Reisblogs Oceanië

Australië 2013

 

Op naar Australië!
Australië ligt letterlijk aan de andere kan van de wereld. Pfff, een heel eind vliegen maar gelukkig ging de eerste vlucht snel. Op Kuala Lumpur had ik een overstap ven redelijk wat uurtjes en besloot wat geld te betalen voor een lounge. Voor een paar tientjes had ik onbeperkt eten en drinken, kon ik heerlijk douchen en er zat zelfs een gratis massage bij!
Hoe soepel de eerste vlucht ging, zo erg ging de tweede vlucht. Gelukkig zat ik aan het gangpad bij een nooduitgang (wel erg koud) en kon ik opstaan wanneer dit nodig was. Tegen het einde van de vlucht werd ik erg misselijk en heb ik zelfs een keer naar de toilet moeten rennen. Ik was zó blij dat ik er was!

Eenmaal bij de douane probeerde dame die mijn paspoort controleerde ook nog grappig te zijn door heel serieus naar de computer en naar mij te kijken. Dacht oh nee, wat nu weer, ik heb toch niet iets fout gedaan met het visum ofzo. Daarna begon ze kei hard te lachen om mijn gezicht en zei ze dat alles goed was. Pfff… Gelukkig kwam het koffer snel en was ik zo bij Willem. Hij had goed gezorgd met wat eten en drinken.

We reden samen met de bus van Sydney naar Canberra, waar Willem op school zat. Ruim 3 uur rijden, maar niet veel van gemerkt. Ik heb ongeveer de hele rit liggen slapen. Wat ik wel nodig had!

Canberra
Willem had nog ruim een week te gaan in Canberra, ik kwam precies in zijn examenperiode aan. Hij moest dus nog best wel wat tijd besteden aan studeren. De eerste paar nachten sliep ik op Willems piepkleine kamer, waarna we samen een guest house in zijn gebouw gehuurd hadden. Hier zat een klein keukentje in, een kleine huiskamer met tv, een slaapkamer en een eigen douche. Iets meer ruimte is wel prettig.

In Caberra hadden we gelukkig ook tijd om wat rond te kijken. Zo nam Willem mij de eerste dag mee naar Black Mountain om te hiken. Denk, leuke wandeling is wel fijn bleek het behoorlijk steil te zijn, heerlijk met een jetlag… Boven op de berg stond de Telstra Tower, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad.
Ook bezochten we het mooie Lake Burley Griffin. Vanuit hier liepen we naar het National War Memorial, groot museum over de eerste en tweede Wereldoorlog en naar de National Botanical Gardens. Hier zag ik mijn eerste wilde kangoeroe, die daar dus gewoon door de stad heen huppelen. Ongelofelijk!
Omdat Canberra 100 jaar bestond, mochten we met de bus overal gratis heen. We zijn hiermee naar de National Gallery of Australia gegaan en daarna naar de National Library. Ideaal! Ook bezochten we nog het oude en nieuwe parlementsgebouw.

Ook hadden we een leuke avond met een aantal vrienden van Willem. Twee vrienden kwamen uit Sri Lanka, een van hen had lekker gekookt voor ons. Dezelfde jongen had een professionele telescoop en wilde ons graag meenemen om sterren te kijken. Met vijven reden we naar een buitengebied. Hij had een kennis waar we het land op mochten. Het was echt geweldig! Het was helder en we zagen met het blote oog de Melkweg. Door de telescoop liet hij ons de Melkweg zien en de ringen van Saturnus. Helaas ging toen wat mis met de telescoop en vrijwel direct daarna werden we door de eigenaar van het land uitgenodigd om bij hun binnen te komen. Zij zorgde voor zieke dieren, met name kangoeroes. Hele lieve mensen en leuk om een keer bij de locals binnen te komen.

Blue Mountains National Park
In ons eerste weekend samen besloten we een weekendje weg te gaan. Het ging goed met Willems examens dus kon hij ook wel wat vrije tijd gebruiken. We gingen met de bus weer naar Sydney om vervolgens met de trein naar het Blue Mountains National Park te gaan.
Bij aankomst in Sydney besloten we richting het Opera House te lopen maar we kwamen er snel achter dat we onze trein naar Katoomba zouden missen. Balen!
Na 2 uur reizen met de trein kwamen we aan in ons ‘geweldige’ low budget hostel. We besloten meteen richting Echo Point te lopen om The Tree Sisters te zien. Drie rotsen in een prachtige vallei van bergen. Helaas was het al snel donker, maar we besloten vroeg naar bed te gaan. De komende dagen zouden we flink gaan hiken.

De eerste dag besloten we de ene kant van de Three Sisters te bewandelen. Eerst bovenlangs vanuit Katoomba Falls Richting Echo Point. Vervolgens met de Giant Stairway (800 treden!) naar beneden. Gekke mensen die dit omhoog deden! Vervolgens onderlangs terug naar Katoomba Falls door de bossen met riviertjes en kleine watervalletjes. Maar in dit geval, what goes down, must come up: we moesten met de Furber steps omhoog. Gelukkig niet zo erg als de Giant Stairway.
De tweede dag liepen we de andere kant van de Prince Henry Cliff Walk. Dit keer alleen bovenlangs richting plaatsje Leura. Weer een mooie wandeling met watervallen en diverse look-outs. Vanuit Leura bleek het een half uur lopen te zijn naar Katoomba, maar lui dat we waren namen we de trein. En wat bleek de ticket machine was kapot. Dit gratis ritje was het waard!

Op de laatste ochtends namen we de trein richting Wentworth Falls. We dachten daar nog een mooie Darwins Walk te nemen, half uurtje volgens Google Maps. Bleek het bij aankomst 1,5 uur te zijn! Zijn we maar gewoon via de straat richting een aantal mooie look-outs gelopen. De bergen waren helemaal bedekt met een dikke laag mist, erg mooi! Op de terugweg hadden we nog voldoende tijd over en besloten we de Darwins Walk toch terug te lopen naar het treinstation.

Bij aankomst in Sydney hadden we nog vijf uur de tijd voordat de bus naar Canberra vertrok. En deze keer direct naar het Opera House gelopen. Helemaal geweldig! Vervolgens gingen we naar Darling Harbour om een lichtshow te bekijken. Er was een speciaal evenement aan de gang in Sydney: Vivid Sydney.

Bye bye Canberra
Na nog een aantal dagen in Canberra gezeten te hebben, was het eindelijk tijd voor onze reis! We haalden vroeg in de ochtend de huurauto op, waarin alleen ik mocht rijden. Willem was nog te jong. Alles zit natuurlijk links, zelfs het knipperlicht en de ruitenwissers zijn omgedraaid. Echt wel wennen!
We reden richting Torquay, een plaatsje net voorbij Melbourne. De rit van 7,5 uur reden we natuurlijk niet in een keer. Onderweg stopten we in Bowning, bij een alpaca boerderij. Hier gaf boer Bob ons een persoonlijke rondleiding over de boerderij en nodigde hij ons uit in zijn huis voor een kopje thee. Onze eerste reisdag eindigde in Benalla.

Great Ocean Road
Tegen de middag besloten we Torquay voorbij te rijden om te lunchen op het strand van Bells Beach. Een van de bekendste surfspots van de wereld! Pro wedstrijden worden hier gehouden. Na de lunch besloten we het surfthema aan te houden en reden we naar Torquay voor het Surfmuseum! Het beste museum ooit! Helemaal geweldig! Willem vond het ook leuk en kan niet wachten om te surfen!
Aan het einde van de middag bezochten we nog een visitor center om meer informatie te krijgen over The Great Ocean Road (GOR). De aardige dame haalde onze hele planning door de war met nuttige tips. Maar wel positief natuurlijk! Gelukkig dat we flexibel reizen en makkelijk onze plannen aan kunnen passen. Onze eerste avond langs The GOR luidde we in met een lekker pilsje in de lokale surfshop.

Onze eerste dag op The GOR bezochten we

 • Point Addis, Bells Beach. Een boardwalk langs het strand, prachtig met zonsopkomst
 • Anglesea, waar ze ook prachtige stand hebben
 • Aireys Inlet, hier bezochten we het bekende Split Point Lighthouse
 • Memorial Arch at Eastern View, een monument voor de bouwers van The GOR.
 • Teddy’s Look-out en Erskine Falls (hoogste waterval van de regio) in de buurt van het plaatsje Lorne
 • In Apollo Bay hadden we lunch op een bankje aan het water
 • Maits Rest, een kleine wandeling door het regenwoud
 • Cape Otway, hier zagen we wilde koala’s in de bomen
 • Twelve Apostles tijdens zonsondergang. We waren wat aan de late kant en miste dus het mooiste moment

We sliepen de eerste nacht in Port Campbell. Gelukkig waren we hier net op tijd de winkels waren al aan het sluiten toen wij boodschappen besloten te doen. Nog snel wat eten kunnen scoren zodat we konden koken in het hostel waar we sliepen. We waren hier nog met één ander stel. Lekker rustig dus tijdens de Australische winter.

Dag twee stonden we wederom vroeg op en bezochten we

 • Zonsopkomst bij de Twelve Apostles, prachtig! Nog mooier dan de zonsondergang
 • Gibson Stairs, op het strand kun je de Apostles van dichtbij bekijken
 • Lookouts The Arch en London Bridge, mooie rotsformaties
 • Bay of Islands, diverse grote rotsen in de zee

Dit was onze laatste stop aan The GOR. We reden nog verder naar Logans Beach, Warrnambool, om walvissen te spotten vanaf een platform. Helaas niets te zien.
Vanuit Warrnambool reden we verder landinwaarts richting Koroit. Tower Hill is een vulkaankrater die nu begroeid is. Mooie natuur. We reden hier ook bijna een emu (soort struisvogel) ondersteboven. Vervolgens reden we door naar Halls Gap een plaatsje in het midden van The Grampians National Park.

Grampians National Park
We sliepen in Tim’s Place, een eco hostel. Je kunt hier o.a. groentes uit de tuin halen en daarmee koken. Erg leuke plek en Tim is ontzettend aardig.
Alle high lights van het park zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het was ontzettend koud en moesten voor we aanreden het ijs van de auto krassen. We trokken een hele dag uit om het park te bezoeken, we bezochten o.a.:

 • De ‘Grand Canyon’, niets vergeleken met de echte natuurlijk maar heerlijk klauteren tussen de flinke rotswanden
 • McKenzie Falls, 200 treden naar beneden ontzettend mooie waterval
 • The Pinnacle, een wandeling van 2 uur naar de top van de berg. Het uitzicht was het driedubbel waard
 • Onderweg stopten we bij diverse lookouts en genoten we van de uitzichten.

De volgende ochtend was het al weer tijd om naar Melbourne te rijden. Een beetje rare Fin had een lift nodig en we besloten hem mee te nemen. We propten ons met al onze bagage in de kleine Hyundai i20. Hij heeft ongeveer de hele weg geslapen dus veel last hadden we niet van hem.
Voor we in Melbourne aankwamen stopten we nog bij een Bunji Shelter: aboriginal tekeningen in een kleine grot. Bunji is de schepper van alles.

Melbourne
Na de huurauto weggebracht te hebben en onszelf gesetteld te hebben in het hostel besloten we alvast wat rond te gaan lopen en de stad te ontdekken. Bij het maken van de eerste foto schrok ik enorm. Mijn lens lag aan diggelen in mijn camera tas! Schijnbaar was deze uit de auto gevallen tijdens het uitruimen. Willem hing meteen aan de telefoon met onze verzekering. Ik baalde enorm! We zijn toen maar een barretje in geschoten waar we ons verdriet hebben weg gedronken…
De volgende dag bezochten we direct een camerawinkel om een nieuwe lens te kopen. Gelukkig bleek dat de filter kapot was en de lens zelf was nog heel. Pfff, wat een opluchting! We kochten een nieuwe filter en daarna sloten we ons direct aan bij een tour door de stad. Deze werd gratis georganiseerd bij het hostel. Erg leuke tour die ging over kunst in de stad en waar we ‘secret bars’ konden vinden. Natuurlijk hebben we er ook een bezocht! Erg alternatief allemaal maar wel ontzettend leuk om eens mee te maken.

Een van de hoogtepunten in de stad was een diner in het restaurant van top chef Andrew McConnel. Super luxe eten met een daarbij horend non alcoholische drankjes die overigens erg apart waren.

Verder bezochten we nog:

 • De Queen Victoria Market
 • Het was erg goed weer dus we wandelden door de botanische tuin
 • Australian Center for the Moving Image musem: oude computerspellen spelen en lezen over films en andere gekke dingen die met beeld te maken hebben
 • Art Musem

We hebben heerlijke dagen gehad in Melbourne. Het weer was veel beter dan ze voorspeld hadden. In het hostel hebben we alle spullen uit moeten zoeken omdat het allemaal niet in onze koffers paste. Met veel moeite kregen we het passend. Op naar Sydney!

Sydney
We kwamen aan in ons eerste hostel (waar we maar een nacht zouden blijven) tijdens een zaterdagavond, stapavond. Er verbleven alleen maar een hoop tiener waaronder veel dik opgemaakte Britse meisjes: ‘The party down stairs is fucking awesome’, werd er tegen me gezegd. ‘Really? That’s great…’ Ik ga lekker slapen.

Nou, lekker was het niet. We sliepen op een 10-persoons kamer. De slechtste nacht van mijn leven ongeveer. Vroeg gingen we naar ons volgende hostel in Kings Cross waar we gelukkig een privékamer hadden. Bij aankomst checkten we meteen in en kochten we een iVenture card. Hiermee kunnen we 3 dagen onbeperkt attracties bezoeken. Het weer was erg regenachtig dus besloten we lekker warm naar binnen te gaan. We bezochten op onze eerste dag:

 • Madame Tussauds met allemaal bekende Australiërs
 • Sydney Tower Eye, maar door de regen was er geen uitzicht. Het werd ons aangeraden later terug te komen

Eenmaal terug in het hostel bleek dat onze kamer vol zat met kakkerlakken! Iehw! Echt super vies. Gelukkig was Willem niet bang en maakte hij er regelmatig een dood.

Op dag twee bezochten we:

 • Harbour Bridge Pylon, in een van de pionnen van de Harbour Bridge kun je naar boven. Vanaf de bovenkant heb je een mooi uitzicht over de haven
 • Een tour door het Opera House. Willem was helemaal in zijn nopjes. We bezochten de concerthall, operahall en nog een paar andere podia. Omdat we de laatste en maar een klein groepje waren, nam de gids ons mee achter de schermen. Normaal moet je hier apart voor betalen. Erg leuk!

De laatste dag van onze kaart ging in. We bezochten:

 • Het Powerhouse Museum, net zoals het Nemo in Nederland. Erg interessant als je van techniek houdt
 • The Garden of Friendship, een Chinese tuin midden in de stad
 • Sydney Tower Eye, dit keer was het helder weer. Prachtig uitzicht over de stad!

We gingen vroeg naar bed, want de volgende dagen hadden we een tour gepland naar het centrum van Australië.

Red Centre
Om 08.00 uur wilden we uitchecken bij het hostel maar de baas kwam niet opdagen. Stress!! We hadden het nog zo goed nagevraagd. Ondanks dat en een explosievencontrole kwamen nog net op tijd aan bij het vliegtuig. De komende dagen hebben we een tour geboekt om een gedeelte van de woestijn midden in Australië te ontdekken.

Bij aankomst in Yulara, een klein ‘plaatsje’ waar alleen campings en hotels liggen, werden we opgepikt door Tash. Wat bleek we waren de enigen die de tour geboekt hadden! We bezochten o.a.:

 • Kings Canyon in de avond: We sliepen op een camping sliepen in kleine hutjes. We sloten ons aan bij een groep met nog een paar andere Nederlanders. Met zijn alle aten we rondom het kampvuur. Erg gezellig!
 • Kings Canyon overdag: We hikten ruim 3 uur door het prachtige rode landschap. Tash legde ons van alles uit over de natuur en de geschiedenis van het gebied
 • Kata Tjuta (ook wel Mount Olga), 30 grote rotsformaties tot wel 500 meter hoog. We wandelden hier samen een uur rond
 • Uluru  (Ayers Rock) tijdens zonsondergang. Dit is een belangrijke religieuze plek voor de Aboriginals. Helaas was het wat bewolkt dus bleef de bekende zonsondergang een beetje uit. ‘s Avonds kampeerde we en hadden we kangoeroe vlees op de BBQ. We sliepen samen onder de sterrenhemel naast het kampvuur. Heerlijk!
 • Uluru tijdens zonsopkomst. Deze keer was het helder en we hadden een prachtige zonsopkomst. We kregen de tijd om een rondje te wandelen om Uluru heen. Een wandeling van maar liefst 10 km! Na de wandeling deden we mee aan een tour door een lokale Aboriginal. Hij legde ons van alles uit over Uluru en de geschiedenis
 • Wintjiri Arts & Museum. Prachtig museum over de Aboriginal cultuur en kunst. Helaas hadden we hier maar weinig tijd

Wat een ongelofelijk mooi gebied is dit! Geweldige ervaring om dit bijzonder stukje Australië te zien. Iedereen moet dit aan de reis toevoegen! In de namiddag vertrok ons vliegtuig weer terug richting Sydney.

Sydney part 2
De eerste nacht in hetzelfde hostel op Kings Cross beviel véél beter dan eerst. We hadden een andere kamer zonder beestjes maar met eigen toilet. Altijd fijn in een hostel!
We liepen lekker uit (dat was hard nodig) en gingen op ons gemak naar het bekendste strand van Sydney: Bondi Beach. Helaas was het erg slecht weer en waren die lifeguards van tv nergens te bekennen. We genoten van een paar warme drankjes in een van de leuke strandtenten.
‘s Avonds bezochten we de andere kan van de haven waar het Opera House aan ligt. Vanaf hier hadden we een mooi uitzicht op zowel het Opera House als de Harbour Bridge.

Op onze laatste dag in Sydney bezochten we het zonnige strand Manley waar veel surfers op het water te vinden waren. In de namiddag liepen we door de botanische tuin en genoten we van onze laatste zonsondergang van de stad.

Met de camper: Sydney naar Byron Bay
Eindelijk was het zover onze échte roadtrip begon! Vroeg in de ochtend haalden we onze ‘cheapa campa’ (en cheap was die) op bij de verhuurder. Willem zat voor de eerste keer achter het stuur! We deden snel boodschappen en reden direct door, langs de kust, naar het plaatsje Port MacQuarie.
Hier stond de volgende dag een whale watching tour op het programma, maar vroeg op de ochtend kregen we te horen dat deze niet door ging: te ruwe zee. BALEN!! We besloten het koala hospital te bezoeken wat erg interessant was. En we maakte een korte stop bij het Tacking Point Lighthouse, net buiten de stad.

We reden door naar plaatsje Coffs Harbour (ongeveer 2 uur rijden). Hier bezochten we het Muttonbird Island Nature Reserve. Een klein eiland wat, in het goede seizoen, vol zit met meer dan 5000 vogels. Nu was er amper een te bekennen. Maar het mooie uitzicht tijdens de wandeling was er niet minder om!

Op onze derde dag met de camper scheen er eindelijk een lekker zonnetje. We reden door naar Ballina waar we Terry ontmoeten, een maffe surfleraar. Met een klein groepje gingen we surfen op de lokale rivier. Erg apart om in zoet water te surfen. Na dik twee uur surfen, waren mijn ledematen door en door koud ondanks dat ik twee wetsuits droeg (!), besloten we dat het welletjes was. Met de verwarming op hoog reden we richting Byron Bay waar de avond doorbrachten.

Met de camper: Byron Bay naar Hervey Bay
In Byron Bay hadden we twee leuke activiteiten op de planning staan. De eerste was zee kajakken met dolfijnen! Klinkt makkelijk maar probeer die branding maar eens door te komen. Willem riep ‘Paddelen! Paddelen!’ Maar met een volledige golf in je ogen is dat niet zo makkelijk. Na een flink stuk verder op zee gepaddeld te hebben zagen we een groep dolfijnen surfen in de golven en springen. Ze kwamen zelfs tot op een paar meter afstand even kijken. Super gaaf!! Op de terugweg gingen we surfen met de kajak richting het strand. Bij de tweede flinke golf zag ik het al gebeuren: Eenn nose dive. Willem zat achter mij en werd over mij heen gelanceerd.

Gelukkig kwamen we heelhuids aan bij de volgende tour in Brunswick Heads: Whale watching! Eindelijk was de zee rustig geworden. Flink eind moeten varen om bultruggen te zien maar wat zijn ze prachtig! Een viertal walvissen kwamen regelmatig boven (tot wel enkele meters van onze boot) om zichzelf te showen. Aan het einde werden we beloont met een ‘breaches’, hoge sprongen uit het water.
Wat een fantastische dag hadden we achter de rug! Omdat we zoveel energie hadden besloten we verder te rijden naar Tweeds Head voor een overnachting.

Vanuit Tweeds Head reden we naar de prachtige Gold Coast. Onderweg maakten we een aantal stops:

 • Coolangatta, om surfers te spotten bij Point Danger
 • Burleigh Heads om langs de kust door de bossen te lopen. Heerlijke wandeling met goed weer

Uiteindelijk kwamen we in het hart van de Gold Coast uit: Surfers Paradise! Bikini aan, handdoek mee en op naar het strand. Toen het fris begon te worden (het was immers winter in Australië) liepen we terug naar de camper en tot onze verbazing lag er een boete onder de ruitenwisser Het betaalkaartje was omgewaaid met deuren open en dicht doen. Nog een poging gedaan om het goed te praten bij de beveiliger, maar helaas. Een beetje ontdaan reden we door naar Brisbane.

Omdat we al veel grote steden bezocht hadden, hadden we maar een volledige dag gepland voor Brisbane. Achteraf erg jammer want het was onze favoriete stad. We bezochten:

 • ANZAC Square met diverse war memorials.
 • De City Hall met museum
 • Schots festival: Op het plein voor de City Hall was Schotse muziek, eten (ook wij waagde ons aan haggis) en cultuur gerelateerde dingen. Erg leuk!
 • South Bank Parklands: een 17 hectare gebied met wandelpaden, een aangelegd stand, diverse parken en hier en daar prachtige uitzichten over downtown Brisbane. Er was van alles te doen in het park: kinderen schaatsten bij ruim 25 graden op de aangelegde schaatsbaan. Een eindje verder traden er diverse muzikanten en straatartiesten op. Overal kraampjes met eten en spulletjes.
 • ‘s Avonds aten we in Chinatown en pakten we een pilsje in een gezellige game bar. Samen met andere game liefhebbers speelden we spelletjes op diverse game consoles zoals de Playstation.

Vanuit Brisbane reden we door naar Landsborough. Onderweg maakten we nog een aantal stops bij

 • Mount Coot-tha, een berg net buiten de stad. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad
 • Glass House Mountains, rotsformaties die uit het niets opdoemen in een relatief vlak gebied. Hier hebben we een aantal wandelingen gemaakt door de bossen en op de bergen

In Landsborough sliepen we op een kleine camping. We besloten taken te verdelen: Willem koken en ik een wat kleren wassen. Ineens riep Willem mij: heb jij de autosleutel!? Je raadt het misschien al, hij had ons buitengesloten. Gelukkig was de eigenaar nog bij de receptie en heeft Willem de plaatselijke ANWB gebeld. Het duurde een eeuwigheid voor we iemand aan de lijn kregen en we dachten dat het niet meer zou lukken omdat het tegen 6 uur was. Maar binnen een uur kwam er iemand die onze camper open wist te maken.

Vanuit Landsborough reden, met overnachting in het plaatsje Caloundra, door naar Coolum Beach. Coolum ligt aan de Sunshine Coast waar het perfect surfen is. Ook wij boekten onze tweede surfles, maar in de ochtend voelde ik me niet helemaal fit. Ik wilde het bijna afzeggen maar toch besloten om door te gaan. Gelukkig geen spijt en voelde ik me eenmaal in het water stukke beter.
Na het surfen moesten we helaas weer terug naar Caloundra (40 minuten), omdat Willem zijn armband op de camping had laten liggen in het washok. Vanuit hier reden we direct door naar Noosaville om te overnachten.

In de ochtend voelde ik me wederom niet fit (nu al zo’n 5 dagen). Het was een regenachtige dag dus besloten we naar de apotheek te gaan, waar ik aan een jonge probeerde uit te leggen waar ik last van had. Hij smeerde mij anti-diarreetabletten aan (waarom ik die kocht geen idee, want ik had helemaal geen diarree….). Hij verwees mij door om toch even een bezoekje te brengen aan de dokter. Omdat ik daar niet meteen terecht kon, besloten we nog eerst een bezoekje te brengen aan het strand van Noosa Heads. Echter een beetje treurig met miezerig weer dus gingen we maar weer terug naar de dokter.
Na een paar testjes en drukken op mijn buik was de conclusie dat ik voedselvergiftiging had. Advies: een tijdje geen vlees en melkproducten omdat die moeilijk verteren. Het kon twee dagen tot weken duren voor het voorbij zou gaan. Lekker dan!

Het weer was nog niet opgeklaard dus besloten we naar de zon te rijden, naar Hervery Bay.

Met de camper: Hervey Bay naar Airlie Beach
Op onze eerste dag in Hervey Bay werden we vroeg op de ochtend opgepikt door Bryan voor een Fraser Island tour. We hadden eerder besloten om een tour te doen van een dag in plaats van twee. Uiteindelijk kwam dit ook beter uit met mijn buik. Fraser Island is het grootste zandeiland van de wereld en is per ferry bereikbaar vanuit River Heads. Op het eiland is het landschap erg afwisselend: Mangrovebossen, tropische regenwouden, eucalyptusbossen en duinlandschap.
Met de ferry kwamen we aan in Wonggoolba en reden direct verder naar Central Station in onze grote 4WD bus (serieus een bus op enorme wielen). Central Station is een stukje regenwoud in het midden van het eiland. We maakte een korte wandeling en luisterden ondertussen naar Bryan. Vervolgens hadden we even tijd om bij de komen van de hobbelige wegen bij Lake McKenzie.
Na de lunch reden we over het strand naar een groot scheepswrak, Maheno. Korte stop om foto’s te maken. Onderweg naar The Pinnacle (gekleurde stenen) en Eli Creek (beekje) zagen we een wilde dingo op het strand rondlopen.

Vanuit Eli Creek reden we naar de andere kant van het eiland waar we weer de ferry opstapten. We genoten van een prachtige zonsondergang op de terugweg naar River Heads. We werden weer netjes afgezet bij de camping waar we nog een overnachting hadden.

Agnes Water was onze volgende bestemming. In dit kleine plaatsje hebben we wederom een hele middag gesurft. Vanaf hier begint het Great Barrier Reef en daardoor is Agnes het laatste plaatsje waar gesurft kan worden. Uiteindelijk besloten we hier ook te overnachten op een kleine camping.

Het was tijd om officieel de tropen in te trekken. Met elke kilometer we noordelijker reden werd het warm en ook de insecten groter. Rockhampton was onze eerste ‘tropische’ bestemming. In deze stad bezochten we de botanische tuinen en wilde Willem graag naar het Railway Museum. Maar dat was helaas gesloten. We reden verder naar Mount Archer, vanwaar we een mooi uitzicht hadden over de stad.
Omdat het nog voeg was reden we door naar grotten die wij onderweg aangeraden hadden gekregen: Capricorn Caves, een van de grootste grotten in Australië.

Bij aankomst in het Capricorn Caves National Park (gelegen bij het plaatsje The Caves, hoe toepasselijk) was het al te laat om een tour te doen. Gelukkig boden ze overnachtingsplekken aan voor kampeerders. We bleven er slapen op een erg basic camping en in de ochtend gingen we meteen mee met de eerste tour. De tour duurde een uur en het mooiste gedeelte is The Cathedral, de grootste kamer in de grot. Er worden ook bruiloften en opera’s gehouden omdat de akoestiek zo goed is.

Na de tour reden we door naar Airlie Beach waar we een aantal dagen zullen blijven.

Met de camper: Airlie Beach naar Port Douglas
We slapen in Airlie Beach om de prachtige Whitsunday Islands te bekijken. De eilandengroep bestaat uit 74 eilanden waarvan de meeste bij het gelijknamige National Park horen.
De eerste dag boekten we een zeiltocht door de prachtige eilanden. Een heerlijk rustig dagje met alleen lekker eten en hier en daar wat snorkelen. Ook zagen we weer bultruggen!

Dag twee besloten we te gaan skydiven alleen was het weer behoorlijk slecht. Voor de veiligheid ging het dus niet door. Ondanks de regen trokken we erop uit om Airlie Beach beter te bekijken. We besloten ruim twee uur te lopen naar een visitor center waar ze meer informatie hadden over Whitsunday Island, het hoofdeiland. Met zompige schoenen kwamen we aan en besloten na wat rondgekeken te hebben de bus terug te pakken naar de camping.
Tegen de avond klaarde het gelukkig op! We pakten snel de auto en reden naar het Conway National Park. Hier maakte we een korte wandeling met prachtig uitzicht over de eilandengroep.

Op dag drie ging de wekker terwijl het nog donker was. Vandaag bracht de organisatie SCAMPER ons met kampeerspullen in een razendsnelle boot naar Whitsunday Island. We gaan twee nachten doorbrengen op het prachtigste strand van Australië (naar mijn mening de hele wereld): Whitehaven Beach! Door de 98% silica in het zand is het spierwit. Je krijgt geen verbrande voeten omdat het zonlicht reflecteert, maar je moet je wel extra insmeren omdat je lichaam extra snel verbrand!

We zetten ons tentje op met uitzicht op het strand en maakten een wandeling naar de andere kant van het eiland: Chance Bay. Tijdens zonsondergang (en zonder toeristen) aten we het avondeten op het strand op. Op een kleedje keken we naar de prachtige sterrenhemel en ineens zagen we misschien wel honderd vleermuizen over vliegen! Erg bijzonder!
Om 7 uur vielen we in slaap in de tent (het was al even donker en we waren vroeg wakker) wat als gevolg had dat ik om 12 uur klaar wakker was. Een beest besloot de rest van de nacht een geluid te maken als een luchtalarm waardoor slapen onmogelijk was. Daarnaast was er de hel van naar het toilet moeten. Serieus óveral spinnen! Verschrikkelijk!

De Kookaboora (vogel) was de perfecte wekker ‘s ochtends om half 7. Op het strand ontbeten (wat hebben we het toch slecht). Tja, douches waren er niet dus we waren zo klaar. We liepen naar het prachtige Hill Inet. Met eb loop je hier tussen de felblauwe krabbetjes, het leek net National Geographic.
Aan het einde van de dag zaten we weer lekker op het strand en werden we ineens benaderd door een dame van een tour. Of we wat weten wilde hebben? Na 2 dagen brood met pindakaas was pasta en kip overheerlijk! Ondertussen raakte we ook aan de praat met een Nederlands stel wat ook kwam kamperen en een piloot van een van de watervliegtuigjes (hij had de beste baan ter wereld en dat wilde hij er even inwrijven).
Tijdens het avondeten kwamen er duizenden muggen op ons af. We besloten het eten verder op te eten in de tent. We krassen ons al kapot van alle andere muggenbulten. Dezelfde nacht spijt dat we in de tent gegeten hadden: Ik schrok wakker van een geluid en deed een lampje aan. Zat er een dikke bruine rat op de binnentent!! Die komen af op de geur. Ik schrok me dood! Willem jaagde hem weg waarna ik weer met een gerust hart kon slapen.

Na twee nachten werden we in de ochtend weer opgepikt om naar Airlie Beach te gaan. We namen afscheid van het eiland, wat een geweldige ervaring was dat!
Eenmaal weer op het vasteland reden we door naar Townsville waar we kort Castle Hill bezochten. Vanwaar je niet alleen een mooi uitzicht hebt over de stad, maar ook op Magnetic Island wat net voor de kust ligt.
Hierna reden we door naar het plaatsje Blue Water waar we moeite hadden om de camping, die we tien minuten eerder geboekt hadden, te vinden. Na een paar keer bellen, met diverse instructies hadden we hem eindelijk gevonden. De aardige dame achter de balie gaf ons diverse tips met dingen die we moesten bezoeken. Wat resulteerde in vroeg naar bed gaan en weer vroeg opstaan.

We hadden dezelfde avond een kampeerplek geboekt in het Paronella Park, een park midden in een stuk regenwoud met oude ruïnes. Maar voor we daar aankwamen bezochten we onderweg nog:

 • Paluma National Park. We wandelden langs de Little Crystal Creek met mooie watervallen.
 • Wallaman Falls. De grootste waterval van Australië van maar liefst 270 meter!

Bij aankomst in het Paronella Park werden we vriendelijk ontvangen door, wat later bleek, de eigenaar. Voor $40 hadden we entree voor het park, dag en avond tour, een kleine gift en een nacht kamperen. Wat een deal!
We sloten meteen aan met de avondtour, zodat we de volgende dag daar niet aan vast zaten. Erg mooie ruïnes, die de eigenaar heeft proberen te herstellen in de oude glorie. Prachtig verlicht en we kregen veel informatie van de gids. Aan het einde van de tour kregen we een cadeautje: Een stukje steen van de originele ruïnes.

De tweede dag gingen we mee met de eerste dagtour om half 10. Gelukkig kregen we andere informatie, goed geregeld dus.
Na de tour reden we direct door naar Kurrimine Beach. Bij eb kun je hier bij Kings Reef over het rif lopen. Dit moet je wel goed timen want wanneer het vloed wordt moet je snel terug naar land. De stroming is sterk en zal je de zee in slepen. We stonden tot ongeveer kniehoogte in het water. We zagen echt van alles: zandwormen, zee-egels, grote zeesterren en zeekomkommers. Aparte ervaring.

Vanuit Kurrimine reden we direct door naar Port Douglas waar we een aantal nachten zullen slapen. We reden via de prachtige Captin Cook Highway, gelegen aan de kust. Met hier en daar uitkijkpunten waar je kunt genieten van het mooie uitzicht.

Met de camper: Omgeving Port Douglas naar Cairns
Vanuit Port Douglas hebben we een aantal tours geboekt om de omgeving beter (en makkelijker en sneller) te ontdekken.

Op dag een staat een duik- en snorkeltour op het programma in het Great Barrier Reef. Wat hebben we hier naar uitgekeken zeg! Met een grote boot vaarden we naar een aantal plaatsen aan de buitenkant van het rif. We zagen haaien, gigantische clam shells, schildpadden en ontelbaar veel verschillende vissen.
Op de boot was alles ook perfect geregeld van de duikbenodigdheden tot de uitgebreide lunch. Heerlijke dag!

Dag twee stond in het teken van het Daintree National Park. ‘s Ochtends werden we opgehaald door de gids, Chris. Hele aardige en grappige man. We zaten in de auto met twee andere stellen, klein groepje dus. We bezochten

 • Mossman Gorge, mooie rivier met grote rotsen midden in het regenwoud. Hier maakten we een korte wandeling en vertelde Chris veel over het gebied
 • Daintree River cruise. De super enthousiaste kapitein praten ruim een uur aan een stuk door. Vertelde ons van alles over het gebied en het wildlife. We zagen onder andere diverse vogels, slangen en grote krokodillen (waaronder de grootste ‘Scarface’)
 • Noah Valley. Hier maakten we wederom een korte wandeling door het regenwoud
 • Cape Tribulation: de plek waar het regenwoud en het Great Barrier Reef samen komen. We hadden een mooi uitzicht vanaf Kulki Lookout.
 • Daintree Ice-cream Company. We sloten de dag af met een lekker ijsje. Onderweg hier naar toe spotte we nog een Cassowary met jong.

Op onze laatste dag van de vakantie reden we richting Cairns. Hier deden we een laatste poging om te skydiven. Bij aankomst op het kleine vliegveldje werden we helemaal ingelicht en moesten we diverse papieren ondertekenen. Ik werd stiekem toch wel een beetje zenuwachtig. In de lucht was alles nog leuk en aardig totdat de deuren open gingen. Mijn hart stond ineens stil. Willem ging als derde naar buiten en ik als vierde. De eerste secondes wist ik niet wat boven en onder was. Als je eenmaal op snelheid bent hang je gewoon in de lucht en is er helemaal niets aan de hand. Je kunt dan gewoon rondkijken en genieten van het uitzicht. Heel vreemd.
Doordat er slecht weer opkomst was (wind was ondertussen aangewakkerd) moest mijn begeleider flink sturen met de parachute, waardoor ik ontzettend misselijk werd. Pas in de auto kwam er alles uit, ja in het bijzijn van 10 andere mensen. Schandalig, maar mijn begeleider was er aardig en stelde me gerust. Een op de 10 heeft daar schijnbaar last van. Tja, ik was dus die ene uit de groep.

De rest van de dag hebben we spullen uitgezocht en koffers gepakt. Aan het einde van de dag had ik hem behoorlijk hangen en besloot ik lekker op tijd te gaan slapen.

Hallo Japan
Na 57 dagen gereisd te hebben, was het helaas tijd om weer terug naar huis te gaan. Toch erg jammer, er was nog zoveel moois te zien! In de ochtend namen we afscheid van onze cheapa camper en werden we door het verhuurbedrijf naar het vliegveld gebracht. We vlogen met Jetstar (ook wel Crapstar) naar Narita, Japan. Het halve vliegtuig was leeg waardoor we heerlijk languit konden gaan liggen. Ook kregen we onverwachts gratis drinken, een warme maaltijd en een etui met toiletartikelen.

Bij aankomst in Japan haalden we onze koffers op en boekten we bij de balie een hotelovernachting. Omdat we zo lang de tijd hadden besloten we kort het kleine dorpje Narita in te gaan. Hier aten we overheerlijke sushi in een tent waar niemand ons kon verstaan.
Het was erg leuk om een voorproefje te krijgen van Japan. Een land waar ik super graag een keer naar toe zou willen. ‘s Aavonds heerlijk geslapen in een normaal bed. Dat was lang geleden. De vlucht naar Nederland verliep gelukkig ook goed.

Weer thuis
Eenmaal op Schiphol werden we met een spandoek door onze ouders onthaalt. Erg leuk!
Een paar dagen na aankomst werd er bij Willem thuis een ‘welcome back’ feestje georganiseerd. Hij was ondertussen een half jaar weggeweest. Het was heerlijk weer en tijdens de BBQ vertelden we al onze verhalen aan vrienden en familie.

Toch weer fijn om thuis te zijn


Note: Tijdens deze vakantie bezochten wij ook een aantal dierentuinen waaronder

 • WildLife, SeaLife en Taronga Zoo in Sydney
 • The Australia Zoo van Steve Erwin in Beerwah. Hier aaiden we o.a. olifanten, kangoeroe’s, wallabie’s en koala’s

Sinds een aantal jaren bezoek ik geen dierentuinen en aquariums meer vanwege persoonlijke standpunten tegen het houden van dieren in gevangenschap. Ik kan echter zeggen dat wanneer je aan het reizen bent door Australië er ontelbaar veel mogelijkheden zijn om ontzettend veel dieren (met name koala’s, kangoeroe’s, wallabie’s, krokodillen en dolfijnen) in het wild te spotten. En wat is er mooier dan deze dieren in hun natuurlijk omgeving te zien? Vaak hoef je er niet eens geld voor neer te leggen!
Daarnaast zijn er ook verschillende organisaties die je kunt bezoeken die werken aan conservatie of aan rehabilitatie van wilde dieren. Zoals het Koala Hospital wat wij bezochten in Port MacQuarie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: