Wonen & Werken USA

De presidentsverkiezingen: The Day After

Gisteravond was het eindelijk zover, hoe kunnen we er nog langer omheen? De Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hillary Clinton vs. Donald Trump.

img_0857

De verkiezingen zijn natuurlijk een grote happening in Amerika. Iedereen is er mee bezig, vooral wanneer de presidentiële debatten uitgezonden worden, wordt er kritisch gekeken naar de kandidaten. En terecht natuurlijk. Er worden diverse speciale avonden georganiseerd om samen met andere naar deze debatten te kunnen kijken. Voor een buitenlander in Amerika natuurlijk erg interessant, je zit er helemaal midden in en het staat toch ineens dichter bij je bed.

img_3259
Duke University

Voor sommige mensen was de keuze op wie ze zouden stemmen makkelijk. Voor andere mensen wat moeilijker. Het ligt er natuurlijk aan in welke kringen je zit, maar het is een moeilijk onderwerp om hier aan te snijden.

Maar goed, vanaf ongeveer half 8 gisteravond werden de echte verkiezingen live uitgezonden op tv. Rond die tijd sloten de eerste stembureau’s aan de oostkust en kwamen langzaam de resultaten binnen druppelen. Omdat Amerika in verschillende tijdzones ligt sluiten de stembureau’s op verschillende tijden, met als laatste de staat Alaska om 1 uur ‘s nachts.

img_0859

Echter, liepen de twee kandidaten redelijk gelijk op met soms een verschil van 1000 kiezers. Zo liep de spanning behoorlijk op bij verschillende staten, waaronder Florida. Het gaat dus allemaal tot diep in de nacht door, tenzij er eerder een duidelijke winnaar is.

Veel mensen die niet de hele nacht op konden blijven (ja er moet gewoon gewerkt worden de dag erna) zagen het nieuws pas in de ochtend. Ook ik ging gisteravond gewoon om 11 uur naar bed, Hillary had nog gewoon kans om te winnen dus het zou wel goed komen.
7 uur in de ochtend ging de wekker en we keken direct op onze mobiel. Trump president 2016. Nee, dat moet nog van gisteravond zijn geweest toen hij voor stond. Refresh Google. Trump president 2016. Trump president?! Vloekwoorden vlogen ongecontroleerd mijn mond uit gevolgd door ongeloof. Dit kan gewoon niet waar zijn!

Wat blijk is dat Hillary wél de meerderheid van de stemmen had. Ze had dus eigenlijk moeten winnen. Maar het Amerikaanse systeem werkt anders. Elke staat heeft een aantal kiesmannen. Heeft de ene presidentskandidaat de meeste stemmen binnen een staat, krijgt die persoon alle kiesmannen. De kandidaat met minder stemmen krijgt niets. Er is een minimaal van 270 kiesmannen. Trump heeft dus de meeste kiesmannen gewonnen, maar niet de meeste stemmen. Vreemd? Ja, ik vind van wel.

Eenmaal op het werk hing er een deprimerende sfeer. Een bedrijf waar vooral donkere mensen werken, die wel een 3e keer op Obama willen stemmen. Veel mensen wisten niet wat er aan de hand was, sommige (zoals ik weet) waren wel blij met het resultaat. Echter wilde de meeste er niet over praten. Andere juist weer wel en zijn bang voor wat er met sommige vrienden zal gebeuren. Zoals een lesbisch stel dat een kind geadopteerd heeft. Ja, met Trump kan het zo afgelopen zijn. Het is natuurlijk het onderwerp van de dag en vrijwel elk gesprek loopt af met iets over Trump.

Ook Facebook en andere social media worden overspoeld met reacties, memes en filmpjes. Ongeloof heeft gelukkig toch de overhand bij mijn/onze vrienden. Een enkeling reageert met haatreacties. Een goede dag om je vriendenkring eens goed onder de loop te nemen.

Maar hoe dan ook, we kunnen het resultaat niet meer veranderen. In januari 2017 zal Trump worden geïnaugureerd in Washington D.C. We hadden ons hotel al geboekt. Het leek ons een super leuke ervaring om daar naar toe te gaan en te genieten van de festiviteiten. En hopelijk een blik op te kunnen vangen van de Obamas of Clintons. Het hotel hebben we geannuleerd. Om de bekende redenen steun(en) ik/we deze nieuwe president niet en waarom zullen we dan tussen juichende mensen gaan staan?

Wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Veel mensen vinden het eng en zijn bang voor het ergste. Zijn keuzes en veranderingen hebben niet alleen effect binnen Amerika, maar ook daarbuiten. Denk maar eens aan het feit dat hij denkt dat klimaatverandering niet bestaat. Dit heeft wereldwijde gevolgen!

11/9 zal nooit meer vergeten worden. Voor veel mensen een zwarte dag in de geschiedenis…

img_0876

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: