Reisblogs Noord-Amerika

North Carolina: Blue Ridge Mountains en Cherokee Indians

De afgelopen weken hebben we het behoorlijk druk gehad thuis. En wat is er beter dan een uitstapje maken naar de bergen? Rustig wandelen en uitwaaien op de bergtoppen. Het weer zat in ieder geval goed mee: eind september en nog steeds 30 graden. Een echte North Carolina zomer!

Het laatste stuk van de route was maar 102 km en er was ook een stuk minder te doen dan op andere delen van de parkway. Niet erg, want we hadden nog meer plannen in ons hoofd voor het weekend.
De route begon dichtbij Asheville in North Carolina, bij de Blue Ridge Parkway Headquarters. Dit visitor center is de moeite waard om te bezoeken, er zit een mooi museum bij.

De eerste attractie die we tegen kwamen was Mt. Pisgah. Op de berg heb je een panoramisch uitzicht over het westen van North Carolina. De wandeling van 2,4 km naar de top is echt een flinke klim. Je maakt een hoogteverschil van 200 meter. Maar het uitzicht op de top liegt er niet om en was de klim meer dan waard!

img_7093-2

De eerste waterval die je op de route tegenkomt is Sliding Rock. Vooral in de zomer is dit een zeer populaire attractie. En zoals de naam al zegt kun je van deze waterval afglijden.

img_7122-2

Looking Glass is de tweede (en laatste) waterval op de route. De 18 meter hoge waterval kun je makkelijk vanaf de weg bekijken. Ideaal voor als je moe of slecht ter been bent.

img_7141-2

De parkway eindigt net ten noorden van het plaatsje Cherokee. Het centrum van het Cherokee indianen reservaat. In totaal zijn er zo’n 250.000 Cherokee indianen die met name in Oklahoma en North Carolina wonen. De Cherokee waren vroeger een van de vijf stammen die als beschaafd werden beschouwd.
En denk je bij een indianen reservaat aan wigwams, tooien en rondgaande vredespijpen bij het kampvuur, dan heb je het mis! Cherokee is behoorlijk toeristisch ingericht. Het stikt er van de souvenir winkeltjes (waar je echte ‘made in China’ indianen spulletjes kunt kopen) hotels en fast food ketens zoals Burger King. Ondanks dat is het een gezellig aangekleed plaatsje waar je je niet hoeft te vervelen.

Oconaluftee Indian Villages is een van de top attracties in Cherokee. Een nagemaakt indianendorp uit de 18e eeuw waarbij je Cherokees in traditionele klederdracht kunt zien en hoe vroeger het leven er aan toe ging. Helaas hadden wij hier niet genoeg tijd voor omdat we de voorkeur gaven aan het Museum of the Cherokee Indian. Een prachtig ingericht museum met veel informatie waar je zeker een ochtend kwijt bent. Bovendien organiseert het museum ook diverse activiteiten waar je aan deel kunt nemen.

Veel van deze activiteiten worden in de zomer gehouden en een daarvan is ‘story telling’. Een Cherokee man verteld verhalen bij een kampvuur aan de rand van de rivier. Deze verhalen zijn native verhalen, verhalen waar kinderen mee opgroeien en waar levenslessen uit gehaald worden. Het zijn verhalen over dieren, helden, natuur, de liefde en voorouders. Maar hij verteld niet alleen verhalen, maar ook over de Cherokee zelf: over hun kleding, gewoontes en geloof.
Het praatje (zei ik al dat dit gratis was?) duurt totaal 3 uur met een korte pauze om even marshmallows te bakken over het kampvuur of om échte handgemaakte indiaanse spulletjes te bekijken/kopen.

14518223_10154601112058593_636429805_n

Wil je liever wat meer actie tijdens je vakantie, ga dan een gokje wagen in het super grote casino of bij goudmijn. En als je liever geld uit geeft, ga dan naar Qualla Arts and Crafts, waar je echte spulletjes kan kopen die ook echt gemaakt zijn door Cherokee indianen. En ja, je moet er wel wat meer geld voor neer leggen..

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: