Australië 2013

 

Dag 1-3
Vertrek naar Oz. Flinke zit was t wel! Op Kuala Lumpur heerlijk gelounged en opgefrist. Gelukkig ging de eerste en langste vlucht lekker snel. De 2e vlucht zat ik in een tweezits, naast een meisje van mijn leeftijd. Helaas kwam ik er zwaar beroerd uit.. En ook op het vliegveld bij de douane ging t niet zo lekker. Probeerde het vrouwke dat mijn paspoort controleerde ook nog grappig te zijn door heel serieus naar de computer en naar mij te kijken. Dacht ohohw, ik heb toch niet iets fout gedaan met het visum ofzo. Daarna begon ze kei hard te lachen om mijn gezicht en zei ze dat alles goed was. Pfff..
Gelukkig was ik snel bij Willem en die had goed gezorgd met eten enzo. Dus ik kon weer helemaal aansterken.

Dag 4
Heerlijk uitgeslapen! Willem leek het leuk om te gaan wandelen over Black Mountain, een berg in Canberra. Mja, bleek een flinke wandeling te zijn berg op. Heb er drie dagen spierpijn van gehad en ook geen aanrader met jetlag. Maar het uitzicht werd er niet minder mooi van. Op de berg stond Telstra Tower, hier kon je in en dit gaf je nog een mooier uitzicht over Canberra en de omgeving. ’s Avonds in de pub voor $3 een mega burger gegeten haha.

Dag 5
Dagje sightseeing Canberra. Gewandeld naar het grote meer Burley Griffin. Daarna zijn we naar het National War Memorial gelopen. Groot museum over de eerste en tweede wereldoorlog. In de namiddag zijn we naar de National Botanic Gardens gelopen. En mijn eerste wilde kangaroo gezien! Kon erg dicht bij komen.

Dag 6
Met de gratis bus die nu rijdt omdat Canberra 100 jaar is, naar de National Gallery of Australia gegaan. Museum met veel kunst. Vervolgens liepen we naar de National Library. Alles ligt op loopafstand is wel handig. ‘ s avonds heeft Willem hard geleerd voor zijn examens.

Dag 7
Willem had 2 examens vandaag. Ik heb me vermaakt met slenteren door canberra en boodschappen doen. Lekker relaxdagje tussendoor.

Dag 8
Om 8u ’s ochtends met de bus naar Sydney. Bij aankomst besloten we nog snel langs het opera house te lopen. Na een glimps te hebben gezien van de Harbour Bridge, kwamen we erachter dat we de trein richting Katoomba zouden missen als we door zouden lopen. Balen! 2 uur durende treinrit naar Katoomba, blue mountains, ging redelijk snel. Na aankomst in ons ‘geweldige’ low budget hostel, besloten we richting Echo Point te lopen om The Tree Sisters te zien. 3 rotsen in een prachtige vallei van bergen. Veel tijd was er verder niet meer over om vanalles te doen. Komende 3 dagen hebben we mooie hikes gepland.

Dag 9
Op tijd op. We besloten eerste de ene kant van de Three Sisters te bewandelen. Eerst bovenlangs vanuit Katoomba falls Richting Echo Point. Vervolgens met de Giant Stairway (800 treden!) naar beneden. Gekke mensen die dit omhoog deden! Vervolgens onderlangs terug naar Katoomba Falls door de bossen met riviertjes en kleine watervalletjes. Maar in dit geval, what goes down, must come up: we moesten met de Furber steps omhoog. Gelukkig niet zo erg als de Giant Stairway. ’s Avonds lekker koreaans gegeten. Voordeel van als je uiteten gaat is dat je gewoon gratis kraanwater kunt bestellen bij je eten. Dus Nederlanders dat we zijn, bestellen overal lekker kraanwater haha.
En voor het eerst de nacht doorgeslapen zonder wakker te liggen, ik was kapot.

Dag 10
Nu de andere kant van de Prince Henry Cliff Walk gelopen. Dit keer alleen bovenlangs richting plaatsje Leura. Weer mooie wandeling met watervallen en look outs. Vanuit Leura bleek het een half uur lopen te zijn naar Katoomba, maar lui dat we waren namen we de trein. En wat bleek de ticket machine was kapot! Willem heeft die avond nog hard zitten leren en ik heb wat dingen uitgezocht voor onze trip richting Melbourne. Die komt stiekem ook dichterbij.

Dag 11
’s ochtends vroeg op en met de trein richting Wentworth Falls. Plaatsje dat weer voor Leura ligt. We dachten daar nog een mooie Darwins Walk te nemen, half uurtje volgens Google Maps. Bleek het bij aankomst 1,5 uur te zijn! Zijn we maar gewoon via de straat richting een aantal mooie look outs gelopen. De Moutains waren helemaal bedekt met een dikke laag mist, erg mooi! Op de terugweg hadden we nog voldoende tijd over en besloten we Darwins Walk toch terug te lopen naar het treinstation. Overigens ook een erg mooie walk. Bij aankomst in Sydney hadden we nog 5 uur de tijd voordat de bus naar Canberra vertrok. En deze keer direct naar het Opera House gelopen. Helemaal geweldig! Ik was helemaal blij, toch wel een van de dingen waar je aan denkt als je Australie zegt. Hier wat rondgehangen en bij de kebab tent gegeten haha. Vervolgens naar Darling harbour. door heel Sydney waren er lichtshows. Mooie show met lazers, licht en fonteinen!
’s avonds bij aankomst op de uni nog een paar wilde possums gezien! Soort uitvergrote eekhoorn.

Dag 12
Vandaag dus. Uitgeslapen. Willem heeft geleerd en we hebben samen zijn kamer leeg gehaald. De guest house is een enorme bende. Vanavond bij een paar vrienden van Willem eten en naar iemand plaats om naar de sterren te kijken. Het is nu beetje half bewolkt dus hopelijk wordt t wat.

Komende twee dagen heeft Willem nog 2 examens en dan gaan we vrijdag richting Melbourne en The Great Ocean Road. Waarschijnlijk wordt t erg koud daar omdat de wind vanuit de zuid pool komt. Maar het is wel een van de mooiste autoritten! Ben erg benieuwd!

Ook al lijkt het allemaal langer dan dat het is, omdat we al zoveel gezien hebben. Onze planning was om alleen The Great Ocean Road te rijden, maar van een student kregen we de tip om naar Grampians National Park te gaan. Later kwamen we erachter dat we de Great Southern Touring Route zouden rijden, een route van 674 km (zonder de afstand van Canberra naar Torquay, 745 km).

Dag 12
Verder gaand waar ik gebleven was, de avond was namelijk zeer divers en onverwacht. We zijn dus bij een vriend van Willem blijven eten met een aantal mensen. Lekkere vegetarische curry’s. Hij had een telescoop waarmee we later die avond naar het buitengebied van Canberra zijn gereden. Hij had een kennis waar we op het land mochten. En hij had echt zo’n super luxe telescoop. Het was echt geweldig! We zagen met het blote oog de melkweg. Door de telescoop liet hij ons een galaxy zien en Saturnus, met ring! Super vet! Helaas ging toen een kabel kapot en werden we door de landeigenaar uitgenodigd om langs te komen. Zij zorgde voor zieke dieren en er liepen heleboel kangaroos rond. Ook grote mannetjes. Hele lieve mensen!

Dag 13
Willem had in de ochtend een examen en ik ging dingen uitzoeken voor de reis naar Melbourne. ’s avonds zijn we met dezelfde mensen uiteten geweest in een lekker vegetarisch restaurantje. Erg relax dagje.

Dag 14
In de ochtend heeft Willem gestudeerd voor zijn laatste examen! En ik heb zijn kamer gepoetst en gewassen. Jaja de typische rollen zijn al goed verdeeld. Verder was het vooral dingen uitzoeken, opsturen en koffers inpakken voor onze reis!

Dag 15
Het beste ontbijt ooit gehad: pasta met tosti, tja de restjes moesten op.. Bye bye Canberra, tijd om de huurauto op te halen. En lucky me, ik ben de enigste die mag rijden, omdat Willem te jong is. Echt eng! Pook zit links, echt heel raar. Verder kwam ik er al snel achter dat de richtingaanwijzer ook rechts zit ipv links. De ruitenwissers begonnen als een gek heen en weer te gaan terwijl de zon scheen… Eenmaal uit Canberra was het snelweg dus dat ging goed. Eerste stop was bij het plaatsje Bowning, een Alpaca farm (soort lama’s) waar boer Bob ons een persoonlijke rondleiding gaf door de boerderij en ons uitnodigde voor thee in zijn huis. Erg leuk!
Hierna reden we door naar Benalla. Hier sliepen we in zo’n typisch amerikaans Motel.

Dag 16
Vroeg opgestaan om richting Torquay te rijden. Ligt voorbij Melbourne en hier begint The Great Ocean Road (GOR). Allereerst reden we door naar Bells Beach om te lunchen. Een van de bekendste surfspots van de wereld! Pro wedstrijden worden hier gehouden en de golven zijn groot! Hierna zijn we terug gereden naar Torquay voor het Surfmuseum! Jaja, beste museum ooit! Helemaal geweldig! Willem vond het ook leuk haha en kan niet wachten om te surfen!
Bij het museum zat een infopunt, de aardige mevrouw heeft ons veel verteld over de GOR. Uiteindelijk hebben we onze route aangepast, overnachting in Port Campbell ipv Warrnambool. En ze gaf ons veel tips voor onderweg. ’s avonds ingecheckt in onze ruime chalet. Alle hostels zaten vol, dus dan moet je wat.. Avond wandeling gemaakt door het stadje, mooie surfplaats met mooie stranden. Haai ‘ Flake’ gegeten bij het lokale visrestaurant (ook op aanraden van die mevrouw) en een pilsje gepakt in de surfverhuur/surfshop die ’s avonds drank mag geven (beetje raar..). Al met al zeer geslaagde dag!

Dag 17
Vroeg op, volle dag gepland dankzij die aardige mevrouw. Eerste stop Point Addis, prachtige baai bij zonsopkomst! Ook in het plaatsje Anglesea hadden we mooie uitzichten op stranden. In Aireys Inet hebben we de oudste vuurtoren van Oz bezocht. Een must see. Onderweg kwamen we nog de Memorial Arch at Eastern View tegen, voor de bouwers van de GOR met een leuke bebouwing boven de weg waarop GOR stond. Foto momentje! Bij Lorne bezochten we teddy’s look out en Erskine Falls, hoogste van de regio. Lekker geluncht aan de pier bij Apollo Bay. 20 min verder lag Maits Rest, een klein regenwoud. Hier een korte wandeling gemaakt. Bij Cape Otway gingen we koalas spotten in de bomen, en ja hoor gevonden! Super lief! Vanuit Cape Otway zijn we meteen doorgereden naar The Twelve Apostles. Hier kwamen we net te laat aan om ze te zien bij zonsondergang (helaas). Maar ondanks dat toch erg mooi.
15 minuten verder rijden kwamen we aan in Port Campbell. Net op tijd om boodschappen te doen, alles sloot om 6 uur.. Lekker op de bank voor de tv gegeten in het hostel, we waren toch de enigste die aanwezig waren haha.

Dag 18
Weer beetje op tijd op. Om 9 uur stonden we met zonsopkomst weer bij de Apostelen. Ook heel mooi! Hierna zijn we nog een stukje terug gereden naar de Gibson Stairs, hier kan je het strand op en 2 Apostelen vanuit het strand bekijken ipv de klif. Vervolgens terug naar Port Campbell om te tanken (bijna leeg!). En door naar look outs The Arch en London Bridge. Deze laatste is echt ingestort. Was een brug naar een rots toe en nu is er dus een klein eilandje. Hierna meteen doorgereden naar The Bay of Islands, soort van Apostels in de zee. Volgende stop was bij Logans Beach, vlak bij Warrnambool om walvissen te spotten, helaas niets te zien. Meteen maar door naar Koroit, hier ligt Tower Hill, een vulkaankrater die nu begroeid is. Hier reed ik bijna een emu (soort struisvogel) ondersteboven. Korte wandeling gemaakt, maar was niet zo spannend als gedacht.
Vervolgens meteen doorgereden (2 uur) naar Halls Gap, plaatsje in de Grampians National Park. Onderweg kwamen we Wallabies tegen (kleine kangaroes).

Hier zitten we nu in Tim’s Place, een eco hostel. Met Tim de eigenaar, een Frans meisje die hier werkt en een rare Fin.. Net lekker gekookt en de dag voor morgen doorgenomen, wederom een dagje hiken.

Moet zeggen dat het rijden na een aantal dagen wel goed gaat! Went stiekem toch snel. Hoewel als ik ineens nog ergens af moet zet ik de ruitenwissers nog wel eens aan.. En ook in drukkere gebieden rijden wordt minder eng. Willem kijkt goed mee en geeft goed aan waar ik naar toe moet rijden. Alles staat overigens goed aangegeven. Rotondes gaan ook best goed, heel gek om deze links te nemen! Wegen zijn ook erg fijn, gekke is dat waar je 100 mag je soms de weg moet delen met fietsers?! Ben blij dat dat bij ons niet zo is..

https://www.icloud.com/photostream/#A5GWZuqDGoqJ5A

Dag 19
Vroeg opgestaan om lekker te gaan hiken in The Grampians. Gister avond hadden we al de routes bekeken die we wilden doen. Alle highlights zijn met de auto te bereiken. Allereerst gingen we de Grand Canyon bewandelen. Niet te vergelijken met de echte natuurlijk, maar klauwteren tussen de 2 hoge rotswanden was wel leuk. Helaas 2x mijn voet verzwikt (waar ik soms nu nog steeds last van heb). Vervolgens reden we naar een tweetal lookouts over de vallei. Bij de laatste hing veel mist, deze hebben we later op de dag bewandeld. We bezochten de McKenzie Falls, 200 treden naar beneden om deze mooie waterval te bekijken. Als laatste gingen we naar The Pinnacle. Een 2 uur durende klim en klauwter walk naar een lookout wat een erg mooi uitzicht gaf! Echt hoog en gigantisch!
The Grampians zijn niet te vergelijken met de Blue Mountains. Daar is alles touristisch en uitgezet. Bij Grampians kom je af en toe een pijltje tegen in de richting waar je ongeveer moet lopen, rest moet je zelf uitzoeken. Zeker de moeite waard geweest om om te rijden.

Dag 20
Erg vroeg op om richting Melbourne te rijden en daar de auto in te leveren. De Fin in het hostel had een lift nodig, dus we namen hem mee. De kleine Hyundai i20 zat stamp vol met spullen. Onderweg zijn we nog gestopt bij de Bunji Shelter: aboriginal tekening op de stenen. Bunji is de schepper van alles. Erg kinderlijke tekening maar wel apart om te zien. Melbourne is hel om te rijden, zo druk. Alles is overal en komt overal vandaan. Bij aankomst bij Europecar besloot ik nog ff flink de stoeprand te raken met het voorwiel. Gelukkig niets aan de hand. Bij aankomst in Melbourne gestettle in het hostel, lekker bij de griek gegeten (we waren toe aan vlees) en daarna verdriet weggedronken in een alternatief barretje in een steegje omdat (achteraf gelukkig) mijn filter van de lens van mijn camera aan stukken lag.

Dag 21
In de ochtend meteen naar de camera winkel om mijn lens uit elkaar te halen en een filter te kopen. Pff wat was dat een opluchting! Om 10.30u een rondleiding door de stad met een gozer van het hostel. Kregen vele straatjes te zien van Melbourne: barretjes en ook secret bars in enge steegjes die je nomaal niet wilt zien haha. Ook veel graffiti door de hele stad. En niet van die lelijke net als bij ons maar echt kunst. Na de tour naar de docklands gelopen om daar wat rond te kijken. ’s avonds gegeten bij top chef Andrew McConnel. Heerlijk! eten was erg lekker, maar net zo interessant was het drinken. Bij elke gang kregen we een apart non alcoholisch drankje. Geen fanta of cola maar bijvoorbeeld een komkommer drankje. Erg lekker!

Dag 22
In de ochtend wat souveniers gekocht op de bekende Queen Victoria market. Lekker gewandeld door de botanische tuin. Het was onverwacht erg lekker weer in Melbourne. De dag afgesloten in het Australian centre for the moving image: lees oude computer spellen spelen, wii-en, lezen over films en andere gekke dingen die met beeld te maken hebben. ’s avonds zijn we nog naar een secret bar gegaan. Heel apart, cocktails met spuitjes en overal scheikunde dingen. Wel erg gezellig.

Dag 23
Alle rotzooi in de koffers gepakt. Hoe geen idee, maar het paste en nog onder het gewicht van Jetstar ook. In de ochtend in Melbourne nog naar het Art Museum geweest en naar dat image centre, was erg groot en nog niet alles bekeken. Geluncht in een restaurant met de slechtste service ooit! Aah zo irritant! ’s avonds met Jetstar richting Sydney! Het was zaterdagavond, dus stapavond. In het hostel waar we een nacht zouden verblijven (omdat het andere vol zat op die dag) verbleven alleen maar engelse: dik opgemaakte, 18 jarige meidjes. ‘The party down stairs is fucking awesome’. ‘Really? That’s great…’ Ik ga lekker slapen.

Dag 24
Eerste nacht in een 10 persoons kamer en de slechtste ooit. Toch maar vroeg op gestaan om naar ons andere hostel te gaan in Kings Cross. Bij aankomst konden we meteen inchecken en onze iVenture card kopen. 3 dagen onbeperkt attracties bezoeken in Sydney. Het weer was erg regenachtig en erg slecht vergeleken met het zonnige Melbourne. Dus we hebben die dag WildLife, SeaLife en Madame Tussauds bezocht. Lekker gratis geluncht (we blijven Nederlanders). ’s avonds wilden we nog in de Sydney Tower Eye, geeft mooi uitzicht over de stad, maar door de regen ging dit niet lukken. Oh in het hotel hadden we trouwens kakkerlakken (awesome), Willem maakt ze dood, dus echt een held!

Dag 25
Vroeg op want we wilden om 9u een tour doen door het Opera House. Helaas waren we te laat (ik had een slechte nacht en was erg verkouden). Toen maar geboek voor 5u en de rest van de dag in Tarongaa zoo doorgebracht, met droog weer gelukkig. Erg mooie dierentuin. Mensen hier besteden ook veel tijd aan het goed informeren van mensen, bijvoorbeeld welke vis ze wel en niet moeten eten en rotzooi opruimen en scheiden. Voor de tour bezochten we de Harbour Bridge Pylon. Met mooi uitzicht over de haven. Tijdens de tour in het Opera House bezochten we concerthall, operahall en nog een paar andere podia. Willem wist nu hoe ik me in het surfmuseum voelde. En we kregen een backstage tour, omdat het het einde van de dag was en we met een kleine groep waren. Normaal betaal je hier apart veel geld voor haha.

Dag 26
We begonnen de ochtend in het Powerhouse museum (soort Nemo in Nederland). Erg leuk. Hierna gewandeld door The Garden of Friendship, een Chineese tuin. De rest van de tijd hebben we Sydney afgezocht naar een normale sportbroek om te wandelen in het Red Centre. Niet te vinden! Uiteindelijk wel gelukkig. En we hebben de Tower Eye kunnen bezoeken. Dus al met al de kaart goed besteed!

Dag 27
Om half 10 was het boarden met het vliegtuig, om 8 uur zouden we uitchecken in ons hostel, maar die meneer was er nog niet. Stress! Gelukkig kwamen we ondanks mijn extra explosieven controles nog optijd aan bij het vliegtuig. Bij aankomst in Yulara werden we opgepikt door Tash en we bleken de enigste te zijn. Prive tour! Direct reden we naar de campplek bij Kings Canyon. Hier hadden we kampvuur en aten we met een andere groep mee. Aantal Nederlanders zater er bij en ook erg gezellige andere mensen. ’s avonds sliepen we in een ‘swag’ een soort stijve dikke slaapzak met matje. Eigenlijk om buiten te slapen maar legden die in de tent omdat er regen verwacht werd. De swag houdt je ook erg warm.

Dag 28
Voor zonsopkomst op om te gaan hiken in de Canyon. 3 uur durende walk. Tash legde ons veel uit over de natuur enzo. Hierna reden we naar het cultureel centrum om meer te lezen over de aboriginals. Na de lunch richting Kata Tjuta. Hier maakte we een wandeling van een uur. Voor zonsondergang reden we naar Uluru. Helaas was het erg bewolkt en bleef een mooie zonsondergang uit. ’s avonds lekker gebbqt met kangaroe vlees en kamelen worstjes.. En nu wel lekker bij het kampvuur geslapen onder de sterren. Was eerst bang voor beestjes, maar toen Tash zei dat er meer in de tent waren dan er buiten was mijn keuze snel gemaakt en achteraf geen spijt!

Dag 29
Ruim voor zonsopkomst naar Uluru, om de zon op zien te komen. Erg mooi! Maar we moesten snel door want we gingen een 10 km lange wandeling maken om Uluru heen. Op de plaatjes is die groot maar in het echt nog groter. Erg mooi! Na een flinke wandeling kregen we nog een tour van een aboriginal die ons vanalles uitlegde over Uluru. Om half 3 ging ons vliegtuig terug naar Sydney. we kregen een nieuwe kamer in het hostel, helaas zonder raam, maar wel met wc en geen beestjes!

Dag 30
Lekker uitgeslapen, was hard nodig. ’s middags zijn we naar Bondi Beach gegaan. Toch een must see in Sydney. Helaas slecht weer dus de lifeguards van tv waren er niet haha. ’s avonds zijn we naar de andere kant van de haven gegaan om foto’s te maken van de skyline met lichtjes. Erg mooi!

Dag 31
Weer lekker uitgeslapen! En richting het zonnige Manley gegaan met de ferry. Flink veel surfers op het water en ook veel toeschouwers waren aanwezig. Hele leuke en relaxte plek. Hierna door de botanische tuin gewandeld en genoten van het mooie uitzicht op het Opera House en Bridge. ’s avonds spullen ingepakt voor de camper!

Dag 32
Vroeg op om de camper op te halen! Jeej! Gelukkig vond ik mijn schrijfboekje weer terug, deze was ik in het hostel verloren. Maar lag ergens verslingerd in de common room. Camper opgehaalt, boodschappen gedaan en richting Port McQuarie gereden. Willem deze keer achter het stuur! Ik heb Sydney uitgereden (ook hel). Was erg wennen voor beide, maar ging goed. In Port ’s avonds nog een vriendin van Willem bezocht. En nog uitgezocht wat we een beetje wilden doen in de buurt. Whale watching staat morgen op het programma! Spannend!

Dag 33
In de ochtend werden we opgebeld, whale watching gaat niet door.. AAAH! NEE! Toen maar langer in het koala hospital gebleven, erg leuk ook. Ook nog kort de vuurtoren bezocht. Toen maar op weg naar Coffs Harbour. Onderweg gestopt bij Macksville, hier woont ook een vriendin van Willem die we kort gezien hebben. Eenmaal in Coffs bezochten we Mutoonbird Island, klein eiland wat normaal vol zit met vogels, in het goede seizoen. uitzicht was er echter niet minder om. Na flink uitgewaaid te zijn gingen we naar The Big Banana. Een enorme banaan en een must miss in Coffs.. Het was niet eens foto waardig. Omdat we tijd over hadden besloten we door te rijden naar Yamba om hier de nacht door te brengen. We zijn nu dichter bij Byron Bay, zodat we daar meer tijd hebben. Omdat we toch graag whales wilden zien besloten we een bedrijf in Byron Bay te bellen. Morgen geen tours door de harde wind maar overmorgen wellicht wel, fingers crossed!!!

Dag 34
Voor de eerste keer scheen de zon erg lekker in de ochtend. De camping lag ook heel mooi aan een baai dus aten we een keer met mooi uitzicht. In de ochtend zijn we naar Ballina gereden. Hier ontmoeten we Terry, een maffe surfleraar. Met een klein groepje gingen we surfen in de rivier. Surfen in zoet water, heel apart. Maar het ging goed, ook Willem had al een aantal eigen golven gepakt! Na 2 uur werd het moeilijk om de ledematen nog te bewegen van de kou (ondanks dat ik 2 wetsuits droeg die dikker waren dan het gemiddelde winterwetsuit thuis) en gingen we ons maar opwarmen in de camper (flink stoken!). We reden nog door nar Byron Bay waar we de avond doorgebracht hebben.

Dag 35
Vroeg op want we gingen kajakken met wilde dolfijnen!! Jaja! Zee kajakken klinkt makkelijk maar probeer die branding maar eens door te komen. Willem riep paddelen, paddelen! Maar met een volledige golf in je ogen is dat niet zo makkelijk. Maar we haalde het in een keer. Na een flink stuk verder op zee gepaddeld te hebben zagen we een groep dolfijnen surfen in de golven en springen. Ze kwamen zelfs tot op een paar meter afstand even kijken. Super gaaf!! Op de terugweg gingen we surfen met de kajak richting het strand. Bij de 2e flinke golf zag ik het al gebeuren een nose dive. Willem zat achter mij en werd over mij heen gelanseerd. Gelukkig was alles goed en waren we zeker niet de enige die omgevallen op het strand belanden. Meteen moesten we weer doorrijden naar Brunswick Heads hier gingen we namelijk whales whatchen! Jaa ook deze trip ging door!! Flinke eind moesten we varen maar wat zijn ze geweldig mooi en groot. Een 4 tal bultruggen kwamen regelmatig boven om zichzelf te showen. Zelfs een tweetal sprongen gezien, helaas geen foto’s van. Op het laatst waren ze ook op een paar meter afstand, echt geweldig! Uiteindelijk hadden we nog tijd om naar Tweeds Head te rijden waar we onvernacht hebben.

Dag 36
Beetje uitgeslapen en richting de Gold Coast gereden. Eerste stop Coolangatta om surfers te spotten bij Point Danger. Hierna richting Burleigh Heads om langs de kust door de bossen te lopen. Heerlijke wandeling met goed weer. Uiteindelijk Surfers Paradise! bikini aan en lekker rondgelopen en op het strand gelegen. Eenmaal terug bij de parkeerplaats lag er een boete onder onze raam. Het papiertje was omgewaaid met deuren open en dicht doen. Nog een poging gedaan om het goed te praten maar helaas. In de avond reden we naar Brisbane.

Dag 37
Vroeg op want we hebben maar een dag in Brisbane. We bezochten city hall met een museum. Hiervoor was een schots festivalletje, hier hebben we haggis gegeten. Toch wel lekker als je niet naar de verschillende soorten vleesstukjes kijkt.. Gewandeld richting South Bank met mooi uitzicht over de stad. Er was ook een aangelegde sneeuw baan voor kinderen om in te spelen. 100 meter verder was de aangelegde lagoon waar mensen lagen te zonnen. Keuze is reuze in de winter in Brisbane. Met de Ferry gingen we naar Story Bridge. Hier ook weer een mooi uitzicht over de stad. Aan de rivier was een klein festival aan de gang met bandjes en kraampjes, erg gezellig. ’s avonds gingen we lekker eten in Chinatown en een pilsje pakken in een gaming bar. Echt heel leuk. Hier met een aantal mensen op de Playstation 3 Call of Duty gespeeld. Lekker nerdy maar wel erg gezellig!

Dag 38
Als eerst naar Mount Coot-tha gereden. Hier een erg mooi uitzicht over de volledige stad van Brisbane. Vervolgens doorgereden naar de Glass House Mountains. Rotsformaties die ineens opdoemen. Erg mooi. De eerste rots was een flinke wandeling omhoog. Maar wel een prachtig uitzicht over het park. Verder hebben we nog een mooie boswandeling gemaakt en een look out bezocht. We sliepen ’s avonds in Landsborough. Willem riep mij ineens: heb jij de autosleutel!? Je raadt het misschien al, hij had ons buitengesloten. Gelukkig was de eigenaar nog bij de receptie en heeft Willem de plaatselijke ANWB gebeld. Het duurde een eeuwigheid en dacht dat het niet meer zou lukken omdat het tegen 6 uur was. Maar gelukkig was er een meneer binnen een uur en konden we naar binnen.

Dag 39
Vroeg op want er staat een dagje Australia Zoo voor de deur! Ja die van Steve Irwin. Hele mooie dierentuin met natuurlijk veel krokodillen. We gingen eerst de kangaroos voeren en aaien. Hierna richting de olifanten die je mocht voeren en daarna meer het park bekijken. Om half 4 hadden we onze Koala Encounter. met 4 personen gingen we koala Edna knuffelen. Haar verzorger legen vanalles uit over Koalas en bedreiging. Super lieve beesten, lekker zacht en ze houden van knuffelen. Je draagt ze al een babytje. Maar na 10 minuten beginnen de scherpe klauwtjes door je shirt in je vel te boren. Toch tijd om weer door te geven. We ontvangen thuis nog een magneet met foto! Leuk aandenken natuurlijk. Als laatste bezochten we het Hospital waar dieren verzorgd worden. Geslaagde dag en verjaardags cadeau van Willem! ’s avonds nog naar caloundra gereden om te overnachten.

Dag 40
Beetje uitgeslapen en een surfles geboekt in Coolum Beach, dit ligt in de Sunshine Coast. In de ochtend voelde ik met niet helemaal fit en wilde de les afzeggen. Uiteindelijk toch maar gegaan en voelde me in het water ook een stuk beter. Het ging ook lekker ondanks dat het water erg onrustig was. Ik was ook helemaal vergeten dat Willem zijn armband was vergeten in de vorige camping. Dus na het surfen reden we 40 minuten terug naar Caloundra. Van hier uit maar direct door naar Noosa ville om te overnachten.

Dag 41
In de ochtend naar de apotheek geweest. Mijn buik en stoelgang verlopen toch niet zo lekker. De jongen uit proberen te leggen waar ik last van had. Niet zo handig. Hij gaf mij tabletten mee en dacht nog aan andere dingen en daarom moest ik maar naar de dokter. Lekker wazig!. Voor de afspraak bij de arts nog naar Noosa Heads gereden om te genieten van het uitzicht. Helaas was het weer om te huilen. Maar goed, bij de dokter duurde het wachten helaas net zo lang als thuis.. Maar na een aantal tests en drukken op mijn buik was de conclusie een voedselvergiftiging. Fijn… Advies: komende week maar vegetarisch eten en ook geen melkproducten. Hopelijk is het zo voorbij. Het kan namelijk 2 dagen of 2 weken duren.. Uiteindelijk zijn we direct naar Hervey Bay gereden, omdat we helaas geen tijd meer hadden voor andere dingen.

Morgen een tour naar Fraser Island en voor de rest moeten we nog even kijken wat we gaan doen. Verder bevalt alles nog goed. Kamperen gaat ook lekker. Campings zijn goed en er zijn een hoop mensen met campers. De ene nacht is wel een stuk kouder dan de andere.

Dag 42
Om tien voor half 8 werden we door Bryan opgepikt voor de Fraser Island dag tour. We hadden toch maar besloten om 1 dag te doen ipv 2. Opzich ook niet zo erg met mijn buik. Ondanks dat we toch dingen missen. Om half 9 vertrok de ferry vanuit River Heads naar Wonggoolba op Fraser.  Met een 4 WD bus reden we door het hobbelige eiland. Eerste stop central station. Een regenwoud midden op t eiland, hier maakte we een wandeling. Vervolgens naar Lake McKenzie om even relax aan het water te liggen. Lunch hadden we in het resort op het eiland. Na de lunch gingen we met 80 over het strand heen krossen hier zagen we nog een wilde dingo. Op het strand ligt een groot wrak Maheno. Korte stop om foto’s te maken. Vervolgens naar the Pinnacle, gekleurd steen en naar Eli Creek. Helaas regende t en was het aan de frisse kant om door de Creek naar het strand te lopen. Dus terug naar de ferry om terug te gaan naar Hervey Bay.

Dag 43
Vanuit Hervey naar Agnes Water gereden. Hier hebben we de hele middag gesurft. Echt heerlijk! Het ging echt weer een stuk beter. Helaas ook onze laatste surfdag, vanwege het rif kan er niet meer gesurft worden. In Agnes hebben we ook overnacht.

Dag 44
Optijd opgestaan om naar Rockhampton te rijden. En officieel de tropen in te trekken. Of dat positief is weet ik niet, met elke kilometer die we reden werden de spinnen ook 2x zo groot. En gigen zelfs aanvallen met de voorpoten als je te dichtbij kwam.
In Rocky bezochten we de botanische tuin. Willem wilde graag naar het railway museum, helaas was dat gesloten. Vervolgens naar Mt. Archer. Hier een mooi uitzicht over de stad. Omdat het nog redelijk vroeg was reden we naar Capricorn Caves National Park om te overnachten en in de ochtend een tour te doen door de caves.

Dag 45
De tour duurde 1 uur. Erg mooie grotten met relaxte gids die alles goed uitlegde. In een grot zat een enorme spin op de railing. Gezien ik de 2e in rij was hield ik iedereen op (ik ga daar echt niet langs). Willem jaagde hem weg en gelukkig konden andere mensen het ook waarderen toen ze wisten wat er was haha. In diezelfde grot waren vleermuizen wakker. Echt honderden vlogen over ons hoofd. We moesten smalle gangen door waarbij ze ons aanraakten. uiteindelijk kwamen we bij the cathedral. Hier worden opera’s en bruiloften etc gehouden. Er mooi en goede akoestiek. Via smalle gangetjes en een loopbrug gingen we naar buiten. Na de tour besloten we ineens door te rijden naar Airlie Beach. 2 dagen voor op de planning.

Dag 46
Lekker dagje zeilen door de mooie Withsunday Islands. Tijdens het varen mochten we helpen met zeilen goed doen etc. Erg leuk. Mooi uitzicht op de eilanden. Bij een 2 tal plekken gingen we snorkelen. De 2e heb ik niet gedaan omdat t koud was. Lunch was ook erg goed!  Heerlijk om een dagje rust te hebben.

Dag 47
Vroeg op want we zouden om 9u te gaan skyediven. Helaas was het weer om te janken en besloten we naar het informatie centrum te lopen om wandelingen te zoeken voor withsunday island. Daar hadden ze die niet maar wel 20 min verderop. Bij aankomst zompige schoenen. Dus terug besloten we maar de bus te pakken. Maar geluncht op de camping en wat tv gekeken. Skydiven ging de hele dag niet door. Tegen de avond klaarde het op en besloten we te wandelen in Conway NP. Savonds onbeperkt chili eten bij de Mexicaan, jamjam!

Dag 48
Om half 5 de wekker, want we gaan kamperen op Whitsunday Island!! Met een stale boot gingen we over grote golven richting Whitehaven beach! Blauw water en hagel wit strand. Echt wit door de silica 98% die er in zat. Doordat t zo wit is wordt t niet warm dus geen verbrande poten, maar wel kans op een extra verbrand lichaam. Wit reflecteerd lekker. Tentje opgezet en daarna lekker niets gedaan. Meteen kwamen we de grootste lizzard van Oz tegen. Er waren nog 2 andere stellen aan het kamperen. Rond 9u komen de dagtouristen maar gaan na 4e gelukkig weer weg. Later op de dag een wandeling gemaakt naar chance bay. Heerlijk gegeten op het strand bij zonsondergang. Naar de sterren gekeken en ineens volgen er super veel grote vleermuizen over. Heel bijzonder. Om 7 u, want dan is t donker, vielen we in slaap in de tent. Om 12u lag ik klaar wakker. Een een of ander beest maakte geluid als een luchtalarm. Na 5 minuten mocht die wel stoppen maar ging natuurlijk de hele nacht door. En de hel van naar de toilet moeten begon ook. Overal spinnen! Eentje kwam zelfs vanuit de toiletrol op mijn been! AAAH!! Mensen die me goed kennen weten wel hoe ik reageerde. Natuurlijk moest willem elke keer mee om de toiletrollen te controleren haha.

Dag 49
Met zonsopkomst werden we wakker (half 7). Ook de kookaboora (vogel) was een goede wekker met zijn lachend geluid/apengeluid. op het strand ontbeten (wat hadden we t slecht). Tja douche enzo zat er niet echt in dus we waren zo klaar. Toen over het strand 7 km naar Hill Inlet gelopen. Het was eb dus konden we er in lopen. Zand afgewisseld met water, dan de zon erop erg mooi. Op de terugeeg zagen we een hele stoom van knal blauwe krabjes die richting de waterkant liepen. Net national geographic. terug bij de camping geluncht. We werden benaderd door een meisje van de tours. Of we wat eten wilde anders werd t weg gegooit. Na 1,5 dag alleen pindakaas op je brood       was de pasta salade heerlijk! Ondertussen waren er nieuwe kampeerders waaronder een Nederlands stel. Op het strand aan de praat geraakt met een piloot van een watervliegtuig (hij had de beste baan ter wereld moest die er even inwrijven) en met de gezellige mensen die er in zaten. Tijdens zonsondergang met champagne op het strand gezeten. Daarna onhandig in het donker moeten koken. Daarna maar opgegeten in de tent wegens alle muggen. Aah nog nooit zo’n erge jeukende bulten gehad! We krassen ons kapot. Snachts schrok ik wakker van een geluid op de tent. Ineens zag ik wat lopen deed de lamp aan en zat er een rat óp de binnentent! Normaal komen die alleen als je eten in de tent hebt maar aangezien wij er gegeten hadden was dat niet slim…

Dag 50
Rond 9 u in de ochtend werden we weer opgepikt om naar Hervey Bay te gaan. we reden door naar Townsville en bezochten daar castle Hill wat een mooi uitzicht gaf over de stad. Na wat shoppen gingen we de camping in blue water opzoeken. We kregen deze niet gevonden. We belde er heen en met wat aanwijzingen was die o gevonden. Aardige mevrouw achter de balie gaf ons nog wat tips om dingen te doen. Wat resulteerde in vroeg naar bed.

Dag 51
Vroeg op om naar Paluma NP te rijden. Hier bezochten we little crystal creek. Met mooie watervallen. Vervolgens naar wallaman falls. Hoogste waterval. Erg mooi. En we reden verder naar Paronella Park. Een park met regenwoud en oude ruines We werden meteen begroet door de eigenaar. Voor 40 dollar hadden we entree voor park, dag en avond tour, gift en nacht kamperen. We begonnen met de avond tour. Erg mooi om alle ruines in t donker te zien. Je moet t echt googlen kan niet uitleggen hoe t eruit zag.

Dag 52
Om half 10 met de dagtour mee. Gelukkig kregen we andere informatie. Aan het einde van de tour schildpadden gevoerd die in de rivier leefde. Ook zagen we een hele groep fruit bats in de bomen. Hierna eigenlijk terug gereden Nasr Kurrimine beach. Om via de zee naar het rif te lopen bij laag tij. Kings reef. Heel apart. We zagen echt vanalles: zandwormen, enorme zeekomkommers en een grote zeester. vervolgens reden we door naar Port Douglas. Dus Cairns voorbij. Dit omdat het een gezelliger stadje schijnt te zijn.

Dag 53
Duiken en snorkelen in het Great Barrier Reef staat op het programma. Met een grote boot naar de buitenkant van het rif. Hier is het koraal nog erg mooi. Super veel vissen en gigantische clam shells. Ook zagen we haaien en tijdens de duik meteen een schildpad. De dag kon dus niet meer stuk! En we hebben leuke foto’s.

Nog 2 dagen te gaan. Sip. Morgen hebben we een tour naar een regenwoud en andere dingen die nog boven Port Douglas liggen. Ben erg benieuwd!

Helaas, al het moois gaat te snel voorbij. Er is zoveel te zien en doen. We komen dagelijks mensen tegen die leuke dingen weten. Maar als we zeggen dat we bijna gaan zeggen ze direct dat we weer moeten sparen en snel terug moeten komen haha. Zou niets liever willen!!

Dag 54
Deze dag hebben we een tour gepland naar o.a. het Daintree regenwoud. ’s ochtends werden we opgehaald door tour guide Chris. Hele aardige en grappige man. Samen met 2 andere stellen begonnen we aan de tour. Deze begon in Mossman Gorge. Mooie rivier die in het regenwoud ligt. Na een mooie wandeling gingen we richting de Daintree river, waar we een cruise van een uur hadden. We zagen vogels, slangen en krokodillen. Scarface de grootste krokodil van de rivier werd uitgedaagd door een andere krokodil. De gids was erg enthousiast en zei dat dit niet vaak voor kwam. Vervolgens gingen we wandelen in Noah Valley in het regenwoud. Chris vertelde ondertussen vanalles over de natuur. Hierna naar Cape Tribulation: Kulki Lookout. Hier komt het regenwoud samen met het Great Barrier Reef. Erg mooie dag was dat!
Helaas vergaten we mijn trui uit de kofferbak te halen en moest dit ’s avonds nog geregeld worden. De volgende ochtend kreeg ik hem netjes terug.

Dag 55
Onze laatste dag reden we in de ochtend van Port Douglas naar Cairns om te skydiven! Op de heenweg dacht ik wat mooie foto’s te maken van de Captin Cook Highway, erg mooie route. Helaas werd ik misselijk.. Wat achteraf gevolgen had voor de rest van de dag. In de middag kwamen we aan bij het skydiven. We werden helemaal ingelicht en moesten vanalles tekenen. Mijn begeleider vroeg waarom ik dit ging doen. ‘I have no idea’… Eenmaal in de lucht was alles relax totdat de deur open ging. Willem ging als 3e naar buiten en ik als 4e. De eerste seconden weet je niet wat boven of onder is. Maar zodra je in de lucht hangt kun je genieten van het uitzicht. Ook als de parachute open gaat. In totaal duurde het 5 minuten maar het leek er maar 1 zo snel ging het allemaal. Helaas werd ik opnieuw misselijk omdat hij flink moest sturen door de heftige wind. In de auto kwam er alles uit, maar iedereen was erg relaxt en stelde me gerust. Een op de zoveel heeft er last van, het schijnt dus normaal te zijn. De rest van de dag koffers ingepakt met een enorm gare kop van de adrenaline en dat ik ff misselijk was. Maar lekker vroeg naar bed gegaan.

Dag 56 en 57
Vroeg op, de rest van de koffers ingepakt en naar apollo gereden om afscheid te nemen van de camper. Toch erg jammer. Op het vliegveld van Cairns ging alles vlotjes en ook de reis met crapstar viel beter uit dan verwacht: 150 stoelen vrij, dus lekker met zijn 2e liggen op 4 zits rijen. En we kregen onverwachts warm eten met 2 drankjes. Verder deden ze gelukkig niet moeilijk over de enorme bak noodles die we meegenomen hadden. Helaas konden de koffers niet doorgelabeld worden en moesten we deze meenemen naar ons hotel is Narita, Japan. We besloten die avond om lekker Sushi te eten in het dorpje. Eerst maar even de etiketten doorgenomen van hoe je je moet gedragen tijdens het eten. Nou iemand met smetvrees is er niets bij: Niet met stokjes prikken in het eten, niet andermans eten aanraken met stokjes, niet van bordjes eten met meer eten er op, stokjes terug doen in het papiertje anders raakt de ober deze aan, niet smacken, niet teveel soja saus in je bakje doen dat is respectloos, niet boeren etc etc. De sushi was erg lekker en het bestellen uitdagend, omdat niemand Engels kan. Buiten is ook álles in het japans geschreven. Mensen zijn bovendien erg aardig! Maar daar staat Japan ook wel om bekend. Aaah echt een land waar ik nu ook zeker naar toe wil, vooral omdat het zo’n uitdaging lijkt.
’s avonds heerlijk geslapen in een normaal bed. Dat was lang geleden. De vlucht naar Nederland verliep ook goed. We werden met een mooi spandoek onthaalt! Erg leuk!

Afgelopen zondag het welkom thuis feestje gehad bij Willem. Erg gezellig en lekker buiten gezeten en gebbqt.

Helaas zit het er weer op. Mooie herinneringen houden we er aan over. Na jaren en jaren ben ik er dan toch eindelijk geweest en het was beter dan ik verwachte! Kan niet wachten om weer een keer terug te gaan! Haha.

Bedankt allemaal voor t lezen en de leuke reacties!
Groetjes Karin en Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *