Wonen & Werken USA

Winter in North Carolina

Druppeltjes vallen uit de goot naar beneden. Op de stoep liggen grote plassen water. Het is uitkijken waar je loopt anders krijg je natte voeten. Vandaag is het maar liefst 19 graden! Terwijl 4 dagen geleden sneeuwstorm Inga over de oostkust raasde en de wereld bedekte in een dikke laag sneeuw. De laatste restjes smelten snel. Afgelopen week had ik dan ook lekker een paar daagjes vrij. Niet zomaar vrij: Sneeuwvrij!

Afgelopen jaar is de winter vroeg begonnen. Carolinians klagen steen en been over de kou die niet normaal is voor de tijd van het jaar. Het is pas januari en we hebben al onze derde sneeuwstorm te pakken. Er werd tussen de 7 a 10 centimeter voorspeld, echter kregen we er 23! Nog een dikke maand te gaan en dan kruipen de temperaturen gelukkig weer langzaam omhoog.

Temperatuur
Na het lekkere nazomerweer van de herfst, zakken de temperaturen ineens flink naar beneden. In december ligt de temperatuur zo tussen de 10 a 15 graden. Heerlijk om langzaam te kunnen wennen aan de echte winter die pas in januari begint. Temperaturen liggen overdag dan zo rond de 0 a 10 graden. In februari krijgen we meestal wat sneeuw. Vanaf maart kruipen de temperaturen weer omhoog richting de 15 graden waarna het weer snel bloedheet wordt. Je leest het goed, de echte winter duurt hier ongeveer twee maanden. Heerlijk!

Echter dit jaar was de winter er erg vroeg bij en vroor en sneeuwde het al in december! Ondertussen sneeuwt het al voor de tweede keer in januari. De wisselvalligheid gaat in de winter gewoon door. Zo kan het de ene dag sneeuwen en twee dagen later 20 graden zijn. Zoals vandaag dus.

Een ander voordeel van de winterperiode hier is dat vrijwel elke dag de zon schijnt. Het mag dan wel bar koud zijn maar in het zonnetje is het nog redelijk te houden. Daarnaast is het ook lekker op tijd licht in de ochtend. Depressief van de donkere dagen wordt je hier niet. Dat verschil merk je echt.

Winter Storm Warning
Amerika is in de ban van de weer ‘watches’ en ‘warnings’. Het verschil is dat bij een ‘watch’ er een kans is dat er een storm/overstroming/brand/tornado ontstaat. Een ‘warning’ betekend dat het gegarandeerd is dat het gebied geraakt gaat worden en dat men zich moet voorbereiden op het weer wat komen gaat.

En bij een warning is er dus paniek. Ik wist niet wat mij over kwam de eerste keer dat er een sneeuwstorm aan kwam. Op het nieuws wordt er gepraat of het einde van de wereld in zicht is en er wordt opgeroepen om noodpakketten te maken. Overheidsgebouwen, scholen en veel winkels blijven uit voorzorg dicht. Ook op straat is er niemand te vinden.

Vergeten boodschappen te doen? Dan heb je pech! Want dagen van tevoren halen mensen de schappen leeg. Brood, melk, eieren, water en noodles zijn enkele van de vele producten die niet aan te slepen zijn. Batterijen, kaarsen, sneeuwschuivers en noodpakketten zijn ook nergens te vinden.

Dit allemaal voor een centimeter sneeuw….

Bread-cast in voor centraal North Carolina

Een gevaar voor je leven
Zijn ze nu echt met zijn alle zo aan het overdrijven? Voor ons doen, vaak wel maar in enkele gevallen kan het ook echt gevaarlijk zijn.
Natuurlijk kan ik alleen spreken uit ervaring in de gemeente Durham. En die ervaring was niet al te best. De eerste winterstorm in 2014 was verschrikkelijk. Niet verschrikkelijk als in de hoeveelheid sneeuw (er lag maar goed 1 centimeter…) maar hoe de gemeente hiermee omging. Of eigenlijk hoe ze er níet mee om gingen. Er was totaal geen voorbereiding gedaan. Wij lieten ons dan ook vertellen dat sneeuw erg uitzonderlijk is hier (we hebben nu dus al 4 jaar op rij sneeuw in de winter maar oké…).

Destijds had de stad misschien één sneeuwschuiver en veel te weinig zout dus gingen ze maar met zand strooien. Verse sneeuw is niet het probleem. De problemen ontstaan vaak de dagen na de sneeuwstorm. Overdag schijnt lekker het zonnetje en liggen de temperaturen vaak boven het nulpunt. Al de sneeuw dooit maar vriest ‘s avonds weer lekker aan. Je wordt wakker en de wereld is een complete ijsbaan. Dit in combinatie met het feit dat mensen hier totáál niet weten hoe ze in sneeuw moeten rijden, is natuurlijk levensgevaarlijk.

Door de jaren heen is de situatie wel wat beter geworden. Er wordt voortijdig gestrooid en er zijn meer sneeuwschuivers op pad. Echter, het tegenhouden van het ijs is erg moeilijk en de situaties op de weg blijven daardoor slecht. Met name op wegen in woonwijken of bijvoorbeeld de parkeerplaats voor ons appartement.

Plezier
Een sneeuwstorm levert natuurlijk niet alleen maar ellende op. Er is ook een hoop plezier aan te beleven. Zo kun je wandelingen maken door het bos of mooie foto’s maken. Ook worden er massaal sneeuwpoppen gemaakt. Sommige straten staan helemaal vol. Enkele zijn ook nog eens erg mooi versierd.

Echter gaat voor ons het werk wel gewoon door. Willem gaat naar zijn kantoor om te werken ondanks dat ook de school gesloten is. Ook ik moet naar het werk toe (indien mogelijk natuurlijk). De diertjes moeten gewoon eten en medicatie krijgen. Vaak blijven we tot de belangrijkste taken gedaan zijn waarna we snel naar huis gestuurd worden.


Meer lezen over wonen in Amerika? Klik dan hier

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: