Reisblogs Noord-Amerika

North Carolina: De Crystal Coast

De herfst in North Carolina is in volle gang. De blaadjes verkleuren en de temperaturen schommelen van de enge dag 20 graden tot de andere 30! Het hoogseizoen ligt nu in de bergen dus gaan we op een heerlijke dag, precies, naar de kust! Dit keer naar de Crystal Coast.

De Crystal Coast ligt ten zuiden van de Outer Banks en beslaat ongeveer 136 km van de kustlijn. In de zomer is dit de hotspot voor toeristen of mensen met een vakantiewoning. Nu in de herfst, net buiten het seizoen, is er niet veel te doen. Zelfs op heerlijk zonnige dagen.

crystal-coast-map

De twee top activiteiten zijn vissen en duiken. De kust staat bekend als ‘de begraafplaats van de Atlantische oceaan’. Meer dan 2000 schepen liggen hier op de bodem. Door de warme golfstroom vanuit Florida is het dus goed toeven onder water.

Maar ook op land is veel moois te zien. Onze route start op Bogue Banks, een klein eiland voor de kust. We rijden van Emerald Isle naar Atlantic Beach. Op verschillende plaatjes waaien we lekker uit op het rustige strand.

img_7253-2

In Atlantic Beach bezoeken we het Fort Macon State Park, een fort uit de 19e eeuw wat een grote rol heeft gespeeld tijdens meerdere oorlogen. De attractie is gratis, maar er wordt om een donatie gevraagd voor onderhoudt. De kamers in het fort zijn ingericht zoals ze er vroeger uitzagen. Boven op het fort heb je een mooi uitzicht over de baai en eilanden voor de kust.

pano18

Vanuit Atlantic Beach rijden we een stukje terug naar Morehead City, een plaatsje wat bekend staat om het jaarlijkse The Big Rock Blue Marlin Tournament. Een competitie om de zwaarste en grootste blauwe marlijn vis te vangen. In 2000 is de tot nu toe zwaarste gevangen van maar liefst 377 kg!

img_7436-2

Beaufort is een ander plaatsje wat de moeite waard is om te bezoeken. Het is namelijk het op twee na oudste plaatsje van North Carolina. Beaufort heeft een gezellig downtown aan een klein haventje met super luxe boten. Er zijn gezellige winkeltjes, restaurantjes en zelfs terrasjes! Dat was weer lang geleden!

img_7449-2

De eilandengroep die in het oosten van de Crystal Coast liggen behoren tot de Cape Lookout National Seashore. Dit zuidelijkste stukje van de Outer Banks is ongeveer 90 km lang en valt onder de National Park services van de U.S.
Vanuit Harkers Island kun je de ferry nemen naar twee van deze eilanden: Shackleford Banks en Cape Lookout. Voor $26 dollar kun je 6 uur lang op deze eilanden verblijven. Eventueel kun je hier ook kamperen. Bij de ticketbalie spreek je af hoelang je op een eiland wilt blijven en de kapitein van de ferry zorgt ervoor dat je dan weer opgepikt wordt.

Wij varen eerst naar Shackleford Island. De eerste ferry om 9 uur zit stamp vol. 4 toeristen (waaronder wij) en een dertigtal vogelspotters. Er was namelijk een bijzonder vogeltje gespot. Maar goed, wij gingen natuurlijk niet voor dat vogeltje, maar voor de wilde paarden die op dit eiland leven. Er zijn iets meer dan 100 paarden op het eiland en dit jaar was er ook een goed aantal veulentjes geboren.
De ferry zet je af op het strand, met een beetje pech krijg je nog natte voeten! Wij namen twee uur de tijd om rond te lopen op het eiland. De paarden kunnen er vrij rondlopen en er bestaat dus een kans dat je ze niet ziet. Het is best spannend om over de duinen of door de bossen te lopen op zoek naar paarden. Je weet niet wanneer ze tevoorschijn komen of hoe ze reageren. Uiteindelijk zagen we er 9, waaronder een veulentje.

img_7607-2

Ook kan er een strandwandeling gemaakt worden of je kunt meedoen aan ‘shelling’. Shelling is het zoeken naar mooie schelpen en dan niet te kleintjes die bij ons op het strand te vinden zijn, nee echt degelijke grote schelpen. Sommige mensen kwamen met de mooiste schelpen de ferry op!

Vanuit Shackleford Island gaat de ferry naar Cape Lookout waar je het Cape Lookout Lighthouse kunt bezoeken. De kleine strook water tussen deze eilanden wordt vaak bezocht door dolfijnen. Zo zagen wij een een groepje dolfijnen voorbij komen.
In de zomer heb je de mogelijkheid om de vuurtoren te beklimmen, maar helaas was het al gesloten. Bij de vuurtoren zit een klein museum en kun je via twee boardwalks naar het strand lopen. Kamperen op dit eiland is ook mogelijk tegen betaling.

img_7634-2

Lees hier meer over de prachtige scenic byway van The Outer Banks

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: