Reisblogs Azië

Malediven: Reuzen in de oceaan

Hallo Allemaal,

Een berichtje uit een bijzonder land waarvan maar liefst 99% onder water ligt!

Terwijl we de stage van Willem aan het regelen waren besloten we daarna tijd te nemen om wat te reizen. Ik bedoel je komt niet elke week in India! Maar Willem zat daar op een werkvisum wat natuurlijk niet gebruikt mag worden om te reizen. Kortom Willem moet het land uit zodra het visum afloopt. *zucht, die visums toch ook altijd.

We zaten meteen te denken aan Nepal of Sri Lanka. 2 bestemmingen waar we beide ook super graag naar toe wilde. Die landen vonden we eigenlijk te groot om maar een paar dagen tot een week naar toe te gaan. India wilde we toch ook graag wat beter meemaken. Maar mijn oog lag al een tijdje op een andere bijzondere en misschien wel once-in-a-life-time bestemming: De Malediven!

1190 eilanden met witten stranden, helder blauw water, zon, palmbomen en 106 eilanden met prachtige resorts. Wie heeft hier niet van gehoord? Voor vele een onbetaalbare droom. En ook ik dacht dat: de gemiddelde resort prijs ligt op een schrale 1000 per nacht. Na een halve dag ‘koopjes’ proberen te zoeken kwam ik uit op een reisblog: Malediven op een low budget. Yeah right, dacht ik. Andere mensen kunnen dat altijd, wij nooit.

Maar wat blijkt is dat het echt een backpackers bestemming genoemd kan worden! Vergeet al het luxe en ga gewoon lekker bij de locals hangen! Guest houses mogen pas sinds enkele jaren geopend worden door de lokale bevolking, waardoor ook de wat simpelere mens kan genieten van deze bestemming. Vanaf 20 euro heb je al een overnachting op een prachtig eiland. En vanuit India of zelfs Bangkok is het super goedkoop vliegen (vanaf 100 euro!).

Geweldig nieuws dus en de keuze was gemaakt! Maar waar beginnen we met zoeken? Er zijn 187 eilanden waar bevolking op woont. Gelukkig had Willem tijdens zijn tijd in Australië een jongen leren kennen die nu op de Malediven woont. We vertelden hem wat we het liefste wilde doen en hij gaf direct een aantal eilanden met guest houses die wel goed geschikt waren. Perfect!

DSCN4476

Uiteindelijk besloten we voor het eiland Dharavandhoo, gelegen in de Baa-Atol, te gaan. Een Atol is een kleine eilanden groep. Malediven bestaan uit 26 Atollen. De Baa-Atol heeft 75 eilanden. Dharavandhoo ligt op een half uur vliegen van de hoofdstad Male.
Het guest house (pas geopend in sept 2015) wat we uitgezocht hadden bood een low budget pakket aan incl. binnenlandse vlucht, overnachtingen, half pension en activiteiten. Maar helaas zat het vol (wat nogal snel is als ze maar 2 kamers hebben). Gelukkig had de aardige eigenaar weten te regelen wat we in een andere guest house konden slapen, maar wel gebruik konden maken van het pakket. Pfff, we hadden geluk! Uiteindelijk, bij aankomst, bleek dat ze net een nieuwe kamer hadden gerenoveerd, waar wij gebruik van konden maken. We sliepen dus nog in het originele guest house.

DSCN4443

Nu denk je natuurlijk: had ik nog maar geen bestemming voor deze zomer! Echter het verschil tussen een bezoek aan een resort vs. een lokaal eiland is nogal verschillend. De resorts liggen niet op lokale eilanden maar hebben speciale privé eilanden. Je krijgt dus niks mee van het gewone leven.
Daarnaast is de Malediven een Moslimland. Kledingvoorschriften, het bedekken van schouders en dijen, moet dus streng opgevolgd worden door mannen en vrouwen. Zomaar rondlopen in je bikini of je blote bast zit er niet, dit is alleen mogelijk op de resorts of op speciaal aangewezen en afgezetten bikinistranden of wanneer je de boot op gaat.

DSCN4260
Een mojito of een biertje tijdens zonsondergang zit er helaas ook niet in, ook alcohol is verboden. Behalve als je dan weer op dat verrekte dure resort zit en je veel geld wil neerleggen.
Het is dus maar net wat je zoekt in je vakantie: ervaring met de lokale bevolking of een luxe strandvakantie. Wij besloten voor het eerste.

Maar goed de reden waarom we dit specifieke eiland uitgezocht hadden was vanwege de reuzenmanta, de grootste rog in de oceaan. De gemiddelde lengte is 4,5 meter en met een spanwijdte van wel 7 meter! Op sommige plekken ernstig bedreigt omdat in China (natuurlijk, waar anders…) de vraag voor vinnen en kieuwen erg hoog is. Deze gentle giants zien, voordat ze er wellicht niet meer zijn, stond hoog op mijn lijstje.
In de Baa-Atol ligt een UNESCO World Biosphere Reserve, met als centrum Hanifaru Bay. Niet groter dan een voetbalveld maar DE plek om reuzenmantas te bewonderen. De foto’s zijn niet heel scherp maar dat komt door de grote hoeveelheid plankton die in het water zit.

DSCN4324

DSCN4326

Gelukkig gingen wij met een aantal andere mensen van het eiland naar de Biosphere. Echter na onze eerste snorkelbeurt kwamen er 2 grote boten vol resortgangers. De mantas waren al een tijdje uit ons zicht, maar dat weerhield de andere toeristen er niet van te snorkelen. Wij vaarde een stukje verder om weer opnieuw naar mantas te zoeken. En ja hoor weer gevonden!

DSCN4341
We kwamen een hele school tegen:

Hoe kun je een perfecte dag beter afsluiten dan met een geweldige zonsondergang?

IMG_5668
In mijn volgende blog zal ik wat meer vertellen over Dharavandhoo en andere lokale eilandjes.

So stay tuned!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: