Wonen in Amerika

De eerste update uit Durham, North Carolina, ons nieuwe thuis

Hier onze eerste update uit ons appartementje uit Amerika! Wow, er is inmiddels al een hele week voorbij gevlogen. We hebben het behoorlijk druk gehad met het appartement en nieuwe spulletjes kopen. Er komt nog behoorlijk wat bij kijken, wellicht wel meer dan we in eerste instantie verwacht hadden. Een kort overzicht van onze week lees je in dit blog.


America here we come!

De vlucht naar Amerika verliep vlotjes en vliegen met American Airlines is erg goed. De eerste vlucht naar London was erg kort en niets bijzonders. Op Heathrow hebben we nog kunnen regelen dat we toch samen zaten in het vliegtuig. Omdat we twee losse boekingen hadden was dit tijdens het inchecken mis gegaan en zouden we de lange vlucht naar Amerika niet bij elkaar zitten. Super vervelend zou dat zijn geweest, aangezien we beide vol vreemde emoties zaten. Toch fijn om dan samen te kunnen zitten.

We kregen een stoel vooraan, meteen achter business class, met extra beenruimte en eigen tv’tje. Onze eerste keer dat het ook een tweezits was dus niemand anders bij je in de rij, echt heerlijk!

Bij aankomst op het Raleigh-Durham International Airport ging alles vlotjes en soepeler dan veracht. De douane man aan de balie vroeg enkele simpele vragen waarna we door mochten lopen. We hadden verhalen van anderen gehoord en waren dus op het ergste voorbereid.


Aankomst in Durham, North Carolina

In de aankomsthal stond Christoph, een student van Duke, op ons te wachten. Omdat het nog vroeg op de dag was, bracht hij ons eerst naar een telefoonzaak. Hier hebben we erg lang moeten wachten totdat onze Amerikaanse telefoonnummers eindelijk geregeld waren. Daarna heeft hij ons meteen bij het hotel afgezet zodat we konden eten en slapen.

Christoph heeft ons de weken voor aankomst met enkele dingen geholpen, zoals vragen beantwoorden over wat leuke wijken zijn in Durham, de verschillende appartementen die beschikbaar zijn en hij heeft zelfs voor ons een aanbetaling gedaan bij onze toekomstige huurbaas. Super aardig natuurlijk!

Het hotel waar we slapen heet het Millenium Hotel en ligt bij ons op de hoek van de straat, echt een ideale ligging. Het hotel deed me denken aan toen we (14 jaar geleden al weer) in Amerika op vakantie waren. Oudbollig en nog steeds bestaan de eeuwige bloemetjes patroontjes op de vloerbedekking. Het brengt me weer even helemaal terug naar de vakantie die super veel indruk achter liet, ik was bovendien nog maar 11!


Shoppen bij Ikea

De eerste ochtend waren we rond 3 uur ’s nachts wakker, een onrustige nacht hadden we gehad. Het is ook niet niks om zomaar te verhuizen met al je hebben en houden. Best een stressvolle en emotionele periode hebben we achter de rug, maar het einde is in zicht.

Om half 7 ging de wekker want we gingen naar het appartement om de sleutel op te halen en papieren te ondertekenen. Het appartement is veel groter dan we dachten op basis van de foto’s die we gezien hadden. Zoals ik in een eerder blog schreef, hebben ze het compleet gerenoveerd. De badkamer en keuken zijn helemaal nieuw. We hadden voor een houten vloer gekozen in plaats van vloerbedekking, ofja ‘hout’. Het schilderwerk is ook opnieuw gedaan. Het lijkt een compleet nieuw appartement, heerlijk!

dscn2861
Willem voor ons appartement

Om half 10 werden we opgehaald door een het autoverhuurbedrijf Enterprise, want we hadden zo’n grote Amerikaanse bus gehuurd om te shoppen bij Ikea. De bus was echt veel te groot om in te rijden en ik had dan ook geen idee wanneer ik kon in en uitvoegen op de snelweg.

De Ikea ligt op 2 uur rijden in de stad Charlotte. Op internet hadden we al wat rond gekeken maar toch kwamen we pas om 7 uur in de avond (met 4 volle karretjes aan meubels en andere spullen) uit de kassa.

En toen begon het feest. Ons matras moesten we bij een balie ophalen. Het matras was ‘oversold’ en dus kregen we ons geld terug. Toen hadden ze er toch nog een gevonden en wisten ze niet hoe ze dit dan weer moesten verkopen omdat het oversold was. Kort gezegd, we hebben 2,5 uur staan wachten om erachter te komen dat het matras niet door de deur bij de Ikea paste, laat staan in onze bus… Dus toen maakte we er maar een verzending van. Al met al vertrokken we om half 10 bij de Ikea. Snel even wat gegeten bij een onbekende fast food keten op het terrein van de Ikea en snel naar huis. Wat was ik blij dat deze dag voorbij was!

dscn2867


We zijn nog niet klaar met shoppen

We hadden gehoopt dat we de nacht al door hadden kunnen brengen in ons appartement, al was het maar op een matras op de vloer. Maar helaas, we moesten nog een extra nacht boeken in het hotel.

In de ochtend gingen we snel de spullen uitladen en de van weer naar de verhuurder brengen. Die bracht ons weer naar een andere verhuurder op Duke University. Hier hebben ze voor studenten en medewerkers speciale huurauto’s staan tegen een lagere prijs. Met de auto (een normaal formaat) hebben we rondgereden in Durham: verschillende grote malls en winkels bezocht, die werkelijk álles hebben. We keken onze ogen uit bij Walmart en Target.

Je loopt je ronde en kunt alles inladen: schoonmaakspullen, eten, meubels, leuke spulltjes, tv’s, echt alles wat je maar kunt verzinnen. We hadden dan ook veel nodig dus een volle kar hadden we in een mum van tijd!

Bij de kassa deed ineens de credit card van Willem het niet meer. We schrokken ons dood! We hadden al deze spullen zo snel mogelijk nodig en we wisten zeker dat we genoeg geld hadden. Na een tijdje rommelen bij de kassa gingen we snel wat geld pinnen met onze andere bankpas en konden we toch nog betalen.

Door het tijdsverschil was de Rabobank gelukkig nog bereikbaar en werd ons duidelijk dat de credit card geblokkeerd was. We hadden eerder bij de Walmart een nieuwe Playstation gekocht, waarna we gingen shoppen voor de dagelijkse boodschappen. Twee keer een groot bedrag bij de Walmart afschrijven wordt als verdacht gezien. Wisten wij veel! De kaart werd meteen weer ontblokt, zodat we weer geld uit konden geven.

Dezelfde avond zijn we begonnen met het poetsen van het appartement en kamer voor kamer meubels in elkaar zetten en inladen van de kasten. Wat een werk zeg! We sliepen voor het eerst, weliswaar op luchtbedden in ons eerste appartement.

dscn2868


We moeten nog een keer terug naar Ikea

Gister hebben we de auto nogmaals gehuurd of verlengd. We waren nog wat spullen vergeten en moesten ook nog wat terugbrengen. Om kwart voor 9 in de ochtend zaten we al op de fiets in de Walmart. Want ja, een fiets moet getest worden en de winkel is toch groot genoeg om er rond te fietsen. Helaas was het toch niet de Nederlandse degelijkheid. En besloten we verder te kijken.

Ook hebben we een bankrekening geopend met spaarrekening. Waarbij je, ja ja, 0,01% rente krijgt! In eerste instantie hadden we zoiets van ‘huh, 0.01%?’ Die man: ‘yes, 0.01%’. Wij: ‘0.01?’ Die man: ‘Yes’. Wij: ‘That’s like nothing!’ En moesten toch wel even lachen.

De rest van de dag hebben we vooral besteed aan het in elkaar zetten van Ikea meubels: Stoelen, kastjes en tafeltjes. Toen eenmaal de eettafel in elkaar stond bleek het dat we de verkeerde gekocht hadden! Een te kleine maat. En we hadden het artikelnummer nog zo goed gecontroleerd, dachten we… Na een telefoontje met de klantenservice bleek dat we het toch nog binnen 90 dagen, ongebruikt terug mochten brengen. Dus dat wordt nog een keertje gezellig naar de Ikea!

dscn2880


Het appartement wordt eindelijk gezellig

Vandaag hebben we de bank nog in elkaar gezet. Helaas moeten we nog wel een week wachten op de hoes die er omheen moet. Ook hebben we gepoetst: airco roostertjes, luxaflex, ramen wassen, plinten schoonmaken en de plakkerige vloer boenen. De meubels staan nu redelijk op zijn plek en ook hebben we hier en daar al wat leuke dingetjes opgehangen en neergezet. De koffers zijn ook leeggemaakt en de kasten gevuld.

Ook hebben we kennis gemaakt met onze buren. Naast ons woont een Chinees stel, waarvan de man ook op Duke zit. Tegenover ons woont Spencer, een Amerikaan die nu samen met een huisgenoot woont, maar zijn verloofde zal binnenkort ook intrekken. Hij bood ons dan ook aan om gebruik te maken van zijn Wi-Fi en eventueel later te delen als het allemaal goed werkt om kosten te besparen. Erg aardig!


Wat vinden we tot nu toe van Amerika?

Tot nu toe bevalt het erg goed in The States. Mensen zijn aardig en behulpzaam. Het accent is wel nog wennen bij sommigen. De Southern Slang is niet altijd goed te verstaan.

Het weer is warm maar wel regenachtig, met soms echt flinke buien. Het is dan ook zomer en het orkaanseizoen begint er aan te komen. Alles trilt gewoon wanneer het onweert. De omgeving is erg mooi, bosrijk en heuvelachtig. Soms lijkt het net of je in Noorwegen rijdt of zo maar dan zonder de bergen.

Verder is alles groots opgezet. In de parkeervakken hoef je je niet af te vragen of je auto goed staat, met een ‘simpele’ auto heb je ruimte zat. Ook drinkpakken zijn groot, onder de 2 liter kan je niet veel kopen. Net als de shampoofles is 3x zo groot als bij ons thuis. Het ziet er allemaal gewoon uit zoals op tv.

Wat me wel al irriteert is het veelvuldige gebruik van plastic. Ongeveer elk dingetje wat je koopt aan boodschappen gaat in een plastic tasje. Een fles cola gaat zelfs in twee plastic zakjes omdat ze bang zijn dat het kapt gaat. Kaasplakjes zitten elk los in plastic verpakt met daar om heen weer plastic. We hebben nu boodschappentassen gekocht in de hoop dit te kunnen verminderen. Al die tasjes zijn natuurlijk onnodig en slecht voor het milieu.


Wat gaan we de komende tijd doen?

Wat we komende week gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Sowieso naar de campus omdat Willem ook wat dingen moet regelen. Wellicht daar ook wat rondkijken en naar de mooie Duke Chapel, waar we al een glimp van opgevangen hebben.


Lees hier meer over onze avonturen
in Amerika

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: