Wonen & Werken USA

Thanksgiving en Black Friday

De dagen worden nog kouder en donkerder. Eind november wordt een van de grootste feestdagen van Amerika gevierd en hiermee luiden we ook meteen het Holiday Season in. Ik heb het natuurlijk over Thanksgiving!

Op de vierde donderdag van november wordt deze dag groots gevierd. Voorbereidingen beginnen al weken van tevoren. Iedereen is in rep en roer! En er wordt al direct na Halloween gediscussieerd over welke plannen ze allemaal wel niet gaan maken, want Thanksgiving wordt niet één dag gevierd: De meesten maken er een heel weekend van! Maar wat is Thanksgiving nou eigenlijk? Waarom zijn de Amerikanen er zo dol op? En wat doen ze dan precies tijdens deze feestdag?

Korte geschiedenis
In 1620 kwam een Engels schip aan in de Nieuwe Wereld. De 102 passagiers waren op zoek naar het vrije land en vormden een kleine kolonie genaamd Plymouth in de staat die we nu kennen als Massachusetts. Na een strenge winter waren ongeveer de helft van de passagiers overleden.
In de eerste lente kwamen de overgebleven passagiers aan land en werden direct ontvangen door indianen. Zij leerde hen hoe ze gewassen moeste groeien en vis moesten vangen.

November 1621 nodigde een gouverneur de indianen uit voor een feestmaal, wat nu bekend staat als het eerste Amerikaanse Thanksgiving feest. Dit feest is gerelateerd aan een traditioneel Engels oogstfestival. Het feest duurde drie dagen en bracht de Engelse kolonisten en indianen samen en ze lieten beiden hun dankbaarheid blijken. Pas sinds 1863 wordt Thanksgiving in november gevierd en pas sinds 1941 op de vierde donderdag van november.

thanksgiving_history_youtube

Door de jaren heen is de betekenis natuurlijk ook erg veranderd. Men was dankbaar voor de oogst, dankbaar voor het overleven, het verslaan van de Britten tijdens de oorlog, overgave van de indianen etc. Zo zijn er door de jaren heen ook meer tradities bijgekomen. Deze verschillen per staat of zelfs per gebied.

Wat wordt er gedaan tijdens Thanksgiving? 
Het is een feest wat gevierd wordt met voornamelijk familie. Veel families wonen her en der verspreid door Amerika. Dit is een feest waarbij veel Amerikanen het vliegtuig of de auto pakken en honderden miles afleggen om bij familie op bezoek te gaan. Thanksgiving is dan ook de drukste reisdag van het jaar!

Per familie kunnen tradities verschillen en iedereen zal het op zijn eigen manier vieren. Maar de meeste mensen komen bij elkaar om te eten, bij te kletsen en een gezellige tijd samen te hebben.

Andere tradities zijn het kijken van een American football game samen met je familie, hoewel het meestal de mannen zijn die hier erg enthousiast over zijn. Het spelen van bordspelletjes. Dit wordt meestal gedaan na het eten.

Een van de vele Thanksgiving parades bezoeken staat ook op veel things-to-do lijstjes. Door het hele land worden verschillende parades gehouden, met name in de grote steden. De bekendste is toch wel de Macy’s Thanksgiving Parade in New York.

In sommige gezinnen speelt het vorkbeen van de kalkoen een grote rol. Wanneer het vlees eraf gehaald is, nemen twee personen ieder het uiteinde van het been in handen. Door beide personen wordt er aan getrokken. Wie het grootste deel in handen krijgt, mag een Thanksgiving wens maken.

Andere families vinden het belangrijk om tijdens deze belangrijke feestdag anderen te helpen. Je kunt denken aan eten uitdelen aan daklozen of het doneren van eten aan voedselbanken.

Wat staat er op tafel?
Het eerste gerecht waar je aan denkt bij Thanksgiving is natuurlijk de kalkoen! Tegenwoordig zijn er ook steeds meer vegetarische Thanksgiving feesten waarbij de kalkoen vervangen wordt door heerlijke andere vegetarische roasts. De persoon waarbij het feest gevierd wordt zal de taak op zich nemen om de kalkoen klaar te maken.
Hoewel de kalkoen nu niet meer weg te denken is op de meeste Amerikaanse tafels is het echter een traditie die er door de jaren ingeslopen is. Het is namelijk niet bekend of de kalkoen ook in 1621 op tafel stond.

Naast de kalkoen zijn er talloze andere gerechten die typerend voor Thanksgiving zijn. Ook dit kan weer verschillend zijn per staat of streek. Je kunt denken aan aardappelpuree, jus, groene bonen gekookt of in een heerlijke casserole, kalkoenvulling, soep (pompoen-, bloemkool- etc.), cranberrysaus, zoete-aardappelpuree of zoete aardappels met marshmallow uit de oven (casserole), spruitjes, worteltjes, boerenkoolsalades, boterbroodjes, pompoentaart, pecan notentaart en ga zo nog maar even door.

Omdat er zoveel gerechten zijn, organiseren Amerikanen vaak een pot-luck dinner. Dit betekend dat iedereen één of meerdere gerechten meeneemt naar het feest. Eén persoon hoeft dan niet de hele dag in de keuken te staan.

thanksgiving

Wat doen wij met Thanksgiving?
Collega’s en andere Amerikaanse vrienden nodigen ons uit om ook langs te komen bij hun feest. Heel aardig natuurlijk, maar ik vind het een beetje vreemd om je zo in een onbekende familie neer te zetten.

In Durham worden er verschillende Thanksgiving-diners georganiseerd door speciale organisaties, zoals vegetarische diners. Helaas zitten deze altijd meteen vol en zijn wij er altijd te laat bij voor het aanmelden.

Toch vieren we Thanksgiving op meerdere plekken: bij het Duke International House. Hier hadden we een soort van International-giving, een potluck diner waarbij iedereen wat lekkers meebracht. Er waren maar enkele typische Amerikaanse Thanksgiving gerechten, de rest was vooral lekker buitenlands. Niet alles hoeft altijd perfect te zijn.

Ook op het werk hebben we altijd een Thanksgiving-lunch-potluck. APS zorgt voor de kalkoen en verder kookt iedereen wel een traditioneel gerecht. En de mensen die niet kunnen koken, tja die brengen gewoon frietjes mee van de McDonald’s… Helaas kunnen we niet allemaal tegelijk eten, maar meer wanneer je tijd hebt of wanneer je lunchpauze is.

Thuis ‘vieren’ we ook een beetje Thanksgiving. We bestelde een kant-en-klare maaltijd van een lokale supermarkt (die maken speciale veganistische gerechten). Naast deze maaltijd kookten we nog een paar kleine andere gerechtjes, zodat we toch een fatsoenlijke maaltijd hadden. We hebben samen vooral een gezellige avond. De volgende dag met er helaas weer gewoon gewerkt worden.

15167560_10154788067593593_3840680063759887116_o

Black Friday
Een andere traditie, voor sommige Amerikanen, is Black Friday shoppen. Na jezelf helemaal plat gegeten te hebben ga je nog meer geld uitgeven aan superdeals. Black Friday begint tegenwoordig al op donderdagavond en voor de beste deals moet je toch echt uren in de rij staan!

Tegenwoordig is er ook Cyber Monday, voor de luie mens die liever niet in een lange rij staat in de kou. Cyber Monday stimuleert mensen online spullen te kopen, omdat er dan opnieuw superaanbiedingen zijn bij vrijwel elke online winkel. Perfect voor als je nog aan het uitbuiken bent van Thanksgiving!

blk-friday


Meer weten over feestdagen of andere Amerikaanse gewoontes? Check onze rubriek ‘Wonen & Werken USA‘.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: