Reisblogs Noord-Amerika

North Carolina: Weekendje Outer Banks

In november is het al behoorlijk fris, ook in North Carolina beginnen de temperaturen flink te dalen. Maar tijdens een zonnig weekend kan het nog heerlijk zijn om naar de kust te gaan. Onze eerste road trip (met onze ‘nieuw’ auto) gaat richting de Outer Banks.

De Outer Banks of OBX is een eilandgroep voor de kust van North Carolina. Eigenlijk is het gewoon een grote duin waar mensen op wonen. Door de vele orkanen die voorbij komen en de stijgende zeespiegel is het nog maar de vraag hoelang de duinen er nog zullen zijn. Zeker nog snel een bezoekje waard dus.
In totaal is de OBX 320 km lang met een van de mooiste auto routes in North Carolina: de Outer Banks National Scenic Byway. Wij rijden het eerste stuk van deze route met als startpunt Kitty Hawk en eindigen in Ocracoke.

obx-map-2

Eten op de OBX is vooral veel vis. De vers gevangen vis van die dag wordt speciaal voor je klaar gemaakt. Ben je niet zo van de vis en ook niet van de dure restaurantjes dan ga je naar Hurricane Mo’s in Kitty Hawk, waar je voor $1 taco’s (en andere gerechtjes) kunt eten van 3-6 in de middag. Dat is nog eens low budget!

Op de OBX zijn maar een bepaald aantal campings (met huisjes) beschikbaar. Wil je meer dan $100 per nacht betalen dan zijn een van de vele hotels een goede uitkomst. Maar wij gingen voor low budget en dat hebben we ook geweten. In Kitty Hawk hadden er een huisje geboekt op een camping. ‘s avonds in het donker kwamen we erachter dat het overal vol kakkerlakken zat, echt van die hele grote! We deden nog een poging bij de huisbaas om ons geld terug te krijgen, maar die gaf nergens niks om. Tja, dan maar naar een schoon simpel hotel voor $100. Kijk dus uit met wat je boekt!

Ben je een fan van lekker wandelen over de duinen? Dan ben je hier op de goede plek. De OBX heeft namelijk de grootste duinen van de oostkust. Net buiten Nags Head ligt het Jockey’s Ridge State Park. Gratis park met klein museum. Vroeg in de ochtend kun je hier rustig langs het water of door de duinen wandelen. Of moet ik zeggen, woestijn??

img_7298-2

Kill Devil Hills is de volgende stop op de route. Met een bijzonder monument, namelijk het Wright Brothers National Memorial. Op deze plek (van 1900 tot 1903) namen de gebroeders Wright hun eerste testvluchten met zelf ontworpen gemotoriseerde vliegtuigen. Precies, de voorloper op de grote boeings van nu. De langste vlucht duurde 1 minuut over een lengte van 800 meter. Voor $7 kun je het museum bezoeken over de geschiedenis van de luchtvaart, de plekken zien waar ze woonden en hun eerste vluchten maakte, en het grote monument.

img_7324-2

Whalebone is de volgende stop. Hier kun je Jeannette’s Pier bezoeken. Voor $2 dollar kun je de pier op, de hele dag. Kijk hoe mensen grote vissen vangen uit de zee of hoe vogels de net gevangen vis uit bakjes proberen te stelen. Tuur de oceaan over om dolfijnen te spotten of huur een hengel voor $10 om zelf wat vissen te vangen. Het kan er allemaal.

img_7361-2

Vanuit Whalebone rijden we naar het zuidelijkste puntje van Cape Hatteras National Seashore. Hier vind je namelijk het Bodie Island Lighthouse. Gebouwd in 1872 en is 50 meter hoog. In 2013 was de laatste renovatie klaar en is het sindsdien mogelijk om de vuurtoren te beklimmen. Echter waren wij ver buiten het seizoen en was de vuurtoren gesloten. Maar niet getreurd, de omgeving van de vuurtoren is prachtig en zeker een wandeling waard.

img_7402-2

We maken de oversteek door Oregon Inlet om uit te komen bij Pea Island. Je rijdt direct door het Pea Island Wildlife Refuge, een 21 km lang park wat aangelegd is voor migrerende vogels om te overwinteren, broeden of rusten. Het gebied is zeer divers in de natuurlijke omgeving: van oceaan naar duingebied en zoet en zout water plassen. Een korte wandeling door het park is zeker aan te raden wanneer je een vogelliefhebber bent.

Recht tegenover de ingang van het Pea park ligt een andere bezienswaardigheid. Ons werd aangeraden om over de duin te klimmen en direct zagen we het: de mast van een gezonken schip. De kust van de OBX wordt ook wel ‘The Graveyard of the Atlantic’ genoemd. Duizenden schepen zijn hier door de jaren heen door de ruwe zee of tijdens oorlogen gezonken. Op meerdere plekken langs het strand kun je hier restanten nog van zien.

img_7527-2

Vanuit Pea Island rijden we direct door naar Hatteras Island. Deze route wordt vooral gebruikt voor watersportfanaten of zonaanbidders.
Op Hatteras Island bezochten we net buiten het plaatsje Buxton een andere vuurtoren: Cape Hatteras Light. In 1803 was de eerste vuurtoren klaar, maar helaas door meerdere oorlogen en stormen was de vuurtoren voor langere tijd niet meer in gebruik of zelfs helemaal kapot. Ondanks dat die een aantal keer gerenoveerd was. In 1950 werd de vuurtoren weer veilig verklaard en mochten er bezoekers komen. Echter in 1999 moest de vuurtoren bijna 150 meter verplaatst worden vanwege erosie van de grond. Destijds stond die nog maar 4 meter van de zee af.

img_7469-2

Het plaatsje Hatteras is het laatste plaatsje op deze banks waar je naar toe kunt rijden. Vanuit hier kun je de ferry nemen naar Ocracoke Island. Een gratis ferry van ongeveer 45 min. Met de auto kun je er makkelijk op, maar op drukke dagen is het wel even in de rij staan.

Ocracoke Island is een van de meest afgelegen eilanden van de OBX. Het totale eiland is maar 24 km2 en heeft zo’n 600 inwoners. Het is een behoorlijk smal eiland en het lijkt dus net of je over een grote duin heen rijdt (wat eigenlijk ook zo is).

img_7432-2

Veel meer dan het stadje Ocracoke, een pony manege en de ferry terminal is er dan ook niet te zien. Het is leuk om even door het historic district of de haven te wandelen of een bezoek te brengen aan het Ocracoke Light. Deze vuurtoren is de oudste vuurtoren van North Carolina die nog in gebruik is.

Vanuit Ocracoke moet je weer helemaal terug rijden naar Whalebone om weer naar het vaste land toe te kunnen. We besloten echter wat verder te rijden naar Nags Head om een paar uurtjes te surfen. Het was lekker weer, goede swell en rustig in het water. Tot we opeens een hele groep dolfijnen zagen op soms wel een paar meter van ons af. Blijkbaar was er veel vis te vinden redelijk dicht bij de kust. Een zeer bijzondere ervaring en de perfecte afsluiter van een goed weekendje weg!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: