Reisblogs Azië

Malediven: Cultuur snuiven boven en onder water

Hallo Allemaal,

We lopen een beetje achter met de updates. We zijn al weer een paar dagen in het chaotische India. Het is zo druk, weinig tijd om te schrijven. Met pijn in mijn hart het laatste blog uit de Malediven.

Ondanks dat elk eiland van de Malediven een prachtig strand heeft om helemaal tot je zelf te komen, hebben wij deze 5 dagen op Dharavandhoo niet stil gezeten. Er is namelijk meer te doen dan je denkt!

Dharavandhoo
Met een lengte van 1 km en een breedte van 500 meter is het het langste eiland uit deze Atol, vandaar ook dat hier het vliegveld op gebouwd is. Het vliegveld is er pas 3 jaar, dus vanaf die tijd daarvoor was er vrijwel geen toerisme. Inwoneraantal is 1000 waarvan 700 op de resorts werken op de omringende eilanden. Op een doordeweekse dag is het hier dus behoorlijk rustig. Het hele eiland is bedekt met zand, behalve de 400 meter van het vliegveld naar de haven. Mensen maken hier vooral gebruik van de fiets of scooter maar enkele auto’s zijn er ook. Er is zelfs een taxiservice, voor de luie mens die geen 100 meter wil lopen!

IMG_5448
DSCN4345
Eydhafushi

3 Eilanden en een zandbank ten zuiden van Dharavandhoo ligt Eydhafushi, het hoofdeiland van de Baa-Atol. Het is een stuk kleiner dan Dharavandhoo (750x400m) en een stuk drukker bebouwd. Ook hier is wederom alles van zand. We bezochten het eiland omdat alleen hier een pinautomaat aanwezig is. De manager van het guest house moest ook naar de bank en vroeg of we mee wilden op een trip. Uiteindelijk met nog 3 andere medewerkers van het guest house naar het eiland gegaan. Voetbal is hier ook een populaire sport: Er was een toernooi aan de gang tussen de verschillende resorts in de Baa-Atol.

IMG_5570

Maalhos
Maalhos is een eilandje wat tussen Eydhafushi en Dharavandhoo in ligt. Er wonen 500 mensen en het is iets van 400×600 meter. Dit eiland is wat traditioneler: Mensen dragen minder moderne kleren en er zijn bijvoorbeeld (nog) geen guest houses. Mensen zijn erg vriendelijk en kinderen zwaaien en zeggen hoi. Je kunt merken dat er niet veel toeristen komen. Ook bijzonder is dat er vroeger huizen gebouwd werden van koraal. Tegenwoordig is dit verboden om het koraal te beschermen. Op Maalhos zie je nog veel van die traditionele huizen.

IMG_5600

Zandbanken
Een aanrader is ook om een onbewoond eiland te bezoeken en hier een ochtend/middag door te brengen. Zo picknickten wij op een zeer klein onbewoond eiland; wit zand, helder blauw water, struiken en een enkele boom. Door voorgangers was er een soort Robinson-achtige hut gemaakt onder een boom. Hier konden we schuilen tegen de brandende zon. Heerlijk om gewoon even niks te doen en te genieten van een prachtig eilandje terwijl je drinkt uit een kokosnoot!

DSCN4400

Snorkelen
De Malediven is echt de beste snorkelplek die ik ooit gezien heb. Ja, zelfs wat vissen betreft beter dan het Great Barrier Reef in Australië. Eindeloos snorkelen kun je op ongeveer elk eiland. Maar wij gingen snorkelen bij een bepaald rif: Turtle Reef. Erg groot en super mooi! En, zoals de naam al zegt, zagen we verschillende zeeschildpadden. Maar het aantal verschillende vissen dat hier was, was echt heel bijzonder. In een blikveld ontelbaar aantal vissen van verschillende maten en dan kan ik niet eens beginnen over de kleuren die ze allemaal hadden. In één woord ongelofelijk!

DSCN4356

Male
De laatste dag van de vakantie besloten we door te brengen op Male, de hoofdstad van de Malediven. Male bestaat uit 4 eilanden. Met een totale oppervlakte van slechts 5,8 km2 wonen er ongeveer 150.000 mensen. Een van de meest dichtbevolkte steden van de wereld!

IMG_5709

Het hoofdeiland Male (1x2km) is compleet dichtbebouwd als lego city eiland versie. Scooters vliegen er om je oren en staan werkelijk overal geparkeerd, terwijl de auto’s over het algemeen niet harder kunnen rijden dan 10 km per uur.
Ondanks dat het eiland zo klein is, is er toch nog wel het een en het ander te doen: Grootste moskee, presidentieel huis, grote winkelstraat, kunstmatig aangelegd strand, gezellige groente- en vismarkt (hier verkochten ze tonijnen van meer dan een meter!).

IMG_5701

Vanuit verschillende plekken op het eiland kun je de ferry nemen naar andere eilanden die ook bij Male horen. Voor een paar euro stonden we op Villingili, klein eilandje ten westen van Male, ook wel Villimale genoemd. Op het eiland mogen geen autos of scooters komen en in tegenstelling tot andere eilanden is dit eiland compleet geasfalteerd. De perfecte plek om even rond te slenteren en de drukte van Male te ontwijken.

IMG_5712

En toen was ineens de week al voorbij. Wat een bijzondere ervaring! Een land dat ik zeker aan iedereen aan kan raden, ondanks dat het zo ver weg is. Veel mensen combineren het dan ook met India of Sri Lanka. En zoals je weet voor elk budget is wat wils! Dus pak je koffers en ga, voordat alle eilanden overspoeld zijn met bakkende toeristen. Ons zien ze in ieder geval nog wel een keertje terug!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: