Reisblogs Azië

India: Delhi

Hallo Allemaal,

De laatste dagen van onze reis besteedde we in de hoofdstad van India, Delhi. Een stad van ongeveer 1500 km2, hier heb je dus wel een paar dagen nodig om goed rond te kunnen kijken.

In Delhi besloten we een ‘luxer’ hotel te nemen. Voor €30 per nacht leek het of er weer een wereld voor ons open ging: Lekker normaal bed met zachte kussens, alles schoon, continu elektriciteit en goede wifi. Heerlijk om even tot rust te komen! Of toch niet?

In Delhi wonen 25 miljoen mensen, behoorlijk druk zou je zeggen. Nou, niet de eerste dag toen we aankwamen. Het was namelijk Independence Day, een nationale feestdag in heel India. Er was bijna niemand op straat en veel winkels en restaurantjes waren gesloten. Echter was dit de volgende dag wel anders. De miljoenen (ja zo lijkt het echt) Indianen krioelde weer door de straten. Ze waren goed uitgerust op hun vrije dag, want ze probeerde je weer volop in de tuktuk te slepen of hun winkeltjes in te lokken. En afhaken na een eerste ‘no, thank you’ ho maar. Ze blijven continu met je meelopen of meerijden tot het moment dat je irritatie en boosheid laat zien, dan zijn ze meteen weg. Ik kan je zeggen, erg vermoeiend.

IMG_3015

Door al de drukte probeerde we ons een weg te banen naar de toeristische attracties die soms nogal verspreid door de stad liggen. Vanuit ons hotel namen we de metro om zo dicht mogelijk bij de attracties te komen.
Ik kan ook echt iedereen aanraden om minimaal een keer te reizen met de metro, en dan zeker in de spits. Het perron en de metro staan bomvol. En het is hier niet netjes wachten met instappen totdat de mensen uitgestapt zijn. Japanse taferelen die je op tv ziet ontstaan uit het niets voor je neus: er wordt geduwd aan beide kanten om in en uit de metro te komen. Zijn de mensen eruit (ik vraag me serieus af of dat gelukt was) dan proppen ze elkaar ook nog eens lekker aan. Want er kan ECHT nog wel een iemand bij en 2 minuten wachten op de volgende metro is toch zonde van je tijd?!

Maar goed, in Delhi is behoorlijk wat te doen en ook veel verschillende dingen. We bezochten moskeeën, oude tombes, Red Fort uit de 15e eeuw, Indiaanse overheidsgebouwen, verdwaalde in de smalle straatjes van de bazaars en hadden een zekere Gandhi dag (museums en plaats waar hij doodgeschoten is). Onze dagen zaten bomvol en nog hadden we de helft niet gezien!

Hier een korte foto impressie:

IMG_6647
Jama Masjid, Vrijdagmoskee
IMG_6722
Humayuns tombe
IMG_6816
Rode Fort
IMG_6879
India Gate
IMG_7028
Gandhi Smriti, plek waar Gandhi doodgeschoten is
IMG_7007
Raj Ghat, plek waar Mahatma Gandhi is gecremeerd
IMG_7062
Onbekende tempel
IMG_3020
Hazrat Nizam-ud-din Dargah, Sufi (religie) mannen zingen oude islamitische liederen

Vanwege de Onafhankelijkheidsdag waren de parlementsgebouwen elke avond, een week lang, verlicht.

IMG_6781

Ook kwamen we onverwacht een festival tegen, gratis vanwege de Onafhankelijkheidsdag. Dit was de eerste keer dat het festival er was, puur geluk dus!

IMG_6895

IMG_6907

Er was muziek, optredens, stands met informatie van elke staat, eten uit elke staat en een hoop souvenirkraampjes. Met als hoogtepunt een prachtige dansvoorstelling met traditionele dansen uit elke staat. Met live muziek en zang. De vorige dansvoorstelling die we zagen in Khajuraho viel totaal in het niets. 2 uur lang hebben we hier naar gekeken. Niet alleen naar de dansvoorstelling, maar ook naar hoe de mensen eruit zagen, hoe verschillend dit per staat is verbaasde ons echt. Mensen die typisch Indiaans zijn, zoals wij die kennen, maar Indiaanse mensen zien er ook Aziatisch (richting Nepal en China) of Arabisch (Pakistan) uit. Voor mij wel het hoogtepunt in Delhi.

IMG_6993

IMG_6925

We genoten ook nog even van het lekkere eten in India, ook al zien de keukens er niet altijd optimaal uit…

IMG_2903

Weer eenmaal thuis kreeg ik van veel mensen de vraag of ik er ooit nog terug zou willen? Willem wel, sowieso. Maar na bijna een halve vakantie gezeur, gezanik, geduw, viezigheid (ja ook mensen zijn vies), opdringerigheid en gestaar was ik er eigenlijk toch wel een beetje klaar mee en was ik blij dat ik naar huis kon. We hebben ongelofelijk veel mooie dingen gezien, ontzettend lekker gegeten en ook aardige mensen leren kennen. Wat dat betreft stap ik weer direct het vliegtuig in. De cultuurshock, wat betreft omgang met mensen, is erg groot. Wat ze zeggen: Je kunt je er aan aanpassen of niet. Zo niet, dan is India niks voor jou. Ik denk dat wij hier een middenweg in gevonden hebben en bovendien was het niet overal even erg, zoals ik Bangalore kon ik gewoon lekker de straat op zonder lastig gevallen te worden.

Maar goed, zou ik ooit terug willen? Ja ooit, maar zeker niet volgende week!

One Comment

  • Lianne

    Haha mooie verhalen over het o zo mooie vieze land. Als ik het zo allemaal lees en hoe enthousiast je er hier over vertelde heb je toch wel genoten. Maar dat je er voorlopig niet meer naartoe hoeft vinden wij niet erg.
    En de viezigheid onder jullie koffers lag daarna bij ons op zolder. Haha ….

    Xx ma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: