top bezienswaardigheden in Durham, in een willekeurige volgorde:

#1 DUKE UNIVERSITY
Bij een bezoek aan Duke University mag de Duke Chapel, Basketbal museum en de Sarah P. Duke Gardens niet ontbreken.

IMG_3106

#2 BENNET PLACE
Ga terug in de tijd naar de Civil War en bezoek de boederij waar de grootste overgave uit de geschiedenis plaats vond. Bekijk de film en loop mee met de tour.

IMG_9133

#3 STAGVILLE PLANTATION
20 minuten ten noorden van Durham ligt de grootste plantage van voor de Civil War. Bezoek is gratis!

stagville

#4 DOWNTOWN
Bij een bezoek aan downtown hoort de bekende Parrish Street (Black Wall Street), de Durham Bull en Brightleaf Square. Eet bij een van de vele restaurantjes en relax in de buitenlucht bij de gezellige brouwerijen.

durham bull

#5 DUKE HOMESTEAD
Wil je meer weten over de geschiedenis van de Dukes? Dan is Duke Homestead de prefecte plek. Bekijk de film en loop rond in het museum om meer te weten te komen over de tobaksindustrie en het succes van Washington Duke. Loop daarna mee met een van tours over het terrein en zie de eerste tabaksfabriek en het huis waar ze woonden.

IMG_9152

#6 AMERICAN TOBACCO HISTORIC DISTRICT
Net buiten downtown ligt de grote American Tobacco fabriek. Nu geheel omgetoverd met gezellige restaurants en bars. Vooral ‘s avonds is het mooi verlicht.

IMG_1869

#7 LEMUR CENTER
Let op dit is geen dierentuin en zomaar ‘aapjes’ kijken is hier niet toegestaan. Het Lemur Center is een onderzoekscentrum waar diverse bedreigde lemurs uit Madagaskar gehuisvest worden. Je kunt alleen binnen komen als je een tour geboekt hebt ($12). Het is een groot project om de lemurs in Madagaskar te redden.

IMG_9121

Zoals je ziet heeft Durham ontzettend veel te bieden en zoals de slogan zegt: ‘Where great things happen’, dat is ook écht zo!

Karin


Ben je benieuwd naar meer foto’s? Like dan onze Facebookpagina of volg ons via Instagram!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: