Reisblogs Noord-Amerika

North Carolina & Tennessee: The Great Smoky Mountains NP

Tijdens ons laatste bezoek aan de Blue Ridge Mountains zaten we niet ver af van het Great Smoky Mountain National Park. Het meest bezochte park van Amerika ligt niet in het westen, maar gewoon op de grens van North Carolina en Tennessee! Met een gemiddelde bezoekersaantal van 9 miljoen per jaar.

The Smokies, in de volksmond, liggen in het zuiden van het bekende berggebied de Appalachen. En het mooie van dit park is dat het een van de weinige nationaal parken is waar je geen entree hoeft te betalen! Waarom? In de jaren 30, toen het park ontstond was het privé eigendom. De staat en lokale bevolking gaven zelf geld aan de constructie van de Newfound Gap Road (US-441), een belangrijke autoweg dwars door de Smokies. Later werd het park overgedragen aan de overheid, waarbij deze moest beloven nooit geld te vragen aan mensen die deze weg gebruiken. En als Nederlanders maken wij daar dan maar al te graag gebruik van!

De Smokies beginnen vrijwel direct waar de Blue Ridge Parkway ophoudt. Een goed startpunt is het Oconaluftee Visitor Center. Een groot visitor center waar een museum bij zit. Mocht je denken museums zijn saai, ik zou hier toch maar een bezoekje wagen. Er worden namelijk regelmatig Wapities (herten) gespot. Prachtige grote beesten en vooral de mannetjes kunnen flinke geweien op hun hoofd hebben.

img_7189-2

Vanuit het visitor center reden we over de Newfound Gap Road tot aan de grens van Tennessee. Hier sloegen we af op een kleinere weg richting Clingmans Dome, het hoogste punt (2025 meter) van de Smokies. Op de top van Clingmans Dome is een grote observatietoren gebouwd die een 360 graden uitzicht geeft. Je moet er wel wat voor doen, de bijna 1 km wandeling naar de top is zeer steil. En vergeet geen vestje mee te nemen, zelfs in de zomer kan het hier fris zijn.

img_7236-2

Op de terugweg kom je vrijwel langs Newfound Gap. Met een hoogte van 1538 meter is dit het laagste dal waar men met de auto doorheen kan rijden. Er is een speciale parkeerplaats aangelegd waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal. Over deze parkeerplaats loopt ook de North Carolina-Tennessee state line, wat natuurlijk leuke foto’s oplevert.
Naast het uitzicht en de state line is er ook een memorial te bewonderen, het Rockefeller Memorial. Een populaire attractie in het nationaal park. Dit is namelijk de plek waar oud president Franklin D. Roosevelt The Smokies tot een officieel park benoemde, in 1940.

14483621_10154601112233593_782144339_n

Ook in dit park zijn natuurlijk een oneindig aantal wandelpaden. Een van de bekendste is de Appalachian Trail. Wil je wandelen over afgelegen paden, dan wordt aangeraden om speciale pepperspray mee te nemen om agressieve dieren, zoals beren en wapities, op afstand te houden. Maar maak je niet druk en geniet vooral van de prachtige uitzichten die ook de Smokies te bieden hebben.

img_7088-2

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: