Wonen & Werken Singapore

National Day in Singapore

We zitten nu al ruim 3 maanden in Singapore en hebben al ontelbaar veel feestdagen gehad. Ik maar denken dat Nederland er veel heeft maar Singapore doet echt overal aan mee. Of het nu kerst is, offerfeest, Chinees nieuwjaar of, een van de belangrijkste Hindoeïstische feesten, Divali, iedereen heeft een vrije dag, en dat vind ik erg goed. Zoiets zie je niet in Nederland maar zouden ze wel moeten doen. Mensen wordt de mogelijkheid geboden mee te vieren met andere religies en culturen.

Maar goed niet iedereen doet natuurlijk mee aan het feest van een ander. Die genieten gewoon van een lekkere vrije dag. Maar een feest waar wel iedereen aan meedoet is National Day, misschien wel de grootste feestdag van Singapore. Ben je rond die tijd in de stad, zorg er dan voor dat je wat langer blijft en deze leuke feestdag meemaakt. Wat er gevierd wordt en hoe mensen deze feestdag besteden lees je hieronder.

Wat is National Day?
National Day, oftewel nationale dag, wordt elk jaar gevierd op 9 augustus. In 1965 werd Singapore op deze dag onafhankelijk van Maleisië. In 1966 werd het voor het eerste groots gevierd. De Singaporeanen noemen het ook wel de geboorte van Singapore. Afgelopen augustus vierde Singapore haar 53e verjaardag.

Versieringen in de stad
Weken van tevoren wordt de stad tiptop in orde gebracht. Grote steden worden normaal compleet schoongemaakt en parkjes opnieuw aangelegd maar dat is in Singapore totaal niet nodig. De stad wordt wel versierd. Op flatgebouwen worden ontelbaar veel vlaggen opgehangen en ook langs de weg worden vlaggetjes in de berm geprikt. Verjaardagsslingers met een leeuwenkop hangen over hekjes en grote banners met ‘Happy Birthday Singapore’ worden op kale betonnen muren gehangen. Overal zie je grote reclameborden met ‘We are Singapore’. De versiering blijft overigens de hele maand hangen.
Natuurlijk wordt er in de winkels ook van alles verkocht. Het is net als Koningsdag bij ons. Iedereen loopt in rood met witte shirtjes, vlaggetjes, gekke brillen en Singapore plakkertjes op de wangen.

National Day Parade
De belangrijkste activiteit die georganiseerd wordt is de National Day Parade. De Parade, met een zeer hoog patriottisch gehalte, wordt elk jaar op een verschillende plek in de stad gehouden. Deze keer was dat in de Marina Bay in Downtown. Zoals de naam je wel doet denken is het niet echt een parade. Geen gekke wagens door de stad bijvoorbeeld, maar het heeft meer iets weg van een groot concert. Tickets voor de tribune zijn alleen te krijgen via een loterij en helaas mag je alleen meedoen als je een staatsburger bent. Het is ongekend populair en tickets krijgen is moeilijk. Het gebied is dan ook afgezet en buitenstaanders kunnen er amper iets van zien.

Tijdens de parade wordt er opgetreden door de beste dansgroepen, fanfares en artiesten. Het leger komt voorbij gemarcheerd (je weet wel zoals je wel eens ziet op televisie in China ofzo) en ook de president geeft een oppeppende toespraak over hoe geweldig Singapore wel niet is. Dit jaar zorgde de luchtmacht voor spectaculaire shows met parachutisten, een enorme vlag tussen twee helikopters, straaljagers doen gevaarlijke trucjes (en maken zelfs een gigantische hart in de lucht van gekleurd poeder) en alle soorten vliegtuigen van de luchtmacht komen in een perfecte formatie overgevlogen. Kanonnen worden afgeschoten vanaf het water waarna er een kleine parade van boten voorbij komt gevaren. Als klap op de vuurpijl, in dit geval letterlijk, wordt er een prachtige vuurwerkshow gehouden midden op de baai. Ondertussen zingt iedereen mee met het volkslied en wordt er uit volle borst meegezongen met het jaarlijkse National Day Parade theme song. Dit jaar was het ‘We are Singapore’.

Maar hoe kunnen al deze 5,8 miljoen mensen die nu in Singapore wonen die show dan zien? Natuurlijk is zo’n parade niet in een dag in elkaar gezet en wordt er al weken geoefend om alles in orde te krijgen. Elke zaterdag kun je de repetities van de luchtmacht zien in de Marina Bay: Dat is natuurlijk niet achter de schermen te beoefenen. De twee zaterdagen voor National Day wordt de volledige show ook gegeven (dus geen repetitie) en staatsburgers kunnen voor deze shows ook al tickets krijgen. Alleen op deze dagen wordt ook het vuurwerk afgestoken. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om toch de volledige show mee te krijgen.

Hoe vieren de Singaporeanen dit? 
De Singaporeanen besteden de dag vooral met familie en vrienden. Ze doen mee aan de vele activiteiten die door de stad georganiseerd worden. Een handjevol mensen heeft veel geluk en tickets weten te scoren voor de National Day Parade. Andere mensen verzamelen zich halverwege de middag in parkjes en andere uitkijkpunten om toch iets mee te krijgen van de show. Mensen nemen hun eigen eten en drinken mee en genieten van een leuke picknick middag. Na zonsondergang kijkt iedereen naar de prachtige vuurwerkshow en direct daarna gaan ze massaal naar huis.
Degenen die het te druk vinden om naar buiten te gaan, die blijven lekker binnen. Er wordt familie/vrienden uitgenodigd, lekker gekookt en de Parade en vuurwerkshow worden op televisie gekeken.

Giving Back
Rondom de dag van National Day is er ook een periode ingesteld die heet ’18 Days of Giving’. Je kunt dan geld of spullen doneren aan diverse goede doelen. Op straat lopen collectanten rond en er worden fundraisers georganiseerd. De spullen en het geld gaan voornamelijk naar de mensen die het minder breed hebben.

Hoe vierden wij het?
Een paar weken voor de grote dag waren we toevallig aan het wandelen in de Marina Bay. Waarom staan er hier al die mensen met camera’s? We hoorden muziek en ineens doemde het grote podium met tribune voor ons op. Toevallig waren we in een van de eerste repetities beland. We bleven zitten en zagen de hele show van dichtbij. Alleen bleef het vuurwerk uit. Later kwamen we erachter dat er nog 2 volledige repetities zouden zijn. We besloten op de eerste avond terug te gaan naar de Marina Bay om de vuurwerkshow van dichtbij te bekijken. Het was gigantisch druk al maar echt  fantastisch mooi!

Op de grote dag zelf gingen we met een groep vrienden picknicken in een park. We waren er vroeg en hadden een perfecte plek gevonden om het vuurwerk te kijken. Net als alle andere mensen genoten we van het eten, de gezelligheid en de prachtige vuurwerkshow.


Meer lezen over Singapore? Dat kan hier

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: