Wonen & Werken USA

Let’s go Devils, here we go!

Hallo Allemaal,
Hier weer een nieuwe update vanuit Durham! En helaas ook de laatste van dit jaar.. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah…

Als eerste natuurlijk het goede nieuws: Ik heb mijn Amerikaanse rijbewijs binnen! Ik was toch wel zenuwachtig voor de test. Er moest een ogentest, bordentest, theorie en praktijk gedaan worden. Willem was met mij mee gegaan naar de DMV (Department of Motor Vehicles), mocht er wat zijn met mijn papieren dan kan hij eventueel wat uitleggen. We waren 20 minuten te vroeg, maar daardoor wel eerder aan de beurt gelukkig.
De eerste dame aan de balie was nogal nors en kwam wat onaardig over. Bij haar moest ik de ogen- en bordentest doen. Zij verwees me door naar de computer voor de praktijk. De vragen waren super makkelijk vergeleken met Nederland. Met helaas alleen de laatste vraag fout was ik na 15 minuten al klaar met de theorie.
Nu hielp een man mij met een fijne rustige ‘Morgan Freeman’ stem. Ideaal tijdens het rijden. Hij moest toch wel even lachen dat onze auto geen automatische deuren en ramen had. ‘You don’t see that very often these days’. Na 5 minuten rijden (waaronder achteruit rijden en keren op de weg) zat het er op. Ik was ‘geslaagd’. Binnen 45 minuten was alles geregeld en konden we weer naar huis.

Willem heeft ondertussen geen les meer. Echter moet hij wel leren voor een aantal examens. En is hij bezig met een project met 2 professoren, waar hij zoveel als hij wil aan kan werken. Dus vakantie is het (nog) niet.

Voor mij is de vakantie ook voorbij. Ik ben sinds een paar weken aan de slag gegaan als vrijwilliger bij de APS, Animal Protection Society of Durham. 2,5 dag per week. Het is een zoals het heet ‘open animal shelter’. Dit wil zeggen dat iedereen met elk dier, zonder reden aan mag kloppen en af mag geven. Er zitten vooral honden en katten. Maar ook konijnen, cavia’s, hamsters en andere kleine dieren.
Ik werk alleen met de honden. Er zitten er ongeveer 100 van verschillende leeftijden en rassen. 50 daarvan zijn voor adoptie beschikbaar. De andere 50 zijn in afwachting of hun baasje hun nog komt halen of dat het baasje klaar is met proces met de rechter.

Ik werk dus met de honden die geadopteerd kunnen worden. Het is de bedoeling dat ze alle 50 uitgelaten worden. Daarnaast moeten ze getraind worden en je moet met ze socialer maken. Zodat ze sneller geadopteerd worden. Daarnaast moet er gezorgd worden dat ze eten krijgen, speeltjes en een balletje gevuld met pindakaas ‘kong’ na het wandelen. Over een paar weken kan ik me opgeven voor een puppy training, zodat ik ook met de puppies kan werken. Erg leuk allemaal!

Verder hebben we weer (het houdt niet op) een aantal potlucks gehad. Eentje van IHouse met de internationale mensen. Een andere was van een vrouwtje Liz. Haar ken ik via de kerk activiteiten. Zij aan haar man hadden ons uitgenodigd voor een game night. Eerst met mensen eten waaronder een aantal internationale mensen en de rest vooral Amerikanen. Daarna gingen we spelletjes spelen. We speelden een kaartspel wat iets met Dutch heette. Nooit van gehoord. Dat vonden ze toch wel gek, aangezien het zo heet haha. Maar het was een erg gezellige avond met gezellige mensen.

Ook hebben we onze eerste Thanksgiving én Black Friday meegemaakt. Thanksgiving was met meerdere statistiek studenten en een aantal partners. Meeste mensen waren internationaal maar sommige ook Amerikaans. Natuurlijk hadden we de turkey en een aantal andere standaard Thanksgiving gerechten. Maar ook gewoon andere gerechten zoals lasagna en couscous salade.
Van Black Friday hebben we verder niks meegekregen. Op internet hebben we nog wat gekocht. Maar we zijn niet naar de winkels geweest. Wellicht volgend jaar toch maar doen, ook al is het alleen maar om te kijken hoe gek andere mensen doen.

Omdat het ‘ongeveer’ winter is zijn we ook wezen schaatsen met een aantal internationale mensen. De schaatsbaan kwamen we toevallig tegen in the American Tobacco Campus in Downtown Durham. Was erg gezellig en leuk dat er mensen mee gingen die nog nooit geschaatst hadden!

dscn3121

Ander goed nieuws is dat ondanks de verhuizing Sinterklaas ons nieuwe adres ook goed doorgekregen heeft! Zwarte Piet bezorgde eind november een pakket vol met cadeautjes! Helaas moesten we toen even wachten met het open maken. Gisteravond was het zover. Na het lezen van een leuk gedicht gingen we de cadeautjes open maken. Hierin zaten allerlei lekker Nederlandse dingen! Broodbeleg, snoep, tijdschriften, puzzelboekje etc etc. We zijn flink verwend! Toch wel raar om dit niet thuis te vieren in Nederland.

dscn3137

Als laatste wil ik jullie vertellen over de Duke basketball wedstrijden. Men’s basketball is een hele happening hier. Duke heeft een eigen basketball stadion: Cameron Indoor Stadium. De coach ‘coach K’ is niet alleen de coach van het Duke team maar ook van het nationale USA men’s team. Dus niet niks. Het Duke team staat momenteel 4e van de USA university basketball.
Zoals ik eerder vertelde heeft Willem een seizoenskaart gewonnen met de loterij. We hebben er nu een aantal wedstrijden opzitten. En laat ik zeggen dat de eerste wedstrijd vooral erg interessant was. Het publiek is erg enthousiast met diverse liederen en het aanmoedigen van de Blue Devils. Persoonlijk dacht ik dat er niet super veel aan zou zijn, maar dit bleek helemaal niet waar te zijn. Ik heb een aantal filmpjes tijdens de wedstrijden gemaakt om jullie ook wat meer er over te laten zien.

Het eerste filmpje laat  het inspelen zien (je kunt er gewoon op klikken dan worden ze afgespeeld). Boven hangt een klok met speeltijd en score, ook worden er filmpjes op afgespeeld of in de pauze dingen herhaald. Tijdens het inspelen staan beide teams op het veld. Er wordt muziek gespeeld en er wordt gezongen en gek gedaan etc.

Vervolgens gaat iedereen van het veld, komt Duke natuurlijk als eerste op en gaat iedereen juichen. Vervolgens komt het andere team op en wordt er een handgebaar gemaakt. Je steekt je arm richting de tegenstander en gaat met je hand heen en weer en zegt ‘ooooooooooooooooooooo’.

En zoals ik zei wordt er verder veel gedanst en gezongen. Elke wedstrijd worden er een aantal dezelfde nummers gedraaid waar het publiek vanalles op doet. Hieronder is er eentje van.

Onderstaande filmpjes gaan over (ik geloof) de vrije worp. De tegenpartij heeft een fout gemaakt en dan mag de andere partij 1-3 keer een vrije worp nemen. Het eerste filmpje gaat over de tegenpartij die een worp neemt. Zoals je ziet doen de Duke fans er alles aan om de speler af te leiden. Er zijn diverse verschillende gebaren en geluiden die het publiek kan maken. Hier een voorbeeld:

Het tweede filmpje gaat over wanneer Duke moet schieten. Je doet je handen in de lucht en als de speler gescoort heeft doe je je armen omlaag en roep je tegenlijk ‘Woesh!’ Meestal hoe langer de wedstrijd duurt beginnen de fans van het andere team ook geluiden te maken tijdens de worp om de Duke speler af te leiden. Mocht dat zo zijn en de speler scoort dan doe je na de ‘Woesh’ het volgende: je wijst richting de fans van het andere team en roept hard ‘shit shit shit shit’.

Het laatste filmpje wat ik gemaakt heb scoort het Duke team vanuit de zijkant. Bij de worp ver weg steekt ook iedereen de handen in de lucht en zodra er gescoort wordt, wordt er gejuicht natuurlijk! Aan het begin kun je goed horen dat iedereen ‘ooooooooooooooooooo’ zegt omdat de tegenpartij de bal heeft. Dit blijft net zo lang door gaan totdat Duke de bal weer heeft. Om de 35 seconden (zolang heeft elke partij om te scoren).

Dit is maar een kleine greep uit de hele toestand wat t publiek allemaal doet. Verder heb je natuurlijk ook nog de cheerleaders die dansjes doen enzo. De mascotte Duke Devil. En de crazy Towel-man. Iedereen roept dan om hem, hij staat op uit t publiek en begint met zijn handdoek te zwaaien.
Kortom je staat ongeveer 2 uur geen moment stil! Maar wel leuk om te doen!

Dit was helaas de laatste update van dit jaar. Het is immers winter break dus tijd voor vakantie! Begin volgend jaar volgt er zeker een nieuw verslag! Dus, het is misschien nu nog een beetje vroeg maar toch, alvast een Fijne Kerst en goed Oud en Nieuw!!

Groetjes Karin & Willem

One Comment

  • jan en rianne v.d. boom

    Hoi Karin en Willem, leuk om het zo allemaal te lezen.
    Willem succes met de tentamens en Karin met het voorbereiden van de vakantie.
    Groetjes uit Bakel, Jan en Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: