Top 10 bezienswaardigheden van North Carolina

North Carolina. Niet een van de staten waar je direct aan denkt als je op vakantie wilt naar Amerika. Door veel reizigers wordt het dan ook over het hoofd gezien. Maar North Carolina heeft ontzettend veel te bieden. Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur, historie of lekker eten, deze staat heeft alles te bieden! En zoals ze zelf zeggen: ‘NC, nothing compares!’ 

Tja, soms zeggen beelden meer dan woorden. We beginnen met een kort introductiefilmpje over onze prachtige thuisstaat.

De afgelopen drie jaar hebben we al behoorlijk wat van onze staat kunnen ontdekken maar, zoals overal, is er zo veel meer! Dit is onze top 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen!

1. Raleigh
De hoofdstad van North Carolina mag je natuurlijk niet overslaan! Parkeer downtown in de buurt van het gezellige Blake Street. Loop vervolgens over het Moore Square, met het beeld van de bekende acorn (eikel), naar het oude NC State Capitol. Hier kun je gratis doorheen lopen of meedoen aan een tour. Ook het nieuwe overheidsgebouw, NC State Legislative Building, kun je gratis bezoeken.
Aan de overkant van het oude State Capitol vind je twee GRATIS musea: Museum of Natural Sciences en het Museum of History. Bezoek ook het North Carolina Museum of the Art, deze ligt net buiten de stad en is overigens ook gratis. Jazeker, zuinige Nederlanders houden van Raleigh!

Naast al het leuks wat te zien is heeft Raleigh ook enorm veel keuze aan lekkere restaurants. Of je nu van Southern food houdt of veganist bent, de stad is van alle markten thuis! Heb je liever zin in een biertje? Bezoek dan een van de ontelbare pubs in de stad met rijen tapbier.
Ook voor winkelliefhebbers is de stad geschikt. Het puilt uit van de hebbe-dinge-winkeltjes, kledingboetiekjes en kunstgalerijen.

2. Outer Banks
Een van de meest populaire vakantiebestemming van de North Carolinians zelf. Tijdens de zomervakantie of feestdagen stroomt de kustlijn vol mensen. Onze eerste weekendje weg was naar de Outer Banks. Het is er prachtig! Een korte introductie:

De Outer Banks is het beste te beleven door de Outer Banks Scenic Byway te rijden. Deze 230 km langer route neemt je mee door het prachtige en bijzondere kustgebied van North Carolina. Naast alle zon, zee en strand zijn er ook een hoop andere dingen te doen: Wilde paarden spotten in Corolla of de Shackleford Banks. Breng een bezoekje aan de grootste zandduinen aan de Atlantische kust, Jockey’s Ridge State Park bij Nags Head. Ga op zoek naar scheepswrakken, de Outer Banks wordt ook wel de Graveyard of the Atlantic genoemd. Spot wildlife waaronder dolfijnen en ontelbaar veel vogels. Klim op de vele vuurtorens en breng een bezoekje aan de plek waar mensen voor de eerste keer de lucht in gingen: Wright Brothers National Monument.

Lees hier meer over de Outer Banks Scenic Byway

3. Blue Ridge Mountains
Een van de bekendste toeristische attracties aan de oostkust van Amerika. Vooral in de herfstperiode is dit een van de populairste bestemmingen, ook de Amerikanen zijn er erg over te spreken. De verkleuring van de bladeren is écht van een andere wereld.
De beste manier om dit prachtige berggebied te ontdekken is het rijden van de Blue Ridge Parkway. Deze gaat ongeveer 350 km door het westen van North Carolina. Persoonlijk ons favoriete stukje, omdat er zoveel te zien is.

Hoogtepunten zijn Grandfather Mountain en de mile high swinging bridge. Er zijn verschillende watervallen zoals Linville en Crabtree Falls. Lunchen doe je in het kleine plaatsje Little Switzerland. Verder naar het zuiden kom je langs de hoogste piek van de Parkway en kun je niet anders dan naar het topje van de hoogste berg van de oostkust rijden: Mount Mitchell.
Overnachten doe je in het gezellige hippie plaatsje Asheville. Een echte liberale bubbel in bergen vol leuke eettentjes en artistieke winkeltjes.

4. Reed Gold Mine
Gelegen in het kleine plaatsje Midland, ligt de Reed Gold Mine. De eerste, gedocumenteerde, commerciële goudmijn van Amerika. In 1799 vond John Reed hier een 7 kg zware gele steen. Drie jaar lang werd de blok gebruikt als deurstop voordat Mr. Reed de steen verkocht voor $3,50, terwijl de echte waarde $3.600 was!
Op dit National Historic Landmark kun je op je eigen tempo de goudmijn en omgeving ontdekken. En als je wilt, kunt je voor een kleine bijdrage zelf goud zoeken! Nee, je wordt niet afgezet. Je krijgt grond uit het gebied waar goud in kan zitten. Wij hadden een piepklein stukje, terwijl iemand anders dezelfde dag een brok van $100 had!

5. Cherokee
Midden in de bergen, in het westen van North Carolina, ligt het kleine plaatsje Cherokee van de gelijknamige indianen. Het is über toeristisch maar als je in de buurt bent moet je het zeker niet over slaan. Vooral in de zomer is het erg gezellig! Er worden ontzettend veel activiteiten georganiseerd zoals verhalen vertellen bij een kampvuur mét marshmallows. Leuk voor de kids, maar ook wij als volwassenen leerden meer over de Cherokee Nation.

Sla vooral het prachtige Museum of the Cherokee Indian niet over. Wil je minder lezen? Bezoek dan het Oconaluftee Indian Village, een replica van een indianendorp uit de 18e eeuw. De shoppers onder ons kunnen ook hun hart ophalen. Maar wil je nu echt iets origineels wat niet gemaakt is in China, ga dan naar het Qualla Arts and Crafts winkeltje. Hier vindt je originele kunst en handwerken van echte indianen. Er zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.

6. Battleship USS North Carolina
In het super gezellige kustplaatsje Wilmington vind je een van de bekendste oorlogsschepen van Amerika. De USS NC was een van de belangrijkste schepen tijdens verschillende oorlogen en ze heeft dan ook veel awards gewonnen. Sinds 1962 is dit schip te bewonderen in de haven van Wilmington.

Een klein museum geeft een goede introductie voor het schip. Vervolgens neem je het roer in eigen handen en verken je, op je eigen tempo, het schip van stuurboord naar bakboord. Verken de keuken, slaapkamers, machinekamers, de kamer waar al het buskruit opgeslagen werd en de controle kamer waar aanvalstactieken bedacht werden. Hele dag plezier voor jong en oud!

7. Biltmore Estate
Dit ‘kleine’ vakantie optrekje werd gebouwd in 1889 door George Vanderbilt. De achternaam zegt het al, deze rijke man heeft Nederlandse roots. Met een schrale 352 km² aan land is het huis dan ook het grootste ‘private owned’ huis van Amerika.

Tegenwoordig is het huis te bezoeken met een gids of je kunt er rondlopen op je eigen houtje. Loop door de kitsch aangeklede keukens, ontelbare slaapkamer en badkamers en natuurlijk het zwembad en fitnessruimte. Haar je souvenirs bij een van de bomvolle winkeltjes en lunch in de omgebouwde paardenstallen. Goedkoop is een bezoekje niet, maar het is een bijzondere ervaring!

8. State Parks en National Forests
Geen tijd om helemaal naar het westen te rijden om de Blue Ridge Parkway te nemen? Maar je wilt toch wat natuur zien? Geen probleem! Verspreid door North Carolina vind je verschillende State Parks waar je perfect kunt hiken en genieten van natuur en rust. Goede plekken zijn Chimney Rock State Park, Dismal Swamp State Park, Hanging Rock State Park en Pilot Mountain State Park, of kies voor een National Forest zoals het Croatan National Forest of het Uwharrie National Forest.
Wil je een dagje picknicken en lekker relaxen aan het water dan zijn de parken Falls Lake en Jordan Lake echt iets voor jou!

Hanging Rock State Park

9. New Bern
Dit gezellige plaatsje voelt, voor Amerikaanse begrippen, enorm Europees aan. Dat is natuurlijk niet zomaar toeval: In 1710 werd deze kolonie gesticht door Zwitserse en Duitse immigranten. De naam stamt af van het Zwitserse Bern. Destijds de koloniale hoofdstad van North Carolina en ook tot na de burgeroorlog was New Bern even de staatshoofdstad.
Naast alle oude historie staat New Bern ook nog bekend om het drankje wat we allemaal wel eens gedronken hebben: Pepsi! Bezoek het gebouw waar apotheker Caleb Bradham, in de jaren 1890, dit ‘helende’ drankje ontwikkelde.

10. Duke University Lemur Center
In dit opvang-/onderzoekscentrum midden in de stad Durham, kun je lemuren en loriachtigen bewonderen. Het is het grootste opvangcentrum van de wereld. Duke heeft een samenwerkingsverband met Madagaskar. Samen proberen ze de, bijna uitgestorven, diertjes weer terug te brengen in het wild. En met succes!
Het Lemur Center is open voor publiek, alleen moet er een afspraak gemaakt worden als je deel wilt nemen aan een tour. Het is dus geen dierentuin! Het is een informatief uitje van ongeveer een uur waarbij je ongelofelijk veel informatie krijgt over de dieren en hun leefsituatie in het wild. Het is bijzonder om deze dieren te zien én tegelijkertijd steun je een goed doel. Win win!


Wil je meer lezen en foto’s zien over bovenstaande tips? Klik dan op de onderstaande links!

Ons avontuur in de Outer Banks en de Crystal Coast
Blue Ridge Mountains, NC deel 1 en deel 2
Reed Gold Mine en Uwharrie National Forest
Hanging Rock State Park

2 gedachten over “Top 10 bezienswaardigheden van North Carolina

  1. Hoi karin,

    Je tijd nuttig besteed terwijl Willem in Europa was. Leuk om te lezen, een aantal dingen gezien, een aantal ook nog niet!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *